NMnisz 2 Napisano 19 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 (edytowane) Witajcie drodzy forumowicze, Tak to jest, że człowiek zasmakował RT w grach, ale chciałby więcej, oraz płynniej, a niestety mój (prawie nowy) Lenovo Legion 5, nie jest w stanie sprostać wszystkim grom, w ultra, hiper ustawieniach (cóż albo mobilność, albo wydajność). Dodając jeszcze Xbox SX i PS5, które mają bardzo wykastrowane RT, z klatkarzem na poziomie 30 fps. CHCE CZEGOŚ WIĘCEJ!!! W związku z powyższym, przyszedł mi szatański pomysł do głowy (łącznie z fanaberią ), aby sprzedać Legiona, oraz Xboxa (w sumie prawie na nim nie gram), a do reszty dołożyć trochę zielonego sosu i kupić mocną stacjonarną jednostkę, z możliwością rozbudowy na przyszłość. Stąd pisze do was, moi drodzy towarzysze , z prośbą o pomoc, w skompletowaniu zacnego, przyszłościowego zestawu. Na komputerach stacjonarnych, oraz możliwościach każdej części zatrzymałem się, coś na poziomie GTX9800, więc potraktujcie mnie jak typową świeżutką, zieloną, dziewiczą sałatę . Komputer będzie na razie podłączony do telewizora 55 cali, 120Hz, przez HDMI 2.1, który oferuje rozdziałkę 1440P, oraz 2160p. Po paru miesiącach pomyśli się też o jakimś ciekawym monitorze . Warunek konieczny DLSS 3.5/FG, więc Radeony odpadają (niby coś AMD kombinuje ze swoim FG, ale Ja nie chce czekać). PS. Jeżeli coś będzie warte dołożenia tych przysłowiowych 2-3 stówek, to jak najbardziej jest to do zaakceptowania przeze mnie. PS.2. Fajnie jakby podany sklep miał też usługę złożenia komputera, bo ze względu na moją przerwę obawiam się, że mógłbym coś zepsuć . Edytowane 19 Grudnia 2023 przez NMnisz Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 20 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Cześć, Nie jestem pewien, czy to czego oczekujesz da się spełnić w zakładanym budżecie. Niestety, jak oczekujesz oczekując więcej niż 30 FPS w 4K z RT na maxxx, to w nowych grach taki RTX 4090 to potrafi bez wspomagaczy lub 60 FPS z wspomagaczami. Granie przy 60 FPS z włączonym DLSS FG (czyli realnie 30 bez FG) jak dla mnie to tragedia w dynamicznych grach. Opóźnienia są tak ogromne, że dynamiczna gra staje się momentalnie niegrywalna. Link do "nie randomowego" testu: Piszę o tym, bo warto przy takim budżecie na gamingowego PC zrewidować swoje oczekiwania co do "jakości" oferowanej rozgrywki. Ofc, nie każda gra jest tak wymagająca jak Cybrpunk, aczkolwiek tych wymagających jest co raz więcej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NMnisz 2 Napisano 20 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 Hej, dzięki za odpowiedź . Oczekuje, że będę miał pełną jakość RT, nie przy klatkach, na poziomie 30 FPS, w minimalnej rozdzielczości 1440p przy obecnym telewizorze(dlatego zależy mi na DLSS i FG). Oczywiście, po zakupie monitora, ta rozdzielczość będzie pewnie skakać między 1080p, a 1440p, w zależności od gry i jej zapotrzebowania. Chyba, że zdecyduje się, w przyszłości na upgrade (dlatego zależy mi na możliwości rozbudowy, w późniejszym czasie). Co byś zaproponował, jeżeli czysto teoretycznie zrewidowałbym swoje oczekiwania? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Cyberpunk z RT to jest dramat, ale oczywiście jest masa innych gier, w których RT tak nie katuje sprzętu. Mimo to, budżet pod pełne RT 6000 zł pod 1440p dość skromny. Bliżej 7k wygląda to już bardziej realnie z RTX 4070 Ti https://proline.pl/koszyk/d908d35d W 6k zostajesz na RTX 4070 - kacie która pod 1440 jest spoko, ale bardziej też właśnie bez RT. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 468 Napisano 21 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Od siebie tylko dodam, że ogólna różnica pomiędzy RTX 4070 z dopiskiem "Ti" a bez, jest całkiem spora, podobnie jak różnica w cenie, nie jestem pewien jednak czy ta karta jest jakkolwiek opłacalna. Wolałbym pogodzić się z niższą wydajnością i kupić 4070 zwykłego za ~2800 zł albo jednak dusić portfel na RTX 4080 za ~5,2 tyś. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NMnisz 2 Napisano 22 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Dzięki bardzo za pomoc Panowie, przemyśle to jeszcze, może macie racje żeby wybrać 4070, kosztem nie pełnego RT w ultra hiper płynności. Głownie chodzi mi o to, żeby móc cieszyć się grami w jak najlepszych ustawieniach i po jakiś 3 latach móc zmodernizować swojego PC-ta. W innym temacie, za identyczną kwotę @kajtek.wrzucił ciekawą propozycje. Pytanie do tamtego zestawu https://proline.pl/koszyk/18df5221, opłaca się szukać jakiejś płyty z PCI-E GEN 5, na przyszłość? Drugie pytanie czy zamiast tego Gigabyte, lepiej przyszłościowo wybrać tą płytke https://proline.pl/plyta-glowna-msi-mag-b650-tomahawk-wifi-ddr5-am5-p8118255 (chodzi mi o odprowadzanie ciepła)? Czy nie będzie to robiło żadnej różnicy? To są ostatnie pytania :D. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 27 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2023 Cały zestaw za 6000? Chyba tylko GPU kolego 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts