Bern 0 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego (edytowane) Cześć, mam problem, otóż procek łapie dość duże temperatury przy stosunkowo niewielkiem zużyciu. Moim zdaniem cały czas chodzi w trybie boost -4,2Ghz (nie wiem dlaczego tak) Napięcie również wydaję się prawdopodobnie zbyt duże(zdjęcia poniżej). Co robić? Pasta nakładana była równomiernie na całym procesorze, gdyby ktoś pytał folii również nie ma Procesor: i7-13700k Płyta główna: ASUS TUF GAMING B660-PLUS WIFI DDR4 Chłodzenie: Lian Li Galahad 360 ARGB V2 3x120mm (wiatraki na aio ustawione 65%-1300RPM) Pasta: Kryonaut thermal grizzly Temperatura w pokoju ok. 22° Edytowane 1 Lutego przez Bern Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Ustaw mu napięcia, na screenie masz 1.439 vcore to jest za duzo, zrób mu UV na początek na 1.25vcore i schodź powoli w dół myślę ze spokojnie dojdziesz do 1.17. Zdejmij tez bok obudowy zobacz wtedy jak będzie, może trzeba by popracować nad krzywą wentylatorów. Jak ogarniesz UV i wentylatory to tyle stopni to nie zobaczysz nawet w benchmarkach i to przy niższym rpm wentylatorów. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Bern 0 Napisano 1 Lutego Autor Udostępnij Napisano 1 Lutego Tak mam ustawione chłodzenie na aio stałe 65% i nadal ma dość spore temperatury Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego W pierwszej kolejnosci UV procesora, później dostosujesz obroty do temperatury procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego 6 godzin temu, r1023 napisał: Ustaw mu napięcia, na screenie masz 1.439 vcore to jest za duzo, zrób mu UV na początek na 1.25vcore i schodź powoli w dół myślę ze spokojnie dojdziesz do 1.17. Nie ma szans na 1.17 Łapie zwiechy. 1.20 to takie minimum 5 godzin temu, Bern napisał: Tak mam ustawione chłodzenie na aio stałe 65% i nadal ma dość spore temperatury Zrób mu defalut Biosu albo jakiś konkretny reset i tylko Vcore w dół na manuał resztę na auto . Możesz mieć pasty za dużo i temu sie grzeje. Sprawdzałeś to ? Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego 1 godzinę temu, Lord_Krecitsqa napisał: Nie ma szans na 1.17 1.20 to takie minimum loteria, czasem działa innym razem moze nie zadziałać, dlatego poleciłem schodzenie od 1.25 vcore w dół. Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Nie masz szans na takie napięcia. Jak wy osiągacie ponad 5GHz na 1.25v? U siebie nie jestem w stanie osiągnąć więcej niż 4.8 na najniższym rdzeniu, Core E mam na 4GHz i cache też 4.0 ale nie idzie nic niżej niż 1.35v... Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego Powinno sie dac bez problemu - mój 13700K robił OC na P@5,5GHz i E@ 4,4 GHz przy 1,30V. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego Ten kartoflany 13600kf, co to był u mnie tydzień i kręcił się tragiczne miał dosyć spory zapas napięcia. 1.175V i robił 2% niższy wynik w wypalarkach, w CSku najsłabszy rdzeń boostował BZ. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego 8 godzin temu, Joymaxx napisał: Nie masz szans na takie napięcia. Jak wy osiągacie ponad 5GHz na 1.25v? U siebie nie jestem w stanie osiągnąć więcej niż 4.8 na najniższym rdzeniu, Core E mam na 4GHz i cache też 4.0 ale nie idzie nic niżej niż 1.35v... Procesora nie podkręcam bo uzysk znikomy czyli ma ustawienia stock jeżeli chodzi o zegary. Mój 12700k lata w zasadzie od premiery ( czyli będzie juz chyba ze 3 lata ? ) na 1.15v bez problemu i stabilnie bez straty na wydajności. Ostatnio pomagałem znajomemu okiełznać 13700k bo komp gorący i wyjący, ustawienie 1.18v (dalej nie próbowaliśmy bo brak czasu), cisza spokój i znajmy zadowolony. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bern 0 Napisano 4 Lutego Autor Udostępnij Napisano 4 Lutego Jakie według was powinien osiągać temperatury procesor 13700k, na zużyciu ok. 20-35% ? Wentylatory na aio skręcone na 1200rpm Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Ogólnikowe pytanie .Na pewno takie żeby nie było trotlingu 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 4 Lutego Udostępnij Napisano 4 Lutego Przy obciazeniu 20-35% temperatury powinny byc dalekie od throttlingu! Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 16 godzin temu, Bern napisał: Jakie według was powinien osiągać temperatury procesor 13700k, na zużyciu ok. 20-35% ? Wentylatory na aio skręcone na 1200rpm 80° u mnie Przy zużyciu 70% również Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 60-70C Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego 22 godziny temu, Bern napisał: Jakie według was powinien osiągać temperatury procesor 13700k, na zużyciu ok. 20-35% ? Wentylatory na aio skręcone na 1200rpm zrób ten undervolting bez tego będziesz sie bujał z głosnym i gorącym komputerem. Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 5 Lutego Udostępnij Napisano 5 Lutego Ustaw mu na sztywno 1.2V jak nie podkręcasz i będzie ok. Nie wiem w czym problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Bern 0 Napisano 7 Lutego Autor Udostępnij Napisano 7 Lutego W dniu 5.02.2024 o 07:26, joker5513 napisał: 60-70C W dniu 5.02.2024 o 04:57, Lord_Krecitsqa napisał: 80° u mnie Przy zużyciu 70% również Jakie macie u siebie płyty główne? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego Ja już Intela nie mam. Do niedawna miałem Aorusa Z790 Elite AX. Tylko wiedza o płytach głównych u innych niewiele pomoże jak nie ustawisz tego napięcia 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 8 Lutego Udostępnij Napisano 8 Lutego (edytowane) 27 minut temu, joker5513 napisał: Ja już Intela nie mam. Do niedawna miałem Aorusa Z790 Elite AX. Tylko wiedza o płytach głównych u innych niewiele pomoże jak nie ustawisz tego napięcia Spokojnie to wymaga czasu i wybadanie terenu, finalnie wejdzie biosu i kliknie te 3 razy Edytowane 8 Lutego przez r1023 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts