Skocz do zawartości

Jaki monitor do RTX 4070 Ti Super, i7 14700k i 32 GB ddr5

Recommended Posts

Witam.

Co będzie lepsze do ww. zestawu, 27" 2k 120-180hz czy 24" FHD 120-240hz?

Jestem zdecydowany zakupić 27" 2k ale boje się, że za dwa latka ten sprzęt będzie miał problem z 2k 60-120 fps (chyba, że DLSS 3, Gsync/freesync będzie dawało radę).

Mój wybór:

Dell G2724D / LG 27GP850P

lub

Dell G2524H / LG 24GN60R-B

Dziękuję za pomoc :)

Zapomniałem dodać, że na chwilę obecną mam leciwego Eizo 24" 60 Hz :) (a nie mogę edytować wątku :/)

Już abstrahując od samej karty, to zwyczajnie szkoda by mi było kupować w tych czasach monitora 24" FHD. 4070 TI Super jest wydajną kartą, ma 16GB VRAM na pokładzie, to powinno zapewnić jej dłuższe działanie. Monitor zmieniasz też rzadziej niż GPU, więc dla mnie nie ma powodu by nie przesiadać się na 1440p, a klarowność obrazu zdecydowanie wzrośnie.

Sam rok temu kupiłem 27GP850P - jeżeli nie przeszkadza Ci mocne srebrzenie, które jest zdecydowanie większe niż na konkurencyjnych matrycach (największa wada tego modelu), to warto. Testowałem kilka monitorów przez wyborem i LG wypadł najlepiej pod względem równomierności podświetlania i bieli/szarości. Ja jestem na to mocno wrażliwy i widzę takie rzeczy. W tym modelu jestem w stanie to zaakceptować.

Wszystko inne jest na bardzo fajnym poziomie, czas reakcji matrycy, kolory (fajnie skrojony tryb SRGB z możliwością ustawienia jasności), podoba mi się też OSD.

BTW. siedzę obecnie na RTX3070 i przy rozsądnym manewrowaniu suwakami, da się spokojnie pograć z rozsądnym FPS i w ładnej jakości.

Nie napisałeś w jakie grasz gry, bo do jednych gier wystarczy słabsza karta, a do innych to i 4090 nie daje rady. Mam 4070 Ti Super z monitorem 34" 3440 x 1440 144 Hz

i jest tak jak pisałem wcześniej :D