kowdipapo 42 Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 Witam, Ciekawy jestem czy da sie podlaczyc zwykly kabel usb (znaczy sie przedlużka, 1 wtyk meski i 1 zenski) do mobo tak jak to podlacza sie usb na panelach przednich. Sprawdzilem w instrukcji mojej mobo schemat pinow i na necie schemat usb i szczerze mowiac nie wiem czy daloby rade takie cos Tutaj: http://ajko.home.pl/ajko/1.gif mam wklejony schemat z instrukcji i schemat usb. Chcialbym w efekcie uzyskac kabel usb z wolnym wtykiem zenskim poclaczony do mobo, a koncowka zenska zwisala by przez jakąs szpare w obudowie ;D Zastanawia mnie jeszcze podlaczenie wejscia na sluchawki, poszukam zaraz schematow to wkleje. Edit: tutaj schemat: http://ajko.home.pl/ajko/2.gif Nie chce nic sobie spartolic takze wiec pytam bardziej doswiadczonych: Jak podlaczyc kabel usb do mobo i kabel audio minijack do mobo aby miec to samo co dalby mi front panel? Cytuj Link to post Share on other sites
gormar 0 Napisano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Jeżeli miałbyś kartę kontrolera z wewnętrznym gniazdem USB to coś takiego jest możliwe i łatwe do wykonania, ale w przypadku próby podłączenia wtyczki do wystających pinów spowodujesz jedynie zwarcie. Nie zapominaj, że zewnętrzna cześć wtyczki jest zazwyczaj połączona z uziemieniem (GND). Lepiej nie kombinuj i kup śledzia z gniazdem(ami) USB za 6-10 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Jaki jest sens kupowania sledzia jak chce miec usb z przodu zeby sie nie schylac caly czas gdy cos podlaczam Szczerze mowiac srednio czaje o co chodzi tobie z tym uziemieniem. Wg tych schematow co wrzucilem to we wtyczce GND jest opisany jako 4wtyk w srodku wtyczki (wtyczki opisane sa przy literkach A). Moglbys jasniej to wytlumaczyc? ;> Jak dla mnie gdybym tak polaczyl jak tutaj na obrazku narysowalem: http://ajko.home.pl/ajko/3.gif to powinno dzialac. Co o tym myslicie? Nie chce se czegos uszkodzic. Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Takie małe pytanie. Jesteś elektronikiem lub coś w tym stylu? Cytuj Link to post Share on other sites
gormar 0 Napisano 3 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Przecież mówiłeś, że masz przedłużacz USB. Jaki problem podpiąć go z jednej strony do śledzia, a gniazdo przymocować jakąś obejmą do dolnego blatu biurka ? Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 3 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Nie jestem elektronikiem, ale lubie sie bawic kabelkami Do Gormara: a) nie mam sledzia b) cale 4 usb mam czesto wykorzystane i nie chce tam zajmowac miejsca przedluzaczem c) chce miec dodatkowe gniazdo usb, w sumie piąte (4 na plycie), ktore umiescilbym sobie gdzies z przodu kompa Cytuj Link to post Share on other sites
kowdipapo 42 Napisano 5 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Odświezam z nadzieją ze ktos rozwiaze moj problem Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts