Skocz do zawartości

Wysokie temperatury przy włączeniu

Recommended Posts

Cześć, 

miesiąc temu kupiłam komputer. Chwilę po uruchomieniu wentylatory wchodzą na wysokie obroty i temperatura procesora mocno skacze w górę, osiąga 60-80 stopni na pulpicie. Po jakimś czasie temperatura wraca do tych normalnych 25 stopni, ale niepokoją mnie te skoki po włączeniu pc. Zużycie procesora w menadżerze to wtedy 3%. W trakcie późniejszego użytkowania nie ma już problemów z temperaturą, w grach trzyma 40-50 stopni.
procesor to i5-13400f z chłodzeniem Cooler Master Masterliquid ML240L V2.

to mój pierwszy komputer i nie bardzo się na tym znam, może ktoś z was będzie wiedział jak to naprawić. 

pozdrawiam:)

System startuje, odpalaja sie wszystkie programy z autostartu, wiec procesor ma co robić - ctrl+alt+del, menadżer zadań/zakłądka uruchamianie autostart i zalecam powyłączać to co nie potrzebne.

Druga rzecz możliwe że płyta daje zbyt wysokie napięcie dla procesora. Można w bios wejść i np. ustawić stałe vcore na poziomie 1,15-1,2V. Nie napisałaś jaka to płyta główna.

Odpal jakiś benchmark np. Cinebench R23 i włącz test all core - zobacz jakie tam będą temperatury. 

Płyta główna to Gigabyte B760M GAMING X DDR4. 

Autostart aplikacji powyłączany.  
Sprawdziłam ten benchmark i temperatury procesora max 65 stopni. W grach również problemów z nimi nie ma. Problem pojawia się tylko przy starcie systemu i to nawet nie zawsze. Spróbuję ustawić ten vcore i zobaczę jak będzie.

Dziękuję za odpowiedź:)

Tak jak wyżej. System przez pierwsze sekundy uruchamia wszystkie procesy, usługi przez co procek pracuje. Ja mam zawsze przy odpaleniu 42-45C i za chwilę wracają do normy.

W dniu 22.11.2023 o 16:36, Paulinkav napisał:

Płyta główna to Gigabyte B760M GAMING X DDR4. 

Autostart aplikacji powyłączany.  
Sprawdziłam ten benchmark i temperatury procesora max 65 stopni. W grach również problemów z nimi nie ma. Problem pojawia się tylko przy starcie systemu i to nawet nie zawsze. Spróbuję ustawić ten vcore i zobaczę jak będzie.

Dziękuję za odpowiedź:)

Odpal sobie emulator PS3, wgraj do niego firmware i wtedy zobacz jakie będziesz miała rzeczywiste tempy podczas kompilowania ;):P Vcore ustaw na auto. Po aktualizacjach biosów w B, Z690-790 płyty już nie narzucają tak dużych limitów jak wcześniej. Jeśli dasz 1.35 na sztywno to i tak będzie za dużo bo np na pulpicie procesor tyle nie potrzebuje, przez to system wyłącza się dłużej i zawsze będzie te kilka zbędnych stopni wzwyż. Płyta i tak nigdy nie dopuści do niestabilnych spadków/podniesień napięć.

Edytowane przez Joymaxx

Problemy z napięciem raczej mało prawdopodobne. Przy każdym odpaleniu napięcie pokazuje w normie, nie ma tam żadnych skoków. Wydaje mi się, że problem leży w samym chłodzeniu. Czasami jak odpalę komputer to słychać jakby lekkie bulgotanie w nim? Czasami nie słychać. Może coś zostało źle zamontowane? Przez ostatnie dni wszystko działało normalnie a dziś dopiero przy trzecim odpaleniu kompa temperatury były normalne