Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, wiem ze to bardzo głupia sprawa, ale się niestety zadziała.

Do komputera dostała sie bardzo sucha ziemia od kwiatka który spadł z parapetu. Ziemia dostała sie od górnej części obudowy (był tam filtr przeciw kurzowy który dosyć uchronił przed tym, ze nie dostała sie jeszcze większa ilość ziemii).

Moje pytanie teraz brzmi, czy ten piasek można wydmuchać tylko sprężonym powietrzem, czy konieczne jest wymontowanie każdego podzespołu i przedmuchanie go z osobna? 

Niespecjalnie wiele, sam suchy piasek elektroniki nie uszkodzi. Piasek w przednim USB może spowodować, że port przy częstym korzystaniu się wytrze, złapie luzy i nie będzie kontaktował, jak nie używasz portu, to po prostu jest port z piaskiem :) 

To co może się szybciej zużyć / zniszczyć to wentylator, tam jak się dostanie piach do środka to może zacząć terkotać / zacierać się, itd. Mała jest jednak szansa, że wleciał Ci piasek do środka wentylatora i zrobi jakieś problemy. 

Nie wiem jaki masz komputerek, ale jak np: wyciągasz procka z gniazda LGA, to u niedoświadczonej osoby jest szansa, że uszkodzi gniazdo na płycie głównej. Odpinając panel przedni USB 3.0 też jest spora szansa, że jak nie przytrzymasz gniazda, to wyciągniesz wtyczkę razem z gniazdem :) Powiem tak, jeżeli nie masz doświadczenia, to wiele rzeczy może pójść źle. To nie tak, że to coś trudnego czy niebezpiecznego, rozbieranie komputerka jest proste i przyjemne, ale jeżeli oceniamy ryzyko, to mniejsze jest kiedy zostawisz sprzęt tak jak jest. 

• Lubię to 2
  • Popieram 1
3 godziny temu, Adames napisał:

Odpinając panel przedni USB 3.0 też jest spora szansa, że jak nie przytrzymasz gniazda, to wyciągniesz wtyczkę razem z gniazdem :)

Wow tego jeszcze nie widziałem. Ale dobra rada, będę przy tym bardziej uważał jeśli coś takiego jest możliwe.

• Lubię to 1