Bichits 362 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Cześć Złożyłem swojego kompa (z sygnatury) po przeprowadzce i zaczął się dziwnie zachowywać. Po włączeniu zasilacza, napięcie zasilania idzie na płytę główną ale nie jest uruchamiany program startowy i pokazuje CPU debug led. Dopiero po naciśnięciu PWR uruchamia się cała procedura post, biosu i windowsa. Po wyłączeniu windowsa znowu wchodzi w ten dziwny stan. Wygląda jakby nie działał stan wyłączenia ACPI. Wolę nie updatować teraz biosu, bo nie wiem co może się wydarzyć, zwłaszcza że 5 tyg. temu działał normalnie. Czy ktoś miał już taki problem lub wie jak go rozwiązać? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Ja bym na twoim miejscu rozłożyła go i ponownie złożyła, może coś się poluzowało przy transporcie. PS. W wersji mobilnej forum nie widać sygnatur. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Może być tak że niebawem padnie chipset na płycie. Pozostaje obserwować. Skoro nic nie grzebałes tak może być. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 10 minut temu, BlackCoffe napisał: Ja bym na twoim miejscu rozłożyła go i ponownie złożyła, może coś się poluzowało przy transporcie. PS. W wersji mobilnej forum nie widać sygnatur. Był rozłożony. Jedynie cpu z Socketu nie wyciągałem 4 minuty temu, Lord_Krecitsqa napisał: Może być tak że niebawem padnie chipset na płycie. Pozostaje obserwować. Skoro nic nie grzebałes tak może być. Chipset sam w sobie? Pierwsze słyszę. Myślę prędzej o jakimś zasilaniu chipsetu, ale wykazałem wysoką uwagę podczas pracy nad płytą i nie powinno nic takiego się zdarzyć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 3 minuty temu, Bichits napisał: Był rozłożony. Jedynie cpu z Socketu nie wyciągałem To zrób to, przy okazji nałożysz świeżą pastę i przeczyścisz chłodzenie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 4 minuty temu, Bichits napisał: Był rozłożony. Jedynie cpu z Socketu nie wyciągałem Pierwsze słyszę. O tym ja też pierwsze słyszę. Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 4 minuty temu, BlackCoffe napisał: To zrób to, przy okazji nałożysz świeżą pastę i przeczyścisz chłodzenie. Jest fresh, ponieważ zdjąłem tego kloca na czas transportu. Został mi ostatni strzał pasty, dlatego zrobię to w absolutnej ostateczności. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 48 minut temu, Bichits napisał: Dopiero po naciśnięciu PWR uruchamia się cała procedura No i tak ma być Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14076 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 A zanim założyłeś chłodzenie z powrotem na procka sprawdziłeś czy się nie poluzował? Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 28 minut temu, BlackCoffe napisał: A zanim założyłeś chłodzenie z powrotem na procka sprawdziłeś czy się nie poluzował? wycierałem zaschniętą pastę i nie zauważyłem nic nieprawidłowego Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 5 minut temu, Bichits napisał: wycierałem zaschniętą pastę i nie zauważyłem nic nieprawidłowego To ile ta pasta miała lat że zaschnęła Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 11 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał: To ile ta pasta miała lat że zaschnęła 5 tyg. leżał komp bez chłodzenia i gpu Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Jak leżał parę tygodni to może bateryjka 2032 od biosa padła i coś się poprzestawiało. Miałeś komunikat przy włączeniu że przywrócono ustawienia fabryczne? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Bichits 362 Napisano 25 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 (edytowane) 37 minut temu, zbiku90 napisał: Jak leżał parę tygodni to może bateryjka 2032 od biosa padła i coś się poprzestawiało. Miałeś komunikat przy włączeniu że przywrócono ustawienia fabryczne? Monitor podlączyłem przez DP, więc nie widziałem sygnału z biosu. po 7-8 tygodniach odpalał za drugim bootem, więc po 5 raczej nie powinno mu zaszkodzić. Baterię wyciągałem, resetowałem, wszystko rozbierałem i puszczałem krok po kroku ramy i gpu. Wygląda jakby nie chciał wejść automatycznie w stan uśpienia na czuwanie. Wieczorem poszperam w biosie jeszcze Edytowane 25 Lipca 2023 przez Bichits Monitor Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts