omnik 6 Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Kupiłem coś na allegro, zapłaciłem przez PzA, a sprzedający mnie informuje ze nie przyjmuje takich wpłat (tez było na opisie aukcji ale nie doczytałem) i mi zwraca te kasę, to mam obowiązek zakupu, tym razem poprzez przekaz pocztowy (WTF!?), czy co? Bo przekaz to dodatkowe pieniądze, Pan proponuje mi jeszcze pobranie, ale wyjdzie na to samo co przekaz, a szczerze mówiąc, nie mam ochoty na dokładanie do tego ;P Cytuj Link to post Share on other sites
Sasior 52 Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 W momencie kliknięcia "Kup Teraz", bądź wygrania licytacji zawieracie umowę. To tylko od ciebie zależy, czy pójdziesz na ugodę, czy nie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rafcio 0 Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Dziwi mnie to, że się niektórzy nie godzą za PzA. Przecież ta forma jest dość wygodnym sposobem płacenia na allegro i pieniądze za towar szybko dochodzą. Cytuj Link to post Share on other sites
omnik 6 Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 No rozumiem, że umowa i w ogóle. Wszystko spoko. Tylko czy on ma prawo odrzucić płatność ze względu na, nie ukrywajmy, swoje "widzimisię"? Moje widzimisię jest "dawaj Pan sprzęt za free" Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 To sprzedawca ustala warunki, a PzA CHYBA wypłaca w określonych dniach, i to niektórym nie odpowiada Cytuj Link to post Share on other sites
Sony156 4965 Napisano 18 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 (edytowane) Ja czekalem okolo tygodnia na kase z 'place z allegro'. Edytowane 18 Sierpnia 2011 przez Sony156 Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Sory, że się podłącze, ale mam dwa pytania co do PzA: - Kiedy można z tego wypłacić kasę? Kiedy tylko wpłyną, czy jeżeli towar przyjdzie do kupującego? - Czy to prawda, że PzA pobiera jakąś prowizję? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Sprzedający nie ma prawa nie udostępnić opcji Płacę z Allegro (patrz regulamin). Cytuj Link to post Share on other sites
Damian Szymański 16 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Regulamin nadrzędny - reg. allegro.pl Regulamin podrzędny - reg sprzedającego Każdy sprzedający, wystawiający swoje produkty w allegro, tym samym akceptuje postanowienia regulaminu serwisu. Więc jeżeli zamieszcza na aukcji info sprzeczne z regulaminem nadrzędnym, prowadzi to do nieważności postanowienia z aukcji czyli w tym przypadku do PzA. Sprzedawca jak widać zgrywa cwaniaka, bo coś z płace z allegro mu nie pasuje. On musi przyjąć tą płatność, bo inaczej łamie regulamin nadrzędny. Wyjaśnij mu, że musi to przyjąć i nie ma gadania, inne formy płatności to tylko kwestia dogadania. Równie dobrze możesz zrobić zwykły przelew bankowy na jego rachunek... ale po co? Prościej z płace z allegro. Co do pytania regista: wypłaty z allegro można zlecać po osiągnięciu danej sumy (nie wiem dokładnie ile) i takie zlecenie chwilę trwa. Z tego co pamiętam allegro nie pobiera prowizji. Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Kiedyś wypłaciłem dosyć małą sumę pieniędzy, ale dopiero kilka dni po tym jak kupujący otrzymał towar. Nie wiem czy można je wypłacić przed tym jak dostanie towar. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 nadżędny (..) podżędny Polski język trudna mowa A ortografia to już w ogóle Ja się nie dziwię, że sprzedający podchodzą z taką niechęcią do PzA, skoro takie lagi są przy wypłacaniu Cytuj Link to post Share on other sites
HD5830 20 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja lubię Płacę z allegro i mówię to jako kupujący i sprzedający. Bardzo szybko można załatwić transakcje, bez zbędnego wpisywania adresu, nr. konta, itp. Co do sprzedaży, ostatnio sprzedałem przedmiot i gość wpłacił ok. godz. 22 przez PZA, kasę na swoim koncie miałem już na 2 dzień ok. godz. 13. Kiedyś było gorzej, trzeba było czekać kilka dni na kase z PZA, ale teraz nie jest tak źle i spokojne polecam ten system kupna-sprzedaży. Cytuj Link to post Share on other sites
.daft 433 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 PzA jest bardzo wygodną formą płatności. Wypłacać można kiedy się chce i ile się chce ( chyba od 25 zł ). Środki zgromadzone na allegro zawsze mam na 2gi dzień na swoim koncie. Do tego dochodzi jeszcze program ochrony kupujących. Sprzedający ( tak jak ktoś już wspomniał ) nie ma prawa nie zgodzić się na taką formę płatności ale nie wiem czy jest sens się szarpać z jakimś knypem bo prawdopodobnie nie ma konta w banku ( innego powodu nie widzę ). Ogólnie PzA jest ok ale i tak wolę PayPal Cytuj Link to post Share on other sites
omnik 6 Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Gość nie ma konta w banku. Czy mogę zatem powiedzieć, że nie zgadzam się na przedstawione przez niego warunki? Jak wobec tego rozwiązać kwestię komentarzy? Cytuj Link to post Share on other sites
gtxxor 3481 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ładuj negatywa i się nie przejmuj. Niech inni wiedzą, co typek jest warty... Że on odwdzięczy się tym samym? Trudno się mówi. To nie jest fotka.pl że za 10 stawia i się 10 Bardziej podejrzani są ludzie, którzy mają 1000 pozytywów na 1000, aniżeli ci którym się trafią 1-2 negatywy. Cytuj Link to post Share on other sites
omnik 6 Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Nie lubię takich radykalnych rozwiązań napiszę do typa dzisiaj i się spróbuję dogadać, ostatecznie, mogłem doczytać opis, a on nie łamać regulaminu Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Pieniążki z Płacę z Allegro trafiają na jakieś tam konto bankowe które później są przekazywane na konto bankowe użytkownika a tym wszystkim zarządza system zwany Elixir http://www.money.pl/banki/elixir/ na tej stronce można podejrzeć o której wyjdzie przelew i o której wpłynie wystarczy znać nazwę banku w przypadku Płacę z allegro jest to mbank (chyba ponieważ zgodnie z Polska – PLkk BBBB BBBk MMMM MMMM MMMM MMMM Pierwsze 2 cyfry to cyfry kontrolne. Następnych 8 cyfr to identyfikator banku-oddziału (ostatnia jego cyfra jest cyfrą kontrolną, wyliczoną z pozostałych siedmiu). Ostatnie 16 to numer rachunku. Wśród cyfr numeru banku, pierwsze 3 lub 4 oznaczają bank (np. citibank 103, pkobp 102, pekao s.a. 124, bre bank 114, kb 150) następne 4 lub 3 cyfry oznaczają oddział. oraz początkiem mojego banku mogę domniemywać że jest to ten sam bank a posiadam konto właśnie w mbanku ). a odnośnie samej sytuacji to wczoraj w sb przedstawiłem swoją opinię na ten temat mogłem doczytać opis, a on nie łamać regulaminu w dzisiejszych czasach założenie konta jest banalnie proste chyba że koleś nie ma skończonego 18 roku życia wtedy mu się nie dziwie jednak również nie może w związku z tym korzystać z allegro nawet z konta mamusi tatusia starszego rodzeństwa etc. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 http://img535.imageshack.us/img535/7355/beztytuurae.png Jak widać minimalna kwota do wykonania wypłaty to 20 zł, zazwyczaj trwa ona od 5 do 48 godzin, jak nie dojdzie można to zgłosić, Jeśli to jest widoczne... http://img171.imageshack.us/img171/9317/beztytuu2iz.png to znaczy że sam zaakceptował ten regulamin oraz ustawił ten system we własnym koncie allegro, gdy informacja aukcyjna o PzA widnieje, sprzedający nie ma prawa odrzucać klientów którzy wpłacają pieniążki właśnie przez ten system Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 ale to jest auto wypłata a jak się ma sprawa z tą manualną? wie ktoś bo sam nigdy tego nie testowałem Cytuj Link to post Share on other sites
omnik 6 Napisano 19 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 (edytowane) Manualna na konto jest z reguły na kolejny dzień roboczy, zgodnie z godzinami przelewów. Przekazy pocztowe realizowane są 14tego i ostatniego dnia roboczego każdego miesiąca. Edytowane 19 Sierpnia 2011 przez omnik Cytuj Link to post Share on other sites
Pasjonat 366 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 omnik to ja wiem chodziło mi o minimalną kasę jaką można wypłacić Cytuj Link to post Share on other sites
adson993 8 Napisano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 No już, skreślcie go, zgłoście administracji, nawalcie negatywów Itd. Jeżeli napisał, ze nie przyjmuje wpłat PzA to takie trudne ominąć aukcję i się nie czepiać? Chcecie kupić coś od kolesia, który wyraźnie coś napisał to po co robić problemy, bo allegro daje przymusowe formy płatności bez możliwości wyboru. To nie jest bez sensu? Cytuj Link to post Share on other sites
Paweł Maziarz 132 Napisano 20 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 mutissj pokazał chyba screeny z ustawionej z góry wypłaty - jest ona dokonywana zawsze po przekroczeniu pewnej kwoty (w tym przypadku 20 zł). Możliwa jest także wypłata na życzenie - ile jest i kiedy jest, to tyle i wtedy wypłacają. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts