Kamalaama 0 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Hej, mam mega problem z kartą graficzą. Ostatnio złożyłam kompa z polecaych zestawów z sierpnia do 6000 zł i nie mam pojęcia dlaczego moja karta graficzna pobiera cały czas maksymalnie 27 wat i ani jednego więcej. FPS'y leżą, nie da się odpalić nawet wiedźmina. Sterowniki najnowsze są, bios zaktualizowany do najnowszej wersji, kable pcie sprawdzone. Już staję na głowie żeby cokolwiek zrobić ale po wielu godzinach załamuję już ręce. Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? Jestem załamana, że polecany zestaw okazał się takim zawodem... Karta graficzna: ASUS GeForce RTX 4070 DUAL OC WHITE 12GB DLSS 3 Płyta główna: ASUS ROG STRIX B550-A GAMING Zasilacz: Chieftec PPS-650FC Procesor: AMD Ryzen 7 5800X Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Zegar cpu i gpu w grach? Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Nie masz innej karty na podmiankę? Albo odwrotnie 4070 sprawdzić w innym kompie? Windows rozumiem świeży i zaktualizowany? Cytuj Link to post Share on other sites
Kamalaama 0 Napisano 30 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Powyżej screen z gry. Użycie procesora graficznego raz pokazuje 0% a raz 99%. Wiatraki karty w ogole sie nie kreca i nawet po odpaleniu benchmarka karta zachowuje sie jakby nie pracowala. System poprawnie wykrywa karte, a wiatraki kreca sie tylko przez chwile podczas uruchamiania komputera. Windows 11 jest zaktualizowany i świeżo postawiony. Sprawdze w wolnej chwili ta karte w innym komputerze i wroce z rezultatem. Cytuj Link to post Share on other sites
Etranger 58 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 (edytowane) A jesteś pewna ze wszystko jest zainstalowane? Powiem ci ze ja mam taki dziwny problem z "Mobile Connecte", system mi mówi ze mój administrator nie pozwala mi uruchomić tego programu ze względu na jakieś reguły zabezpieczeń czy inna bzdurę a jest to cześć oprogramowania z windows . Wiec postaw system od nowa, no i sprawdź kartę w innym sprzęcie Edytowane 30 Września 2023 przez Etranger Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Sterowniki chipsetu B550 są? Tryb wydajności w zasilaniu? . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Etranger 58 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 (edytowane) Why is my GPU stuck in idle? This kind of issue could be due to corrupted system files and to further troubleshoot this device, what I can recommend is to run the system file checker to check if there's any corrupted system file that keeps on looping around Ale to jak dla mnie jest odczynianie czarów czy inne voodoo, postaw system od nowa. Edytowane 30 Września 2023 przez Etranger Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Masz zainstalowane skopane sterowniki nvidii.Spróbuj innych na czystej instalacji Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1007 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Wsadź kartę w drugie Pci exp. Cytuj Link to post Share on other sites
Kamalaama 0 Napisano 30 Września 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Podpięłam tą kartę do innego kompa i już wszystko hula a zainstalowalam tam takie same sterowniki jak u mnie Cytuj Link to post Share on other sites
Etranger 58 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Godzinę temu, Kamalaama napisał: Podpięłam tą kartę do innego kompa i już wszystko hula a zainstalowalam tam takie same sterowniki jak u mnie No to postaw system od nowa, to tylko kilka minut. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 30 Września 2023 Udostępnij Napisano 30 Września 2023 Godzinę temu, Kamalaama napisał: takie same sterowniki jak u mnie tez z czystą instalacją? Cytuj Link to post Share on other sites
manfi 8 Napisano 12 Października 2023 Udostępnij Napisano 12 Października 2023 Głupie pytanie, ale .. czy zasilanie na pewno jest prawidłowo wpięte po stronie GPU i zasilacza? Jak kształtuje się pobór wraz z logiem można sprawdzić w GPU-Z. Zobaczysz zegary + pobór z możliwością sprawdzenia wartości min i max. Aczkolwiek tutaj to wygląda na kwestię sterowników. Ew. sprawdzić inną kartę w Twoim PC. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackSwan 0 Napisano 14 Października 2023 Udostępnij Napisano 14 Października 2023 Miałem dokładnie tak samo. Pomogło zainstalowanie starszego sterownika. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts