Fiszek 70 Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) Witam Naszła mnie myśl czy by może nie odpocząć sobie troszkę i tak się zastanawiam nad opcjami a jako że średnio u mnie ze znajomością atrakcyjnych ofert to pomyślałem że podpytam tutaj. Data urlopu - marzec Długość - do 9 dni Gdzie najchętniej? - Albo nauczyłbym się jeździć na snowboardzie więc jakaś francja czy gdziekolwiek indziej byle stok i warunki były spoko, dostępność polskojęzycznego instruktora mile widziana ale po angielsku też dam radę. Na snowboard to i 4 dni mi na jazdę starczy i tak będę obolały resztę odeśpię w domu Druga strona to gdzieś gdzie w marcu jest na tyle ciepło że można pływać i skutkować jestem wielkim fanem tego hobby. Kombinowałem coś sam szukać ale ceny lotów pogięło albo mi się tak wydaje a nie wiem jakie opcje istnieją jeśli chodzi o snowboard może jest ktoś kto zna temat. Cena - im taniej tym lepiej ale tak w 1200e chciałbym się zmieścić w hotelu i tak tylko śpię przeważnie. Wylot z Dusseldorfu, Dortmundu, Eindhoven, choć Warszawa ostatecznie też wchodzi w grę. Mam nadzieję że coś się wynajdzie Pozdrawiam Ps nie chodzi mi o to żeby ktoś za mnie znalazł wszystko proszę o porady gdzie ewentualnie szukać w ktorym kierunku szukać. Popływać myślałem nad egiptem bo tam chyba zawsze ciepło ale czy na pewno? Gdzie najcieplej do najlepszej wody żeby sensowną średnią wyciągnąć, myślałem też o tajlandii ale ceny lotów to jakiś kosmos. O ogarnięciu snowboardu nie wiem za wiele poza tym że na stoku muszę doliczyć wynajem sprzętu i karnet Edytowane 4 Stycznia przez Fiszek Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6348 Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Tak od siebie dodam, że uczyć się jazdy na snowboardzie gdziekolwiek w Alpach to na początek trochę strata kasy. Ja osobiście polecam na początek naukę na jakimś małym stoku w małym i zazwyczaj tańszym ośrodku, gdzie ogólnie wszystko powinno być tańsze tj. karnety, knajpy, zakwaterowanie, szkółki itd. Na początek totalnie nie wykorzystasz możliwości jakie oferują te stoki w wysokich górach, gdzie ośrodki potrafią mieć po kilkaset kilometrów stoków, bo i tak będziesz jeździł jakimiś oślimi łączkami i zaliczał glebę za glebą. Gdziekolwiek nie pojedziesz to poza jakimiś widokami nie będzie właściwie różnicy, a płacić za karnety po 60-70€ dziennie, żeby objechać 1% tras to słabo Szkółki też są znacznie droższe i jeśli dodatkowo język może być barierą to tym bardziej, bo nie wiem, jak to wygląda z językiem polskim zagramanicą. Wiele też zależy od tego gdzie konkretnie mieszkasz, bo od tego też zależeć będzie jak to wszystko się rozłoży finansowo. Piszesz o wylotach, więc zakładam, że autem nie chcesz jechać? Wtedy musiałbyś mieć zakwaterowanie gdzieś naprawdę blisko stoku, żeby nie musieć dojeżdżać, a ceny przy stoku potrafią być wielokrotnie większe. Chociaż rok temu w Val Thorens w samym środku miasteczka udało się dorwać nocleg za jakieś 80zł za dobę na osobę, ale jeszcze przed feriami we Francji Sam jadę do Białki Tatrzańskiej pod koniec stycznia (niestety na Alpy ze znajomymi się nie załapałem, bo terminy nie pasowały :D) i całkiem fajny nocleg w prywatnej kwaterze 22-27 stycznia dla 2 osób, jakieś 15 minut autem od stoku dorwałem za 650zł. Od zawsze mi powtarzano, że jak pojadę w Alpy to wtedy przestaną mi się podobać polskie góry i stoki, ale ja nadal mam sentyment do Czarnej i do Białki. Do Czarnej mam 3h autem, więc na szybki 2-3 dniowy wypad idealnie, a przy karnecie kupionym w wyprzedaży przedsezonowej gdzie 3 dni kosztują ~270zł, wychodzi naprawdę nieźle. Jak chcę dłużej pojeździć to zazwyczaj do Białki, to tam najczęściej najlepsze warunki w polszy, a i klimat bardziej górski niż gdziekolwiek w naszym kraju. Cytuj Link to post Share on other sites
Fiszek 70 Napisano 5 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia Ooo widzisz. Przydatne info dziękuję muszę pomyśleć jak to rozegrać. A ktoś ogarnia gdzie lecieć w rozsądnych pieniądzach ponurkować w marcu? Cytuj Link to post Share on other sites
Fiszek 70 Napisano 19 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 19 Stycznia (edytowane) Śmiesznie wyszło bo snowboard ogarnąłem na miejscu. Została kwestia urlopu gdzieś gdzie jest ciepło i ciekawe miejsca do snurkowania. Gdzie w marcu można jechać za 4k żeby złapać słońca i posnurkować? Na myśl chyba tylko Egipt mi przychodzi ewentualnie Oman ale tam drogo, tajlandia za daleko 10h w samolocie rozerwie mnie i na tydzień to za krótko. Jakieś pomysły? Wyjazd 1 osobowy Edytowane 19 Stycznia przez Fiszek Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts