cooger 2076 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Nie wiem czy nic specjalnego. Wszystkie od SB Pro 2 (z tego co pamiętam) SB mają zamieniony prawy i lewy kanał w starszych grach typu Wolfenstein 3D. Jeśli gra posiada przełącznik "reverse stereo" to temat jest (prawie) załatwiony, ale to właśnie te starsze jej nie mają bo nie mogły uwzględnić, że Creative odwinie głupi numer Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca (edytowane) Minimum 330 (licytacja) za sam kabel do 3dfx. Grubo, a nawet grubaśnie. W tej kasie to mógłby jeszcze dorzucić ten retro obrus ze zdjęcia. Edytowane 25 Marca przez luk1999 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Chyba jutro zapytam kolegę w jakiej cenie by takie kable załatwił Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 25 Marca Udostępnij Napisano 25 Marca Zawsze możesz kupić na olx za 20zł i potem wystawić gdzie trzeba XD Ogólnie to zwykły d-sub z tego co pamiętam tylko kabelki trzeba poprzestawiać. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca IMO nic nie trzeba przestawiać, kiedyż używałem zwykłego monitorowego. Działało tylko wyglądało przekomicznie Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 26 Marca Udostępnij Napisano 26 Marca To jeszcze lepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 14 Kwietnia Udostępnij Napisano 14 Kwietnia Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 28 Kwietnia Udostępnij Napisano 28 Kwietnia Dziś w dobie mnożących się minikonsol retro zastanawiam się, czemu nie powstał jeszcze mini-komputer odpalający gry z Windows 98 i XP. Wydaje mi się, że to właśnie taki sprzęt byłby najbardziej potrzebny przy licznych problemach w uruchomieniu takich gier, a nie kolejne klony Atari czy Commodore, których gry można uruchomić na wszystkim bez problemu. Czy jest w ogóle możliwe, że kiedyś coś takiego powstanie? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14071 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Możesz sobie postawić na kompie maszynkę wirtualną z 98 bądź XP, pewnie dlatego nie ma czegoś takiego. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia (edytowane) Maszynę wirtualna nie tak łatwo ustawić, poza tym trzeba mieć mocny sprzęt. Mi zadziałały na tym tylko gry 2d, a 3d albo nie chciały się uruchomić, albo chodziły w żółwim tempie. Może coś robiłem źle, nie wiem. Łatwiej poszukać patcha do danej gry na Win10 lub kupić na Gogu, ale nie wszystko się da tak uruchomić. Ale i tak to żaden argument, bo w przypadku innych minikonsol uruchamianie gier z nich jest sto razy łatwiejsze, co właściwie pozbawia je wszelkiego sensu. Tylko Atari 2600 mini ma trochę sensu z powodu fajnych fizycznych przełączników i możliwości odczytu prawdziwych kartridży. Edytowane 29 Kwietnia przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Myślę że tu rozchodzi się mocno o wydajność w perspektywie reszty sprzętu. Gry z C64 czy Atari możesz odpalić na słabym sprzęcie bo moc obliczeniowa potrzebna do ich odpalenia jest bardzo niewielka, na dzisiejsze wręcz kalkulatorowa. Z kolei gry z ery Win 98-XP potrzebują już więcej zasobów sprzętowych. Imo obecnie złotym środkiem jest zwyczajnie zbudowanie sobie PC pod to, bo nie dość, że robisz pod swoje wymagania, to możesz jeszcze zmienić sporo (a gama możliwości konfiguracji jest znacznie większa niż w przypadku starszych komputerów 8bit itp.), co też jest ważnym czynnikiem. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia (edytowane) Pewnie tak. No cóż, może kiedyś się doczekamy. Nawet myślałem niedawno o kupnie retro laptopa do starych gier, bo na stacjonarkę mi szkoda miejsca, ale wyszło na to, że musiałbym mieć co najmniej dwa - jednego do Win98, drugiego do WinXP, żeby ogarnąć z grubsza większość gier, więc odpuściłem. Na szczęście na razie wszystko co chcę udaje mi się uruchomić, a jeśli się nie da to ostatecznie kupuję na Gogu, który zapewnia zgodność z nowym Windowsem, a do tego jeszcze pozwala pobrać pełną kopię zapasową gry - tak zrobiłem wczoraj z Psychonauts, które nie chciało się uruchomić z oryginalnej płyty, a z Goga kupiłem za 10 zł i działa. Jednak wybiegam myślami w przyszłość, co będzie za 5-10 lat? Czy nadal to wszystko będzie dało się uruchomić? Na razie na szczęście działa, a może kiedyś jednak doczekamy się nowoczesnego "mini Win98" i "mini WinXP". Edytowane 29 Kwietnia przez kamiledi15 Cytuj Link to post Share on other sites
buszi 5545 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Pod DOS macie chociażby eXoDOS, a gry spod 98/XP to Retroarch powinien ogarniać. Cytuj Link to post Share on other sites
kamiledi15 20 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Retroarch? Myślałem, że to tylko emulator konsol. Warto sprawdzić. Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 29 Kwietnia Udostępnij Napisano 29 Kwietnia Do DOS/Win9x możesz spróbować pobawić się PCem. Ale jeśli chcesz emulować mocniejsze maszynki (PII), to będziesz też potrzebował stosunkowo mocnego kompa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 22 Maja Udostępnij Napisano 22 Maja Kurde, już prawie miałem kupować. No bo taki szypki i osczendny 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts