Skocz do zawartości

Gwałtowne spadki prędkości internetu mobilnego

Recommended Posts

1. Kto jest Twoim operatorem? (np. ORANGE, TOYA, MultiMedia)

Orange 

2. Jaki masz sposób podłączenia do domu: 

mobilny

3. Jaki masz w domu sprzęt operatora? 

Huawei B525s-23a

do tego podłączona Antena zewnętrzna

4. Jaki jest Twój sprzęt (router/switch/ap/k.sieciowa w komputerze)

Głównie łączę się z telefonów 

5. Łączysz się po kablu / wifi?

Wifi

6. Problem występuje na jednym czy na kilku urządzeniach?

problem występuje na wszystkich urządzeniach

A teraz od początku. Posiadam internet mobilny Orange. Mój problem polega na tym, że prędkość internetu w ciągu dnia potrafi drastycznie spaść. Kupiłem anteny zewnętrzne żeby poprawić zasięg i prędkości ale nie do końca to pomogło.

maszt z antenami znajduje się na dachu, z dachu widzę BTSa, który oddalony jest o ok 1,2km.

Problem polega na tym, że o ile wcześnie rano prędkość pobierania dochodzi do 50-60mbps, o tyle z każdą kolejną godziną spada, by wieczorem wynosić 3-4mbps, a czasem nawet 1-2.

Zdaje sobie sprawę, że wieczorem więcej osób korzysta z internetu, nawet Orange poinformowało mnie, że stacje są przeciążone. Zastanawia mnie jednak fakt, dlaczego w godzinach wieczornych gdy uruchamiam speedtest,na początku prędkość potrafi wynosić np 20mbps ale zaczyna drastycznie spadać żeby skończyć na 4mbps. Skąd takie gwałtowne spadki? Wydaje mi się, że gdyby to była kwestia nadmiernego obciążenia BTSa to od początku prędkość byłaby niska (rano utrzymuje się na zbliżonym poziomie podczas testu).

Dodatkowo zaobserwowałem, że o ile w ciągu dnia zasięg wynosi 3 kreski na 5, to po 22 do rana pojawiają się 4 kreski.

Czy takie wahania prędkości w godzinach szczytu to rzecz normalna - bolączka internetu mobilnego, czy gdzie indziej leży problem?

Probowalem różnych ustawień częstotliwości również z agregacją dwóch pasm ale nic to nie zmienia. Najlepiej router pracuje na częstotliwości 2600MHz.

3 godziny temu, PrzemasK napisał:

Zastanawia mnie jednak fakt, dlaczego w godzinach wieczornych gdy uruchamiam speedtest,na początku prędkość potrafi wynosić np 20mbps ale zaczyna drastycznie spadać żeby skończyć na 4mbps.

1. Twój bts jest przieciążony

Wydaje mi się, że gdyby to była kwestia nadmiernego obciążenia BTSa to od początku prędkość byłaby niska

Mają uruchomionego burst-a, te 20mbit podczas testu to złudzenie.

Dodatkowo zaobserwowałem, że o ile w ciągu dnia zasięg wynosi 3 kreski na 5, to po 22 do rana pojawiają się 4 kreski.

Mniej szumów to i sygnał lepszy :)

Wbij sobie na mape
http://beta.btsearch.pl/

Obczaj BTS-y w twojej okolicy, kup startej czegos innego niż orange i testuj.
Jak już znajdziesz to wymień tą padakę

Huawei B525s-23a

Niestety ale jestem związany umową z Orange jeszcze do maja. Po zmianie miejsca zamieszkania z uwagi na brak możliwości internetu po kablu zmieniono usługę na mobilną. 

Z końcem umowy rezygnuję i przechodzę na światłowód od konkurencji jeśli Orange do tego czasu nie położy swoich lub nie dogada się z konkurencją.

Do tego czasu muszę walczyć na tym co mam.