Sienko 2 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) Witam, Nie wiem czy dobry dział. Jeśli nie to proszę o przeniesienie. Domowy Serwer NAS (Prawdopodobnie jutro otrzymam nowy zestaw płyta główna oraz pamięć ram z xkom) to pozostaje jaki wybrać OS NAS: 1) Płyta główna: Gigabyte H410M S2H V2 2) Procesor: Intel® Celeron® G5905 (Posiadam) 3) Pamięć ram: GOODRAM 8GB (4GBx2) 2400MHz 4) Dysk Twardy: HDD WD GOLD 8TB x3 (RAID 5) (Posiadam) Który najlepiej OMV czy TrueNas (Scale czy Core)? Służy do: - Przechowywanie zdjęcia/film/multimedia/dokumenty - Chmura (owncloud) - Nie będzie 24/7 tylko uruchamia jak potrzebuję. Pozdrawiam, Edytowane 17 Lipca 2023 przez Sienko Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 truenas scale, swoją drogą taki wątek był tu miesiąc temu Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 18 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 W dniu 17.07.2023 o 12:33, Sienko napisał: Domowy Serwer NAS - Nie będzie 24/7 tylko uruchamia jak potrzebuję. Jaki to ma sens? Jak potrzebujesz storage a nie chcesz mieć go w budzie to nie lepiej obudowę zewnętrzną na dyski? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 18 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 Jak chcesz mieć ograniczoną funkcjonalność i drugą betę w gratisie, to specu tom ma rację. Jak ma działać fajnie, być funkcjonalnie to scale jest git. Cytuj Link to post Share on other sites
wiktor9302 0 Napisano 20 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2023 True nas bardziej dobre rozwiązanie do zastosowań domowych jest optymalnym rozwiązaniem. Łatwa też możliwość w drożenia kontenerów docera. Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
Sienko 2 Napisano 21 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2023 W dniu 18.07.2023 o 13:46, cooger napisał: Jaki to ma sens? Jak potrzebujesz storage a nie chcesz mieć go w budzie to nie lepiej obudowę zewnętrzną na dyski? Chcę w budzie, który posiadam trzy dysk z wewnątrz. Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Myślę wezmę TrueNas Scale. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
elvismt 757 Napisano 26 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2023 Jeśli piszesz coś w stylu "Nie będzie 24/7 tylko uruchamia jak potrzebuję." to znaczy, że nie potrzebujesz moim zdaniem na tyle zaawansowanego systemu jak trueNAS wystarczy open media vault. Stałem nad podobnym pytaniem, Ja natomiast podszedłem do tego indywidualnie kierując się tylko niskim zapotrzebowaniem na prąd i portfel Na Dell Wyse 5070 (czyli już sprzętem wykluczyłem profesjonalny serwer NAS) zainstalowałem proxmox i openmediavault jako jedną z wirtualek. na Wyse mam dwa dyski, ale raid z tego żaden, służy mi to do backupów na bieżąco. I jako serwer multimedialny do Kodi Na openmediavault nextcloud działa ładnie również z odwróconym proxy i jakąś tanią domeną via cloudflare Zaleta jedna - tanio i jeszcze raz tanio, bezpieczeństwo plików ... hmm A zresztą, jak się w to bawisz postaw jedno i drugie, pobaw się i testuj. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts