Paulinkav 0 Napisano 22 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2023 Cześć, miesiąc temu kupiłam komputer. Chwilę po uruchomieniu wentylatory wchodzą na wysokie obroty i temperatura procesora mocno skacze w górę, osiąga 60-80 stopni na pulpicie. Po jakimś czasie temperatura wraca do tych normalnych 25 stopni, ale niepokoją mnie te skoki po włączeniu pc. Zużycie procesora w menadżerze to wtedy 3%. W trakcie późniejszego użytkowania nie ma już problemów z temperaturą, w grach trzyma 40-50 stopni. procesor to i5-13400f z chłodzeniem Cooler Master Masterliquid ML240L V2. to mój pierwszy komputer i nie bardzo się na tym znam, może ktoś z was będzie wiedział jak to naprawić. pozdrawiam:) Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 22 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2023 System startuje, odpalaja sie wszystkie programy z autostartu, wiec procesor ma co robić - ctrl+alt+del, menadżer zadań/zakłądka uruchamianie autostart i zalecam powyłączać to co nie potrzebne. Druga rzecz możliwe że płyta daje zbyt wysokie napięcie dla procesora. Można w bios wejść i np. ustawić stałe vcore na poziomie 1,15-1,2V. Nie napisałaś jaka to płyta główna. Odpal jakiś benchmark np. Cinebench R23 i włącz test all core - zobacz jakie tam będą temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
Paulinkav 0 Napisano 22 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2023 Płyta główna to Gigabyte B760M GAMING X DDR4. Autostart aplikacji powyłączany. Sprawdziłam ten benchmark i temperatury procesora max 65 stopni. W grach również problemów z nimi nie ma. Problem pojawia się tylko przy starcie systemu i to nawet nie zawsze. Spróbuję ustawić ten vcore i zobaczę jak będzie. Dziękuję za odpowiedź:) Cytuj Link to post Share on other sites
Joymaxx 60 Napisano 25 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2023 (edytowane) Tak jak wyżej. System przez pierwsze sekundy uruchamia wszystkie procesy, usługi przez co procek pracuje. Ja mam zawsze przy odpaleniu 42-45C i za chwilę wracają do normy. W dniu 22.11.2023 o 16:36, Paulinkav napisał: Płyta główna to Gigabyte B760M GAMING X DDR4. Autostart aplikacji powyłączany. Sprawdziłam ten benchmark i temperatury procesora max 65 stopni. W grach również problemów z nimi nie ma. Problem pojawia się tylko przy starcie systemu i to nawet nie zawsze. Spróbuję ustawić ten vcore i zobaczę jak będzie. Dziękuję za odpowiedź:) Odpal sobie emulator PS3, wgraj do niego firmware i wtedy zobacz jakie będziesz miała rzeczywiste tempy podczas kompilowania Vcore ustaw na auto. Po aktualizacjach biosów w B, Z690-790 płyty już nie narzucają tak dużych limitów jak wcześniej. Jeśli dasz 1.35 na sztywno to i tak będzie za dużo bo np na pulpicie procesor tyle nie potrzebuje, przez to system wyłącza się dłużej i zawsze będzie te kilka zbędnych stopni wzwyż. Płyta i tak nigdy nie dopuści do niestabilnych spadków/podniesień napięć. Edytowane 25 Listopada 2023 przez Joymaxx Cytuj Link to post Share on other sites
Paulinkav 0 Napisano 29 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Problemy z napięciem raczej mało prawdopodobne. Przy każdym odpaleniu napięcie pokazuje w normie, nie ma tam żadnych skoków. Wydaje mi się, że problem leży w samym chłodzeniu. Czasami jak odpalę komputer to słychać jakby lekkie bulgotanie w nim? Czasami nie słychać. Może coś zostało źle zamontowane? Przez ostatnie dni wszystko działało normalnie a dziś dopiero przy trzecim odpaleniu kompa temperatury były normalne Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts