DemoN_XD 0 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) Cześć Piszę ten temat, gdyż podczas grania w gry wymagające jak i mało wymagające, moja karta graficzna jest wykorzystywana w 99%, przy temperaturze około od 70 do nawet 85 stopni Celsjusza. Reinstalowałem sterowniki karty graficznej lecz nic to nie zmieniło. Karta graficzna zakupiona była w grudniu 2022 roku. Podczas gdy mam włączoną przeglądarkę lub jestem na pulpicie karta graficzna wykorzystuje 1%, przy temperaturze około 45 stopni Celsjusza. Moje podzespoły: Inno3D GeForce RTX 2060 Twin X2 6GB GDDR6 AMD Ryzen 5 5600X Ram 2x8gb Płyta MSI B450M-Pro-M2-Max Edytowane 29 Stycznia przez DemoN_XD Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Jeśli GPU ma 85 stopni to wyczyść GPU i wymień paste ,byle na coś dobrego typu grizlly czy gcgelid Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia To raczej normalne temperatury dla tego chłodzenia . Zwłaszcza jak masz małą słabo chłodzona obudowe. Cytuj Link to post Share on other sites
DemoN_XD 0 Napisano 29 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 7 minut temu, janek20 napisał: Jeśli GPU ma 85 stopni to wyczyść GPU i wymień paste ,byle na coś dobrego typu grizlly czy gcgelid A co w związku z wykorzystaniem procesora graficznego 100%? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Nic. Zrób sobie pomiar 3dmarka czy w normie Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia (edytowane) 12 minut temu, DemoN_XD napisał: A co w związku z wykorzystaniem procesora graficznego 100%? No przecież podczas grania ma być używany na 100%. Tu na filmiku widać że temperatury dochodzą do 80c. Jeśli masz słabo wietrzoną budę, to może i być 85c. Edytowane 29 Stycznia przez Kawabonga Cytuj Link to post Share on other sites
DemoN_XD 0 Napisano 29 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 30 minut temu, janek20 napisał: Nic. Zrób sobie pomiar 3dmarka czy w normie Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia No chyba ci troche zbije temperatura punkty wiec pasta do wymiany.To juz stara grafa i mogla sie pasta zdegradować do pewnego poziomu Cytuj Link to post Share on other sites
DemoN_XD 0 Napisano 29 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 29 Stycznia 3 minuty temu, janek20 napisał: No chyba ci troche zbije temperatura punkty wiec pasta do wymiany.To juz stara grafa i mogla sie pasta zdegradować do pewnego poziomu Okej tak zrobię a jeśli ona syczy jakby smażyła coś na oleju to zła oznaka? Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia Jak dla mnie szkoda czasu i kasy na zmianę pasty, a jeszcze coś możesz uwalić. Zdejmij boczny panel z obudowy i zobacz czy temperatury się zmienią. Wg mnie wszytko z tą kartą jest ok. 2 minuty temu, DemoN_XD napisał: Okej tak zrobię a jeśli ona syczy jakby smażyła coś na oleju to zła oznaka? Cewki? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 29 Stycznia Udostępnij Napisano 29 Stycznia 4 minuty temu, DemoN_XD napisał: Okej tak zrobię a jeśli ona syczy jakby smażyła coś na oleju to zła oznaka? Nie ,to cewiki marnej jakości Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia (edytowane) Jak masz ją tak +3 lata to bankowo pasta jest do wymiany, a nie że szkoda czasu co to w ogóle za odpowiedź. W przypadku kart gdzie temperatura pracy ze względu na konstrukcję jest wyższa to pasta degraduje się nawet szybciej. Edytowane 31 Stycznia przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia 52 minuty temu, CrisPell napisał: Jak masz ją tak +3 lata to bankowo pasta jest do wymiany, a nie że szkoda czasu co to w ogóle za odpowiedź. W przypadku kart gdzie temperatura pracy ze względu na konstrukcję jest wyższa to pasta degraduje się nawet szybciej. Czytaj ze zrozumieniem, on tą kartę ma dopiero rok. Temp są w normie jak na ten model. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia 27 minut temu, Kawabonga napisał: Czytaj ze zrozumieniem, on tą kartę ma dopiero rok. Temp są w normie jak na ten model. Nie powiedziane, że kupił nową Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts