xar 4 Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 Witam Mam pytanie odnośnie 2 kart GPU, które chciałbym uruchomić pod program Blender 3D. Karty które potrzebuję zamontować : ✓ 1 karta AMD Radeon RX6600 ✓ 2 karta NVIDIA GeForce 4070 Płytę główną posiadam taką : MSI PRO Z790-A WIFI DDR4 Jak najlepiej je podłączyć, aby uzyskać najniższą temperaturę, jednocześnie nie utracić prędkości karty renderującej? Na karcie NVIDIA chciałbym odpalać rendering a pulpit mieć za pomocą karty AMD. Generalnie mam możliwość podłączenia kart w 1 i 2 slot od góry, mierząc od socketu CPU. W które sloty, najlepiej byłoby podłączyć te wyżej podane 2 karty GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 469 Napisano 20 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2023 To jest bardzo zły pomysł: - dwie karty średniego segmentu - różnych producentów - płyta nieprzystosowana do multi-gpu (brakuje 2 slotu x8, by mogły pracować w trybue x8/x8) Taka konfiguracja = problemy! Najlepiej: Kupić jedną mocną kartę a do wyświetlania pulpitu użyć iGPU. Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 873 Napisano 21 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2023 Zalezy co tam renderujesz ale ja bym poszedł w mocniejszą kartę z większą ilością Vram. Cytuj Link to post Share on other sites
xar 4 Napisano 26 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia Zaproponujcie płyty główne, które będą się nadawały do renderingu za pomocą 2 kart GPU. Socket aktualnie nieważny. Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 26 Stycznia Udostępnij Napisano 26 Stycznia (edytowane) Używasz do renderowania OptiX – NVIDIA Wymienione mobo jak rozumiem posiadasz, jaki jest tam cpu Edytowane 26 Stycznia przez daryzda Cytuj Link to post Share on other sites
xar 4 Napisano 26 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia daryzda CPU który mam : Intel Core i5-13500 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 469 Napisano 27 Stycznia Udostępnij Napisano 27 Stycznia (edytowane) Jedna z tańszych: ASUS Z790 Pro Art: https://www.komputronik.pl/product/798804/asusproart-z790-creator-wifi.html?utm_source=Ceneo&utm_medium=link&utm_campaign=Promo&ceneo_cid=528dec23-23a5-a3aa-d1ab-f46df311c194 Ważne: Ja przy dwóch GPU i 3 dyskach nvme musiałem wyłączyć opcje "oszczędzania energii" dla PCIE, inaczej robiło to problemy z stabilnością. Przy jednej karcie takich problemów nie było. Edytowane 27 Stycznia przez Adames Cytuj Link to post Share on other sites
xar 4 Napisano 29 Kwietnia Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia W dniu 20.11.2023 o 18:03, Adames napisał: Najlepiej: Kupić jedną mocną kartę a do wyświetlania pulpitu użyć iGPU. @Adames Rozumiem, że korzystasz z iGPU jako grafika na pulpit ? Drugie GPU masz w slocie PCI-e ? Tak w ogóle da się zrobić ? Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 469 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia @xar W tamtej maszynce mam razem 3 gpu jakby tak patrzeć. iGPU - pulpit + api intel - GPU 1 - RTX 4090 - PCI-e 1 (tryb x8) - GPU 2 - RTX 4090 - PCI-e 2 (tryb x8) Cytuj Link to post Share on other sites
daryzda 1306 Napisano 2 Maja Udostępnij Napisano 2 Maja Grubo! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts