Artok 2006 Napisano 13 Sierpnia Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2 godziny temu, r1023 napisał: Jaka jest przepaść między rtx a radeonem w UE5 Przepraszam bardzo, po premierze Senua's Hellblade II internauci powszechnie zachwycali się dobrą wydajnością Radenów. Znowu jedna jaskółka nie uczyniła wiosny? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 46 minut temu, janek20 napisał: i 7GB Vram,nie o to chodziło radeoniarzom xD Czy dzięki temu działa płynnie na upośledzonym byłym rtx 4080 w 4k? Generalnie jak dla mnie to ta rewolucja graficzna coś powoli idzie, ostatnio grałem w CoD Modern Warfare - bez remastera, po prostu z płyty zainstalowany. Odpalony w rozdzielczości 1440p i co? Jakby to powiedzieć, ta gra jest po prostu dobra i wygląda świetnie jak na swój wiek - jest już prawie pełnoletnia. Z drugiej strony grałem też w Hogwarts Legacy i na początku wydawała się fajna a potem zrobiła się potwornie nudna, schematyczna do bólu, niestrawna. No tak ładna grafika, która podczas kolejnych godzin biegania / latania na miotle bez żadnej akcji nie ma większego znaczenia. Ciekawe czy Wukong ma otwarty świat pełen nudy ... . Ostatnio jak widzę hasło "open world" to jak dla mnie sygnał "niechce nam się wymyślać gry, pobiegaj sobie". Nie wspomnę już, że gry w UE5 często wyglądają niemal identycznie - ta sama mdła, generyczna sceneria. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 13 Sierpnia Udostępnij Napisano 13 Sierpnia (edytowane) 18 minut temu, Artok napisał: Przepraszam bardzo, po premierze Senua's Hellblade II internauci powszechnie zachwycali się dobrą wydajnością Radenów. Znowu jedna jaskółka nie uczyniła wiosny? przeciez to było oczywiste, z drugiej strony nie widziałem testu w którym jakis radeon przebiłby 4090 wydajnoscią w hellblade 2. W Wukong w tych samych ustawieniach gdzie u mnie jest średnia 124 fps u ziomka z 7900xtx jest 30 Edytowane 13 Sierpnia przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 13 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 6 minut temu, r1023 napisał: przeciez to było oczywiste, z drugiej strony nie widziałem testu w którym jakis radeon przebiłby 4090 wydajnoscią w hellblade 2. W Wukong w tych samych ustawieniach gdzie u mnie jest średnia 124 fps u ziomka z 7900xtx jest 30 A ja nie widziałem jeszcze testu by RTX 4060 przebił RX 7900XTX cyberpunk 2077 RT Overdrive. Czego to dowodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 13 Sierpnia Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 42 minuty temu, Adames napisał: Czego to dowodzi? spokojnie xD Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 16 godzin temu, Adames napisał: A ja nie widziałem jeszcze testu by RTX 4060 przebił RX 7900XTX cyberpunk 2077 RT Overdrive. Czego to dowodzi? podobno miały być najlepsze w UE5 ; ) Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Odpaliłem dziś demo Wukong na Radeonie 7900XT TSR 75% 1440p Grafika - kinowa (ustawienia default, tylko wyłączone rozmycie w ruchu) -> 102 FPS AVG, 86 FPS 5. centyl Gra wygląda nawet fajnie, poza tym gównem na wodzie w strumyku. Co to za kijowe shadery? Wygląda to jak rzygi, myślałem wcześniej że to youtube tak kompresuje obraz a tu psikus - to naprawdę wygląda tak podle źle. RT Średni + FSR 75% -> Średnio 44 FPS , 36 FPS 5. centyl Czyli jest masakra z wydajnością to prawda. Zmiany? Jest trochę takich oczywistych, tam gdzie woda wyglądała podle źle, nagle jest trochę rozmyta (dalej sam strumień wygląda biednie), doszły refleksy od pochodni, refleks od nieba za bramą czy to niebieskie coś na drzewach. Część z tego zapewne dałoby się załatwić zwykłymi shaderami, miejscami woda w strumieniu miejscami dalej wygląda podle źle. W dniu 13.08.2024 o 16:37, r1023 napisał: Wukong w tych samych ustawieniach gdzie u mnie jest średnia 124 fps u ziomka z 7900xtx jest 30 RTX 4090 jest wydajniejszy od Radeona, tu nie ma wątpliwości, ta karta jest konkurentem dla 4070Ti S i jako taka jest nawet konkurencyjna. Coś jednak cyferki nie do końca mi pasują, wydaje mi się że porównałeś RTX + FG do Radeona bez FG a z samym FSR co najwyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia W dniu 13.08.2024 o 16:37, r1023 napisał: W Wukong w tych samych ustawieniach gdzie u mnie jest średnia 124 fps a bez RT ile masz? W dniu 13.08.2024 o 16:37, r1023 napisał: 7900xtx jest 30 To i tak dużo jak na radeona Jedyne 400%,powinno być i wiecej dla nvidia xD Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia (edytowane) z wszystkim na max w 1440p lock na 144fps, ue5 - ciekawe jak u amd to smiga ; ) https://imgur.com/a/rHdfOan Edytowane 21 Sierpnia przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 21 Sierpnia Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 12 minut temu, r1023 napisał: ciekawe jak u amd to smiga ; ) podziel przez 4.5 Ogólnie trochę przesadzili z alokacja vram bo doczytuje Zupełnie niepotrzebnie dla kart 12GB i wiecej . Moze to zmienią RT średnie i małe nie ma dyzych wymagań dla nvidii ,przynajmniej kart RTX 4000 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 20 godzin temu, janek20 napisał: podziel przez 4.5 Jak masz GRE to wtedy mnożysz ;-) 4 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia A jak do tego zrobisz UV.... GRE łoi 4090.... XD Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2006 Napisano 26 Sierpnia Udostępnij Napisano 26 Sierpnia Matko bosko kochano, czy wy to widzicie? DLSS 4 będzie teraz generował 3 klatki zamiast jednej. Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia Dawać już nowe karty bo nie idzie grać w Outlaws :'( Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 27 Sierpnia Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 1 godzinę temu, ODIN85 napisał: Dawać już nowe karty bo nie idzie grać w Outlaws :'( Nie masz GRE nie pograsz. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 28 Sierpnia Udostępnij Napisano 28 Sierpnia (edytowane) https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-black-myth-wukong-unreal-engine-5-pokazuje-pazury-cudowna-grafika-ale-koszmarne-wymagania-sprzetowe?page=0,14 Jak sie wezmie jakość FSR w ruchu to jest to podziel przez 10 xd Edytowane 28 Sierpnia przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 30 Sierpnia Udostępnij Napisano 30 Sierpnia W dniu 28.08.2024 o 23:00, janek20 napisał: https://www.purepc.pl/test-wydajnosci-black-myth-wukong-unreal-engine-5-pokazuje-pazury-cudowna-grafika-ale-koszmarne-wymagania-sprzetowe?page=0,14 Jak sie wezmie jakość FSR w ruchu to jest to podziel przez 10 xd gościu i tak ma zaniżone wyniki dla 4090 więc przepaść jest pewnie jeszcze większa. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września Spodziewacie sie ze kuteczka da dlss 4 dla rtx 4000? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września Zdecydowanie, Nvidia doi AI póki konkurencja ma sporo strat do nadrobienia. Intel z swoim OneAPI bywa momentami zadziwiająco wydajny ... jak już się uda uruchomić to dziadostwo z jakimś frameworkiem. Ciekawostka:https://www.notebookcheck.pl/Karty-graficzne-Nvidia-GeForce-RTX-50-Blackwell-moga-byc-bardziej-energochlonne-niz-ich-odpowiedniki-Ada-Lovelace.883536.0.html Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3725 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września 4 godziny temu, janek20 napisał: Spodziewacie sie ze kuteczka da dlss 4 dla rtx 4000? Przypuszczam, że wraz z DLSS4 wyjdzie inny bajer a la FG, który już do działania będzie potrzebował rtx 5000 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 9 Września Udostępnij Napisano 9 Września (edytowane) Też mam takie wrazenie ,ze przez papierek poiize tą technoogie generowania obiektow i tekstur Liczba wałów juz tu rośnie wielokrotnie.Jak tu amd moze dotrzymać kroku jak zostają z FSR xD Edytowane 9 Września przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 9 Września Autor Udostępnij Napisano 9 Września Jak miałbym strzelać, to killer ficzerem nowego RTX 5000 będzie sprzętowe wsparcie dla:https://research.nvidia.com/publication/2023-08_random-access-neural-compression-material-textures A może nowy ficzer DLSS 4 GG Game Gen, coś takiego: https://www.newscientist.com/article/2445450-generative-ai-creates-playable-version-of-doom-game-with-no-code/ Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Cos ploteczki przycichły, czyżby przesuwali premierę ? Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2768 Napisano 17 Września Udostępnij Napisano 17 Września Początek przyszłego roku chyba nadal aktualny? I to tylko 5090 i 5080, na niższe segmenty ludzie poczekają dłużej. 4090 Już prawie półtora roku u mnie w PC'cie. Coś by się już wymieniło ale nie ma na co XD Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 458 Napisano 17 Września Autor Udostępnij Napisano 17 Września 21 minut temu, joker5513 napisał: 4090 Już prawie półtora roku u mnie w PC'cie. Coś by się już wymieniło ale nie ma na co XD Zmień na RX 6400 i poczuj moc RayTracingu i grania w 8K. https://www.youtube.com/watch?v=POcXNhIew4A Za pół roku jak zmienisz na 5090, to dzięki temu naprawdę odczujesz zmiany. Ja tak miałem po każdej delegacji służbową pandą kiedy potem przesiadłem się do prywatnego auta. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts