Nuratar 3 Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Witam, W wakacje złożyłem zamiennika dla mojej starej "maszyny bojowej", która leciała na zasłużonym (i wysłużonym) i5 4670k / 1060 6 GB / 8 GB RAM. Obecnie stoi w kącie i zbiera kurz, sprzedawać komputer sprzed ~9 lat trochę wstyd (i pieniądze żadne), wydać za darmo trochę szkoda, więc zacząłem myśleć o jak można by jeszcze go jakoś wykorzystać. Do głowy przyszło mi zrobić z niego domowego NASa na FreeNAS, albo czymś podobnym, ale czy procek 4/4 z generacji Haswella nada się do takiego zadania? Szczególnie bez karty graficznej (plan zakłada jej wyciągnięcie, aby nie palić prądu niepotrzebnie)? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Domowy NAS nie potrzebuje wydajnego procesora. Ten, który masz jest dobry i nic lepszego nie trzeba. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts