elvismt 757 Napisano 7 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Cześć, szukam poważnego ratunku bo już k..cy dostaje ze swoim komputerem: Procesor Intel i9 11900K 5Ghz (cpu core Voltage override 1,280V SA VOLTAGE 1.160V) MSI MPG Z490 Gaming X RAM 32GB 3200Mhz RTX 3080 MSI Gaming X Chłodzenie Fractal Lumen S24 Lumen ma zdrutowaną pompę na około 8V bo na 12V uszy odpadają Buda Sharcoon Rev 200 Generalnie temperatura procesora wynosiła zawsze podczas grania do 84-92C Dziś w zwykłym CS 2 Mam 100C, zdjąłem bok obudowy i podczas pisania tego posta mam 57C a podczas gry dalej 100C po dwóch minutach. Czy już mi się nowe wodne chłodzenie skończyło? Co się mogło stać? pompa słychać że pracuje, wentylatory też... Pasta świeża Czy w Warszawie i okolicy jest ktoś kto może ucywilizować tego typu komputer (z gwarancją na usługę)? Ja już tracę siły na to. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 8 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) 39 minut temu, elvismt napisał: Chłodzenie Fractal Lumen S24 Lumen Link Moze zalapiesz sie na wymiane na nowy zestaw jesli skontaktujesz sie z supportem Fractala. Edytowane 8 Grudnia 2023 przez jarkko 2 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 8 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2023 (edytowane) Masakra... moje pierwsze AIO i taka wtopa ... Dziś wrzuciłem na proca honeywell ptm7950 i zainstalowałem chłodnicę odwrotnie, wężami do dołu (tak się to powinno robić choć estetyka według mnie wtedy cierpi) Robię testy i mam 90C na OCCT przy otwartej obudowie i poborze 190W-200W na procesor. Cinebench multicore zabija procesor 99C Dalej Duuużo więc chyba poleci reklamacja do Fractal, nie wiem czy lepiej przez sklep czy bezpośrednio. Jarkkko dzięki za linka Edytowane 8 Grudnia 2023 przez elvismt 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 12 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Mała aktualizacja, Fractal przyznał że ta seria ma problem z pompą: " Sorry to hear about the issues you have with your new AIO. From the serial and product model number, this is a Lumen V2, and it sounds like it might have some sort of pump malfunction, due to the hot degrees from the start. I would recommend to contact the reseller you bought this from to get it replaced with a new unit at first hand, since they have a warranty to provide from the purchase. Kind Regards Daniel Fractal Design Suppo " Jeszcze raz ślicznie dziękuje jarkko za linka, jest to z pewnością dobra karta przetargowa przy procesie gwarancyjnej wymiany w sklepie. Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 13 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2023 Miejmy nadzieje, ze sklep w ktorym kupiles to AIO nie bedzie robil problemow. Jesli by tak bylo to bezposrednio z Fractalem zalatwisz wymiane. Powodzenia! Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 23 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia Zarówno sklep jak i producent nie robił problemów z wymianą urządzenia na nowe. Natomiast teraz, póki mam je nowe, zafoliowane zastanawiam się czy je montować, czy wymienić na coś wydajniejszego. Tylko na co? 360 mogę w teorii zamocować na froncie ale to tylko teoria bo należy wybrać AIO z długimi wężami. Jak długimi nie wiem ale trzeba ominąć kartę graficzną zasłaniającą 80% przejścia + trzeba zdemontować zatoki 3,5' w których mam dyski. Wchodzi tylko 240mm bez kombinacji. Obecnie mam znów stary powietrzny cooler thermaltake Macho i ten jako tako daje radę przy skręceniu procesora na stałe 4900Mhz Cytuj Link to post Share on other sites
mlekolak 133 Napisano 23 Stycznia Udostępnij Napisano 23 Stycznia Arctic ma stosunkowo długie węże, na tyle długie że chłodnica z wejściami na węże u dołu sięga CPU z zapasem i omija GPU w budzie 500DX. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts