Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Dziś dość nietypowe pytanie - jakie łącze jest potrzebne do YT :P

Aktualnie mam 1Mb, i jedyna jakość, której nie muszę wcześniej buforować to 360p.

480p już co chwilę się buforuje.

1Mb w zupełności mi starcza, no może gorzej jak trzeba pobrać jakąś grę ze steama czy origina(ściągałem MoHa 11GB, żeby pograć 2h i go sprzedać :D).

480p uważam za minimum, użyty jest wtedy lepszy kodek dźwięku, przez co można normalnie teledyski oglądać.

A więc pytanie - jakie łącze jest potrzebne żeby YT latało w jakości 720p i jakie do 1080p. Może ma ktoś dane jakie YT stosuje kodeki w danej rozdzielczości i wtedy można będzie zobaczyć ile na prawdę ciągnie, a nie ja mam 5Mb internet i mi śmiga...

@Badder

dziwne że 10 Mb Ci buforuje.

Ja powiem tak moje łącza/rozdzielczości YT.

1 Mb - oglądałem 360p bo mało było wtedy 480

2 Mb - 720p szło, czasem przycięło

Teraz 4 Mb 720p idzie, 1080p idzie ale zależy od jakości filmu i dźwięku. Czasem muszę zbuforować 30 sek w przód i dalej już pójdzie gładko.

Ja mam 10Mb i to zależy, bo TP ma wysokie pingi i wolno pobiera w tej rozdzielczości dane.

To ciekawe, bo ja mam pingi na poziomie 18ms (do 25 max przy większym ruchu w dzień) - nie ma problemów z FHD

aaa zapomniałbym:

A więc pytanie - jakie łącze jest potrzebne żeby YT latało w jakości 720p i jakie do 1080p

teoretycznie do YT 1080p powinno wystarczyć coś ~4Mb/s (bodaj 3.6), ale w praktyce trzeba coś ~6Mb

zaraz sprawdzę z ciekawości ile u mnie leci, będzie update ...

mam 15/10Mbit i 360p i idzie płynnie 420 niekiedy nie nadąża się buforować, 720 i 1080 wczytuje się średnio 3x szybciej niż się odtwarza. Wyniki te spowodowane są 2 problemami. Po 1 filny sd i hd są na różnych serwerach a także mają różne ograniczenia przesyłowe zakładane już przez serwery youtube.