Rivaldo 1 Napisano 19 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 Cześć, mam projektor Optoma (chyba model HD146X), który ma tylko wejście HDMI i audio out, nie ma bluetooth; do tego podłączony stary laptop Asus UX305F (jedno wyjście mikro HDMI, nie wiem jakiego typu; wejście/wyjście audio w jednym) i chciałbym do tego dokupić soundbar - da się to jakoś podłączyć, żeby korzystać z wielokanałowości soundbara? Jak, jakie wyjścia/wejścia musiałby mieć soundbar? Nie jestem jakimś melomanem, po prostu chciałbym uzyskać jakieś wrażenie dźwięku przestrzennego w filmach ze streamingu, a nie mam warunków na rozkładanie pełnego kina domowego. Myślałem o tym modelu, czy będzie dało się go podłączyć? MA wejście i wyjście HDMI, wejście optyczne, bluetooth i wifi. https://www.mediaexpert.pl/telewizory-i-rtv/kina-domowe/soundbary/soundbar-samsung-hw-q800c-en Dziękuję bardzo! Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 27 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 HDMI z komputera do Samsunga, natomiast z Samsunga drugi kabel HDMI do projektora. Soundbar posiada wsparcie 4K Video Pass, zatem powinno działać. Alternatywą jest zakup adaptera typu HDMI AUDIO EXTRACTOR, który podłączony do komputera, będzie rozdzielał sygnał HDMI na osobne audio i video. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 27 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2023 (edytowane) @Skazatutaj wciąż problem czy urządzenie przesyłające audio-video będzie w stanie skomunikować się poprawnie z odbiornikiem by nadać dźwięk przestrzenny. Np u mnie podłączony monitor przez HDMI z GTX 1080ti daje taką funkcję: Ma toto wyjście słuchawkowe oraz 2 głośniki wątpliwej jakości. Co to znaczy i jak działa ten Windows Sonic dla słuchawek - no kij wie Bo te wszystkie emulacje na słuchawkach to tak, jakby jej nie było, to i tak przecież człowiek jak zamknie oczy to słyszy jak potrzeba. Pytanie na ile TV jest w stanie ten dźwięk przestrzenny przesłać dalej po HDMI do kolejnego urządzenia 1:1. Konfigurowalność tego jest podejrzewam na poziomie zerowym, a np. "stara" dedykowana karta SB X-FI Titanium 7.1 jakichś tam tych opcji trochę jednak miała. Edytowane 27 Listopada 2023 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 HDMI z komputera do Samsunga, natomiast z Samsunga drugi kabel HDMI do projektoraNo nie do końca. W TV są wejścia sygnału a nie wyjścia. Wyjście to może być co najwyżej dźwięku, ale tylko pod warunkiem, że HDMI obsługuje ARC. Obrazu nie wypuścisz z TV. @SkazaPytanie na ile TV jest w stanie ten dźwięk przestrzenny przesłać dalej po HDMI do kolejnego urządzenia 1:1Zobacz sobie w instrukcji czy bitstream jest po HDMI czy tylko po optyku. Sam mam Samsunga, ale już nie pamiętam dokładnie.Jeśli po HDMI, to podłącz kabel pod HDMI z ARC i dźwięk poleci do soundbara. Cytuj Link to post Share on other sites
Skaza 591 Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Odnoszę wrażenie, że odpisujecie bez czytania całości... Jaki telewizor? Jakie ARC? Jaka karta dźwiękowa? Cytuj Link to post Share on other sites
marik81 1211 Napisano 28 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Dobra, w sumie mój błąd. Nie wiem czemu zasugerowałem się, że chodzi o TV Samsung w Twoim wpisie. Kliknąłem wprawdzie link na soundbara, ale od razu szukałem danych technicznych i nie zauważyłem, że to model Samsunga. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Na moje oko laptok->soundbar->projektor. Wszystko po HDMI. Nie mniej trochę śmieszna jest wielokanałowość w czymś co stoi w jednym miejscu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts