Skocz do zawartości

upgrade GPU do 5 letniego PCta czy konsola

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez manual,

Recommended Posts

Hej,

zastanawiam się w co warto pójść - nowe GPU do kompa czy konsola (Xbox Series X), także budżet około 2k. Chcę to podłączyć do TV 4k 120Hz. Gram w Forzę Motorsport plus chciałbym odpalić Wiedźmina 3 na OLEDzie :) do tego może Flight Simulator, Hogwarts Legacy, Elden Ring itp. Dawno nie śledziłem rynku GPU, więc chętnie posłucham opinii jaką kartę warto wsadzić do mojego PCta - o ile w ogóle warto, czy iść w konsolę po prostu.

PC to:

CPU: Intel Core i7-8700 /3.2GHz, 12MB, LGA1151, BOX/
MOBO: MSI Z370 SLI Plus /intel Z370, LGA1151/
RAM: G.Skill 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Ripjaws5
GPU: Gigabyte GeForce GTX1060 WF2 OC 6GB GDDR5 192bit
1 Dysk SSD: Plextor M.2 M8PeG 256GB
2 Dysk SSD: Samsung 970 Evo Plus 1TB
Zasilacz: Seasonic FOCUS Plus Gold 650W
Chłodzenie CPU: Arctic Liquid Freezer II 240
Obudowa: Fractal Design Meshify C (Black, Glass)
System: Windows 10 Home BOX 64Bit PL USB

Upgrade'u PC nie planuję, ewentualnie dołożenie ramu do 32GB, bo to 2 stówki, ale cała reszta będzie już do końca tej budy.

Edytowane przez manual

6800 ma RT, ale wolniejsze. Nie ma za to DLSS, a trochę gorszy wizualnie FSR 2 lub xess od intela. 

Od nv to minimum RTX 4070 bo twoja płyta z pci-e 3.0 średnio wspiera 4060 / ti.

Lub starszy 3070 ale on ma mało ramu. 

• Dzięki 1

Nie no, zdaję sobie sprawę, że mój procek i GPU pokroju rx6800 to nie jest zestaw do grania 4k 120fps na ultra/high settingsach. Wiem, że będę musiał iść na kompromisy. Zależy mi, żeby trzymać się rozdziałki 4k i tych 50/60 fps. Dlatego też zależy mi na DLSS/FSR, żeby w grach gdzie więcej klatek ma znaczenie (np Forza Motorsport) trochę tych fpsów zyskać zostając cały czas na 4k rozdzielczości.

Ogólnie GPU, które by w tym pc wylądowało będzie już ostateczną formą tego kompa, dlatego zastanawiam się czy warto robić upgrade GPU czy brać konsole (na czym lepiej wyjdę w perspektywie 3-4 lat).

Ten rx6800 ze sferisa fajna cenowo opcja, ale nie wejdzie do mojej budy (max 315mm wg instrukcji, więc muszę szukać czegoś poniżej tego).

A 3080 to nie wiem, czy 650W to nie przy mało dla tej karty.