maciej82k 0 Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego Cześć wszystkim, Proszę o poradę w związku z powyższym:) Powiedzcie mi, jaka najlepsza karta graficzna(używana) do poniższego zestawu. Płyta: Asus P7P55D (PCIE 16x) Pamięć: 16gb RAM 1600Mhz(2x2double) Procek: Intel: i7-870 Budżet: max 400zł Dzięki wielkie za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego GTX 1060 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego Ale chcesz na tym grać, czy przeglądać WWW?Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
maciej82k 0 Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego Cytat Do gier rzadziej-ale dosłownie raz na 2 lata może coś. Najbardziej zależy mi na wzmocnieniu jeszcze proca i pamięci aby ogólnie przełożyło się to na lepszą wydajność w projektowaniu z programach typu np sketchup czy rendery grafik. Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 13 Lutego Udostępnij Napisano 13 Lutego Jak za te pieniądze to według mnie najsensowniejszą kartą graficzną będzie AMD Radeon RX 580 8GB. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
maciej82k 0 Napisano 13 Lutego Autor Udostępnij Napisano 13 Lutego 14 minut temu, radosuaf napisał: Ale chcesz na tym grać, czy przeglądać WWW? Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka Do gier rzadziej-ale dosłownie raz na 2 lata może coś. Najbardziej zależy mi na wzmocnieniu jeszcze proca i pamięci aby ogólnie przełożyło się to na lepszą wydajność w projektowaniu z programach typu np sketchup czy rendery grafik. Jeszcze zamierzam kupić monitor 34 curved ultrawide-nie wiem czy to ma znaczenia-jeżeli chodzi o grafikę. A która wersja lepsza 1060?MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5 czyKarta graficzna GeForce GTX 1060 6GB Asus Strix ? Cytuj Link to post Share on other sites
maciej82k 0 Napisano 15 Lutego Autor Udostępnij Napisano 15 Lutego No i jak, ktoś coś jeszcze?:) W dniu 13.02.2024 o 21:51, PaulG napisał: Jak za te pieniądze to według mnie najsensowniejszą kartą graficzną będzie AMD Radeon RX 580 8GB. W dniu 13.02.2024 o 21:38, radosuaf napisał: Ale chcesz na tym grać, czy przeglądać WWW? Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka W dniu 13.02.2024 o 21:23, janek20 napisał: GTX 1060 Do gier rzadziej-ale dosłownie raz na 2 lata może coś. Najbardziej zależy mi na wzmocnieniu jeszcze proca i pamięci aby ogólnie przełożyło się to na lepszą wydajność w projektowaniu z programach typu np sketchup czy rendery grafik. Jeszcze zamierzam kupić monitor 34 curved ultrawide-nie wiem czy to ma znaczenia-jeżeli chodzi o grafikę. A która wersja lepsza 1060? MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5 czyKarta graficzna GeForce GTX 1060 6GB Asus Strix ? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego Jeśli chcesz wzmocnić cpu to tylko wymiana platformy bo ta jest martwa s ty masz wysoki cpu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego tego i7 870 to aż żal trzymać na standardowych taktowaniach . Ale to i tak już mu OC wiele nie pomoże . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 15 Lutego Udostępnij Napisano 15 Lutego 7 godzin temu, maciej82k napisał: No i jak, ktoś coś jeszcze?:) Do gier rzadziej-ale dosłownie raz na 2 lata może coś. Najbardziej zależy mi na wzmocnieniu jeszcze proca i pamięci aby ogólnie przełożyło się to na lepszą wydajność w projektowaniu z programach typu np sketchup czy rendery grafik. Jeszcze zamierzam kupić monitor 34 curved ultrawide-nie wiem czy to ma znaczenia-jeżeli chodzi o grafikę. A która wersja lepsza 1060? MSI GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB GDDR5 czyKarta graficzna GeForce GTX 1060 6GB Asus Strix ? Na tej stronie jest napisane, że SketchUp wymaga jednego, mocnego rdzenia - ten program nie obsługuje wielowątkowości: Cytat SketchUp needs CPUs with high single-core performance. Having lots of cores does nothing for SketchUp; it isn’t optimized for it. Co do wymagań w kwestii GPU, jest tam napisane tak: Cytat 3D class video card with 1 GB of memory or higher and support for hardware acceleration and OpenGL 3.1 Twój GTX 460 1GB spełnia wymagania programu - ma wymaganą ilość VRAMu oraz obsługuje OpenGL w wersji 4.0. Także tak jak wyżej - albo wymiana platformy, a jak nie to chociaż podkręcenie procesora, że tak powiem - ile fabryka dała, bo wymiana karty graficznej, jeżeli chodzi o wydajność w SketchUpie niewiele da. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
maciej82k 0 Napisano 16 Lutego Autor Udostępnij Napisano 16 Lutego 15 godzin temu, PaulG napisał: Na tej stronie jest napisane, że SketchUp wymaga jednego, mocnego rdzenia - ten program nie obsługuje wielowątkowości: Co do wymagań w kwestii GPU, jest tam napisane tak: Twój GTX 460 1GB spełnia wymagania programu - ma wymaganą ilość VRAMu oraz obsługuje OpenGL w wersji 4.0. Także tak jak wyżej - albo wymiana platformy, a jak nie to chociaż podkręcenie procesora, że tak powiem - ile fabryka dała, bo wymiana karty graficznej, jeżeli chodzi o wydajność w SketchUpie niewiele da. 16 godzin temu, jakub1t napisał: tego i7 870 to aż żal trzymać na standardowych taktowaniach . Ale to i tak już mu OC wiele nie pomoże . 20 godzin temu, janek20 napisał: Jeśli chcesz wzmocnić cpu to tylko wymiana platformy bo ta jest martwa s ty masz wysoki cpu Ok, super, dzięki za podpowiedzi. A jeszcze w kontekście zmiany monitora na 34 ultrawide? Grafikę lepiej zmienić? Mainboard nie zmienię, teraz chce trochę trupa jeszcze tanim kosztem podciągnąć. Gdybym miał zmieniać main, to już całkiem przejdę z pc na lap, jakiś tam w granicach 5k, na dobrej promocji. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 17 Lutego Udostępnij Napisano 17 Lutego W dniu 16.02.2024 o 10:28, maciej82k napisał: Ok, super, dzięki za podpowiedzi. A jeszcze w kontekście zmiany monitora na 34 ultrawide? Grafikę lepiej zmienić? Mainboard nie zmienię, teraz chce trochę trupa jeszcze tanim kosztem podciągnąć. Gdybym miał zmieniać main, to już całkiem przejdę z pc na lap, jakiś tam w granicach 5k, na dobrej promocji. Same bezsensowne wydatki. Jeszcze ten zakup laptopa za 5k po to by se podłączyć go do 34" Cytuj Link to post Share on other sites
maciej82k 0 Napisano 17 Lutego Autor Udostępnij Napisano 17 Lutego 59 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał: Same bezsensowne wydatki. Jeszcze ten zakup laptopa za 5k po to by se podłączyć go do 34" Tak. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts