Skocz do zawartości

Blackwell - dyskusja o RTX 5000

Recommended Posts

18 godzin temu, Rebelmind napisał:

Ja też myślę że 2000$ tj max za 5090 

pewnie będzie jak zwykle cos z końcówką 99 ;-) obstawiam 1699 albo 1799 cena w stylu 1999 już będzie ludzi odrzucać nawet za 5090. 5080 z cena wyższa od ceny 4090  też brzmi trochę jak bajka.

Ale dlaczego, widziałeś jak sprzedają się w tej chwili przemysłowe Blackwell'a? Wystarczy, że na premierę rzucą zestawienia z jakimś exclusive bajerem dla nextgena włączonym (nazwijmy je roboczo DLSS4+FG2). Wyjdzie wtedy, że 5080 jest w grach szybszy minimalnie od 4090 co uzasadni ceny z przedziału $1200 - $1500. Co do ceny 5090 jestem pewien, bo to widać po specyfikacji tej karty. 

10 godzin temu, Artok napisał:

Ci tylko narzekającą że wzrost wydajności za mały, że za dużo prądu ciągnie. Łaski bez, klient enterprise bierze wszystek bez marudzenia.

Z tym marudzeniem to nie do końca się zgodzę, po prostu nie ma wyboru. Jak potrzebuję małego komputerka przemysłowego do edge AI, to niespecjalnie jest wybór - amd - brak, intel - kiedyś coś tam niby robił, ale obecnie brak, pozostaje wyciągać pieniążki na Orina, nie ważne już czy moduł od nvidii czy w czyjejś obudowie np Advantecha, wyboru nie masz kupujesz nvidie albo nie.

Do datacenter niby AMD i Intel mają swoje produkty, które jakoś tam są konkurencyjne, nvidia jednak ma przewagę. Podobnie mamy z GPU konsumenckimi, przy kartach średniego i niskiego segmentu można dyskutować co warto kupić, bo jest intel, amd i to działa czasem lepiej, czasem gorzej, ale jakoś działa, stąd ciężko sobie wyobrazić kartę pokroju RTX 4060 za 5 tyś zł. Jak już wiesz TOP jest tylko jeden, na dodatek gracz musi jeszcze walczyć o tą kartę z wszystkimi co używają tego do pracy, a dla nich rachunek jest prosty, jak sprzęt zarabia, to warto kupić za tyle ile kosztuje, bo jaki ma wybór?

Wiadomo @Adames, nie rezygnują z gamingu ale poniżej serii 80 jest stagnacja a raczej regres patrząc na ceny, jak nie ma konkurencji to jest jak z Intelem za czasów 6gen - 11 gen niby postęp ale drogo, przecież poza poborem, nowymi dlss które cudownie nie mogą działać na 3060ti, 4060ti nic nie wniósł . Teraz 5080 to już połowa 5090.

https://www.techspot.com/article/2902-nvidia-gpu-configuration-history/

Ciekawi mnie jak to będzie z tym zapotrzebowaniem na prąd, bo jeżeli faktycznie karty będą siorbały po 600W to będzie gorąco.
Ada z jednej strony rzadko kiedy ciągnie realnie powyżej 300W w grach, z drugiej strony u mnie 4090 podczas generowanie zbioru uczącego przez stable-diffusion siedzi nonstop na 446W z power limitu 450W. Jeżeli Blackwell będzie tak samo zrobiony to może okazać się, że w grach siorbie sobie po 300W a przy pracy to dwie karty wystarczą by ogrzać budynek. 

Myślę Adaś, że możesz bezpiecznie założyć i sposób działania RTX 5000 przytoczonych przez ciebie zastosowaniach pozostanie bez zmian względem poprzednika. Czyli tak jak widziałeś Max tdp podczas zastosowań a i tak i teraz będziesz wiedział te prawie 600 W. Jako że są gry, który potrafią szarpnąć więcej niż średnio w innych grach papu tak też uważam że RTX 5000 w nowszych bardziej skomplikowanych tytułach pociągnie dokładnie o tyle Więcej o ile różni się TDP względem poprzednika

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, r1023 napisał:

a zastosowaniach pro to i tak na siebie zarabia więc niech bierze ile potrzebuje, byle potrafiło przy tym być w miarę cicho.

No nie do końca, często duża emisja ciepła jest problematyczna, nawet bardzo. Przykład? Mam jedną stację roboczą z 2x 4090 MSI Suprim Liquid X, karty są ciche, relatywnie chłodne ale ... po 30 minutach pracy w pomieszczeniu bez klimy robi się nie do wytrzymania. To tylko jedna stacja z tylko dwiema kartami a efektywnie pakuje ponad 1kW ciepła w pomieszczenie. To jest realny problem w zastosowaniach pro, nie wszędzie można to upchać sprzęt w klimatyzowanej serwerowni.

• Lubię to 1
5 godzin temu, ODIN85 napisał:

Czekam na przecieki o 5080

Nie ma najmniejszych biznesowych powodów żeby był tańszy niż 1200$. A brak konkurencji w tej generacji może wręcz doprowadzić, że MSRP wzrośnie do 1500$. Ile to będzie po podatkach? 7450 PLN?

Nvidia dziś ogłosiła, że od przyszłego roku będzie limit 100 godzin miesięcznie na granie w ramach GeForce NOW. A jak ktoś chce więcej to za jedyne 3 dolary może dokupić dodatkowe 15 godzin. 

• Haha 1