Drusss 10 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia Hej, Kupiłem dysk SSD WD 500 do zestawu ze stopki zeby na nim postawić system. Z HDD zrobiłem format, usunąłem partycje i pięknie. Odpalam instalke z pendriva win 10 pro(odpalałem każda wersję, więc to nie ma znaczenia - przygotowana z innego laptopa i sciagnieta ze strony MS) wybieram dysk SSD na instalacje, trwa kopiowanie, pozniej zaczyna iść instalacją i pojawią się błąd. Dodam że po odpięciu HDD z sata bios nie przechodzi w start z pendriva pomimo że jest ustawiony pendrive jako drugi do odpalenia po SSD (HDD jest gdzies na liscie duzo nizej jesli jest podpięty) no i w biosie jest ustawione AHCI. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia (edytowane) Inny pendrive. Miałem tak z jednym i jakby go nie przygotować zawsze były błędy na bootowalnym. Druga opcja zainicjowałeś dysk przed rozpoczęciem instalacji na nim? Edytowane 23 Stycznia przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Drusss 10 Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia Nie inicjowałem go - nawet nie wiedziałem że trzeba No dobra, udało się. Mam zainstalowy na SSD system ALE! Nie widzi HDD. Jak odepnę SSD i włożę pendriva, mogę zainstalować system na HDD... O co teraz chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia Sprawdź w instrukcji płyty. Często instalacja NVMe wyłącza 2 porty SATA (dzielenie linii). Cytuj Link to post Share on other sites
Drusss 10 Napisano 24 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia Tutaj dysk SSD również jest podpięty pod sata - to stare mobo, brak NVMe. Wypiąłem CD i podpiąłem w to miejsce HDD. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 24 Stycznia Udostępnij Napisano 24 Stycznia (edytowane) 23 godziny temu, Drusss napisał: Nie inicjowałem go - nawet nie wiedziałem że trzeba No dobra, udało się. Mam zainstalowy na SSD system ALE! Nie widzi HDD. O co teraz chodzi? Gdzie go nie widzisz... Mam wrażenie, że wpierw usunąłeś partycje z hdd W dniu 23.01.2024 o 21:26, Drusss napisał: Hej, Z HDD zrobiłem format, usunąłem partycje i pięknie. , a teraz oczekujesz by był widoczny do użytku nie tworząc na nim nic. Edytowane 24 Stycznia przez CrisPell Cytuj Link to post Share on other sites
Drusss 10 Napisano 28 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia Tak w skrócie. Udało się zainstalować na SSD system - dzięki Waszym radą o zmianie pendrive'a! HDD nie był widoczny jako kolejny pusty dysk - i tego oczekiwałem po formacie i usunięciu partycji - miał być dyskiem magazynującym. HDD nie był widoczny w systemie jako dodatkowy dysk (Lokalny dysk D). Rozwiazanie: Win+X - zarządzanie dyskami - w nieaktywny/nieprzypisany dysk klikamy PPM i wybieramy (chyba)przypisz/stwórz wolumin prosty - dodajemy nazwę jaka ma mieć dysk (np. "Dysk lokalny), wybieramy literkę jaka ma mieć, w moim przypadku "D" i tyle :) Pozdrawiam i dzięki za pomoc! Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4845 Napisano 31 Stycznia Udostępnij Napisano 31 Stycznia Czyli po prostu nie utworzyłeś partycji. Nic odkrywczego. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts