navka 28 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Siemanko, dzisiaj przyszedł mi nowy procek - 5800X3D. Załadowałem go na płytę MSI B450 Gaming Plus (bez maxa), wcześniej zrobiłem update BIOSu wg tego co producent napisał na stronie. Po odpaleniu wszystkiego, diodka CPU świeci na stałe i odpala się komp od razu do biosu. Próbowałem resetować BIOS, przekładać RAMY na różne sloty, dwa razy zrobiłem update BIOSu i nic. Dodam, że wcześniej miałem 3700X i problemów nie było żadnych. Podejrzewam, aczkolwiek to tylko taki domysł że to kombo CPU + mobo + RAM nie są koniec końców kompatybilne. RAM który posiadam to Kingstony HyperX 4x4GB (HX432C16FB3K2/16) Za wszelkie porady z góry dziękuję! Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Może sprawdź jeden bios wstecz ,jeśli ma support Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 6 minut temu, janek20 napisał: Może sprawdź jeden bios wstecz ,jeśli ma support Tak średnio Wg stronki 7B86v1I to ten zalecany i jedyny chyba Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Spróbuj tak jak tutaj: Włóż jedną kość RAM na początek i tak jak tam w wątku napisane, czy próbowałeś już w ten sposób? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 1 minutę temu, bmi86 napisał: Spróbuj tak jak tutaj: Włóż jedną kość RAM na początek i tak jak tam w wątku napisane, czy próbowałeś już w ten sposób? Właśnie próbowałem tego włożyłem do drugiego slotu, tak jak wg manuala komp się odpalił z komunikatem że jest nowy CPU zainstalowany wszedłem do BIOS, zresetowałem ustawienia do domyślnych, potem zresetowałem całość i lipa - dalej wraca do biosu nie wiem na ile to jest możliwe, ale czy te ramy które mam po prostu nie są kompatybilne z CPU i płytą jednocześnie? Na wcześniejszym procku działało wszystko ale spojrzałem potem na stronę MSI i tam w ogóle jest jakaś turbo mała ilość ramu która powinna współpracować z tym połączeniem Cytuj Link to post Share on other sites
bmi86 85 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Na stronie są kości, które zostały przetestowane przez producenta, siłą rzeczy wszystkich dostępnych na rynku na każdej płycie nie przetestują. Nawet jeśli nie ma Twoich pamięci na liście to nie znaczy, że są niekompatybilne ale mogły nie zostać po prostu sprawdzone, jak działały z poprzednim prockiem to powinny też teraz. Sprawdź po kolei z każdą kością. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Masz tam jeszcze bios beta ,spróbuj na tym też Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 17 minut temu, bmi86 napisał: Na stronie są kości, które zostały przetestowane przez producenta, siłą rzeczy wszystkich dostępnych na rynku na każdej płycie nie przetestują. Nawet jeśli nie ma Twoich pamięci na liście to nie znaczy, że są niekompatybilne ale mogły nie zostać po prostu sprawdzone, jak działały z poprzednim prockiem to powinny też teraz. Sprawdź po kolei z każdą kością. Sprawdzałem wpinałem każdą kość do każdego slotu po kolei 2 minuty temu, janek20 napisał: Masz tam jeszcze bios beta ,spróbuj na tym też właśnie go zainstalowałem - bez skutku Teraz wpiąłem poprzedni proc, od razu wrzuciłem wszystkie cztery kostki RAMu i wszystko śmiga bez problemu więc albo ten nowy CPU jest wadliwy albo kości faktycznie nie pasują do tego procka i płyty Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Może być że wadliwy,w tym rozdaniu nie sprawdzisz W weź na probe wywal GPU z obiegu.Przechodzi dalej ? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 7 minut temu, janek20 napisał: Może być że wadliwy,w tym rozdaniu nie sprawdzisz W weź na probe wywal GPU z obiegu.Przechodzi dalej ? Jak odłącze GPU to nie sprawdze bo nie ma zintegrowanej grafiki Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego I nie musisz,sprawdź czy przejdzie na GPU. Jakie masz dyski ? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego (edytowane) 4 minuty temu, janek20 napisał: I nie musisz,sprawdź czy przejdzie na GPU. Jakie masz dyski ? Adata SX6000 a z tą grafiką spróbuję potem - muszę jechać po pastę na proc bo mi się skończyła już Edytowane 6 Lutego przez navka Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Jak resetowałeś BIOS? Wyciągnąłeś baterię na jakiś czas czy tylko na zworce?Jeśli tylko na zworce, to spróbuj wyciągnąć baterię na jakieś 10 min, włóż z powrotem i wtedy ponownie włącz kompa. Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 12 minut temu, marik81 napisał: Jak resetowałeś BIOS? Wyciągnąłeś baterię na jakiś czas czy tylko na zworce? Jeśli tylko na zworce, to spróbuj wyciągnąć baterię na jakieś 10 min, włóż z powrotem i wtedy ponownie włącz kompa. Przez baterie po drugiej aktualizacji biosu weszlo mi do niego i tam też resetowalem może problem jest przez to, że za pierwszym razem aktualizowałem już na nowym procku a nie na starym w każdym razie spróbuje jeszcze raz wszystko zaktualizować na starym procku i odpalić nowy na jednej kości Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego 15 minut temu, navka napisał: może problem jest przez to, że za pierwszym razem aktualizowałem już na nowym procku a nie na starym niby jak jak masz czarny ekran Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 35 minut temu, janek20 napisał: niby jak jak masz czarny ekran Przez guzik do flashowania na tyle plyty Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego O widzisz ,intel w średniakach nie dawał q flash Tylko ze ta funkcja dziala i bez procesora a moze nigdy nie wgraleś nowego biosu,sprawdzles w cpuz? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 6 minut temu, janek20 napisał: O widzisz ,intel w średniakach nie dawał q flash Tylko ze ta funkcja dziala i bez procesora a moze nigdy nie wgraleś nowego biosu,sprawdzles w cpuz? Sprawdzalem w biosie samym i nowa jest zrobię update na starym procu i sprawdze Bardzo ciekawe teraz led CPU zgasł ale pojawil sie za to boot led Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego A jaka masz grafe ? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 34 minuty temu, janek20 napisał: A jaka masz grafe ? 2070 super Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego I co dalej nie działa ? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego 2 minuty temu, janek20 napisał: I co dalej nie działa ? Nie smieszna akcja udalo mi sie odpalic kompa na jednej kosci (zmienilem tryb bootowania z uefi na cms) w windowsie widze ze procek wykryty wylaczylem wszystko, dolozylem reszte ramu i dalej problem ten sam Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Po dołożeniu ramu resetuje bios. A sprawdzałeś GPU w drugim slocie ? Cytuj Link to post Share on other sites
navka 28 Napisano 6 Lutego Autor Udostępnij Napisano 6 Lutego (edytowane) 11 minut temu, janek20 napisał: Po dołożeniu ramu resetuje bios. A sprawdzałeś GPU w drugim slocie ? Nope ale spoko ze sie chociaz odpalilo raz czyli proc sprawny EDIT: metodą prób i błędów doszedłem do problemu jak mi się już odpalił komp na jednej kości to od razu dołożyłem resztę i wrzuciłem profil XMP (3333Mhz) więc od nowa - reset bateryjka, włożenie jednej kości, potem reszty, bez ustawiania XMP Teraz działa tylko że no na niższej pamięci Edytowane 6 Lutego przez navka Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Lutego Udostępnij Napisano 6 Lutego Sprawdz wiec na 2 kościach w 2 i 4 banku te pamieci są 3200 cl16 wiec czemu 3333? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts