Skocz do zawartości

Nowy zasilacz, pytanie ktory

Recommended Posts

Musze, a może tylko chce, nie ważne.

Generalnie to komputer lubi mi sie dziwnie zachowywać, swojego czasu nawet myślałem ze UV powodował, ale ostatnio podczas sesji w Diablo IV, gdzie nie jest to gra wymagająca, wyłączył mi się komputer i udało się go wlaczyć dopiero po kilku minutach, nie reagował na przycisk, żadna dioda na błyskała i nie świeciła no normalnie jak by prądu w gniazdku nie było. Wiec pomyślałem ze siedmioletni Seasonic po prostu już goni w piętkę.

Enermax PLATIMAX 1050W - EPF1050EWT czy Corsair RM1000e (2023), różnica w mocy znamionowej pomijalna, różnica w cenie na plus dla Corsair.

W jakimś teście modelu Enermax z tej serii ale o mocy 1200W pisali cos co absolutnie nie zrozumiałem ale był to duży minus.

Corsair ma dobre recenzje.

To pod spodem to "cons'y" co do Enermaxa, o ile punkty 1,2,5 sa mi totalnie obojętne to czy reszta dyskwalifikuje ten zasilacz czy tez sa to tylko minusy jeśli chodzi abstrakcyjne wymagania testów jakie na nim przeprowadzano?

• -

Expensive

• -

6x PCIe connectors

• -

EMI with AVG detector

• -

Ripple suppression at 3.3V

• -

Fan profile needs tuning

• -

Power distribution

• -

5VSB OCP is set too high

• -

Sudden drop at +12V within the 40W-60W load range

3 godziny temu, Etranger napisał:

pisali cos co absolutnie nie zrozumiałem

Nie dziwię się. Ja też nie rozumiem:

- musze - powinno być muszle?

- myślałem ze UV powodował - co ten komputer powodował?

- dioda na błyskała - nabłyszczona dioda?

- goni w piętkę - jakaś gra planszowa?

Wybrałem niektóre. To właściwie czego oczekujesz?

8 godzin temu, wodego napisał:

Nie dziwię się. Ja też nie rozumiem:

- musze - powinno być muszle?

- myślałem ze UV powodował - co ten komputer powodował?

- dioda na błyskała - nabłyszczona dioda?

- goni w piętkę - jakaś gra planszowa?

Wybrałem niektóre. To właściwie czego oczekujesz?

A ty tak czepiasz się wszystkiego jak swojego wora?

Musze, korektor nie poprawił a moja klawiatura jak i sam system generalnie ma w du**e polskie znaki diakrytyczne.

UV od undervoltage, co tu trudnego? Być może kończyłeś już szkole kiedy zamiast normalnych klasówek rozwiązywało się QCM opracowywane przez debili.

- dioda na błyskała - tu udajesz idiote czy tylko z przyzwyczajenia czepiasz się wora?

Gonic w piętkę to określenie, ale trzeba cos więcej  robic niż trzymać się za wór i rozwiązywać w gimnazjum QCM'y zeby to zrozumieć. 

Pomijając już to, to interesowało mnie to co wkleiłem pod spodem i tyczyło się tylko i wyłącznie zasilacza, ale może musze napisać to po polsku żebyś potrafił to zrozumieć?

Wiec teraz moj drogi, nique ta mère choc obawiam się ze możesz to odebrać jako życzenia pomyślności.

12 godzin temu, Etranger napisał:

Musze, a może tylko chce, nie ważne.

Generalnie to komputer lubi mi sie dziwnie zachowywać, swojego czasu nawet myślałem ze UV powodował, ale ostatnio podczas sesji w Diablo IV, gdzie nie jest to gra wymagająca, wyłączył mi się komputer i udało się go wlaczyć dopiero po kilku minutach, nie reagował na przycisk, żadna dioda na błyskała i nie świeciła no normalnie jak by prądu w gniazdku nie było. Wiec pomyślałem ze siedmioletni Seasonic po prostu już goni w piętkę.

Enermax PLATIMAX 1050W - EPF1050EWT czy Corsair RM1000e (2023), różnica w mocy znamionowej pomijalna, różnica w cenie na plus dla Corsair.

W jakimś teście modelu Enermax z tej serii ale o mocy 1200W pisali cos co absolutnie nie zrozumiałem ale był to duży minus.

Corsair ma dobre recenzje.

To pod spodem to "cons'y" co do Enermaxa, o ile punkty 1,2,5 sa mi totalnie obojętne to czy reszta dyskwalifikuje ten zasilacz czy tez sa to tylko minusy jeśli chodzi abstrakcyjne wymagania testów jakie na nim przeprowadzano?

• -

Expensive

• -

6x PCIe connectors

• -

EMI with AVG detector

• -

Ripple suppression at 3.3V

• -

Fan profile needs tuning

• -

Power distribution

• -

5VSB OCP is set too high

• -

Sudden drop at +12V within the 40W-60W load range

Do wyboru doszły jeszcze dwa modele Corsair HX1200 i Phantex AMP V2 1000W, wszystkie wymienione zabawki maja dla mnie akceptowalna cene w granicach 160 euro, za wyjątkiem Corsair RM1000e który mogę kupić za 140 euro. 

Wiec chciałbym wybrać możliwie najlepiej, niestety dla mnie, większość testów jest napisana zbyt skomplikowanym jak dla mnie jezykiem technicznym, stad prośba o pomoc. 

Oczywiście "prymusom" pokroju wodego dziękuje już na wstępie, zresztą on sam już  dostał ode mnie rade co powinien robic.

Edytowane przez Etranger
3 godziny temu, Etranger napisał:

Corsair HX1200

Masz ten model za 160 euro to bierz i się nie zastanawiaj:)

https://www.corsair.com/ww/pl/p/psu/cp-9020140-eu/hx-series-hx1200-1200-watt-80-plus-platinum-certified-fully-modular-psu-eu-cp-9020140-eu

Na pewno potrzebujesz tyle watów?

Napewno to potrzebuje nowy, wczoraj sam z siebie przy przeglądaniu internetu znowu się wyłączył a ma ustawienia stockowe. 
Z drugiej strony, to nie wiem czy w przyszłym roku nie zapnę 14700 czy innego 14900 plus cos pokroju 4080/90. Poza tym rezerwa mocy przecież w niczym mi nie przeszkodzi, pomijając zużycie energii elektrycznej które nawet w idle będzie trochę większe niż w przypadku 850W. 

7 godzin temu, wrobel_krk napisał:

No to jak już pisałem jak masz Corsai HX 1200 80 PLUS® PLATINUM za 160 euro to bardzo dobry deal - bierz póki jest:)

No to kupuje

W dniu 28.09.2023 o 07:37, wodego napisał:

Podsumowując: chcąc uzyskać pomoc olewasz czytających pisząc byle jak, mając gdzieś sprawdzenie posta przed wysłaniem, bo po co, frajerzy na pewno pomogą. Tak więc olewaj dalej.

Wodego ty naprawdę jesteś takim pajacem? 

Gdzie nie popatrzeć na forum tam się produkujesz, no qr*a z każdej szuflady wyskakujesz, i jeszcze żeby to było choc troche merytoryczne.

Statsy powodują ze masz mokre sny?

Pytanie było proste, w dodatku wklejone bezpośrednio z testu tego konkretnego zasilacza punkty, których  nie rozumiałem i nie wiedziałem czy mam się nimi przejmować.

Ty musisz się przyjebac, po prostu kliknij w obce słowa w pierwszej odpowiedzi ode mnie wtedy zrozumiesz co masz robic w najbliższej przyszłości, tylko na miłość boska pamiętaj o antykoncepcji bo inaczej wyprodukujesz takiego typa jak ty.