Hindivak 1 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Witam Pytanko z serii- osoba starsza (pan tatko ) zakupił SSD 1tb (standardowy, nie nvme) i chciał by skopiować ze swojego starego dysku który ma w kompie- całą partycję C z windowsem na nowy dysk. Nie chce się bawić w instalowanie i ustawianie wszystkiego od nowa- swoje lata ma, idzie mu to pomału itd itd. Stąd pytanie, czy można skopiować partycję C (windowsa) na nowy dysk i jak to wykonać krok po kroku. Osobiście tego nigdy nie robiłem, nie mam pomysłu na to i nie wiem jak się to ma w związku ze zmianą nośnika hdd na ssd (czy coś się nie pokiełbasi po drodze i finalnie system będzie mu się crashował lub wolniej wczytywał ze względu na różnicę w budowach dysków i sterownikach czy coś). Proszę o możliwie proste w wykonaniu dla niego opcje. Jestem ponad 1000km od domu, więc nie jestem w stanie sam tego zrobić. Pozdrawiam i udanej niedzieli Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) Klonowanie dysku ale sektor po sektorze. Powinno to przenieść całą strukturę z jednego na drugi i pozostanie miejsce nieprzydzielone - wystarczy potem tylko w Windowsie rozszerzyć partycję i gotowe. Tylko ja to robiłem na zwykłej partycji w formacie MBR jeszcze jak UEFI i GPT nie miałem, robiłem to Acronisem który dostałem w paczce z dyskiem SSD Cruciala, jak przenosiłem systemową z HDD na SSD. Zaletą tego jest to, że nawet jak nie pyknie coś, to zawsze można spróbować inną metodą, po prostu czyszcząc wszelkie podziały na nowym dysku. Początkowo zrobiłem po prostu backup dysku i odtworzenie go na nowym, ale wtedy jakoś nie ruszał - nie wykrywał systemu - może płytka/pen z instalatorem pozwoliłaby ogarnąć Boot, ale nie chciało mi się bawić, dopiero sektor po sektorze spowodował że wszystko było widziane jak należy. Trochę to trwało, owszem Ale biorąc pod uwagę partycję systemowe i ukryte, lepiej machnąć całość "jak stoi" - partycja C to będzie za mało. Chyba że ktoś ma jakieś bogatsze doświadczenia/wiedzę w tej kwestii Bo ja to robiłem tylko raz. Kilka razy też odtwarzałem backup całej partycji z Windowsem (miałem taki swój "clean install") z obrazu (ale na tę samą partycję w tym samym dysku ). Edytowane 17 Lipca 2023 przez wid3l3c 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Godzinę temu, wid3l3c napisał: Klonowanie dysku ale sektor po sektorze Źle. Kopiowanie posektorowe nie ma żadnego logicznego uzasadnienia w tym przypadku, a może nawet zaszkodzić. Chyba każdy program do partycjonowania ma opcję klonowania systemu (nie klonowanie partycji, a systemu właśnie). Skopiuje co potrzeba i tyle. Acronis jak najbardziej dobrze to robi. Zaraz się odezwą głosy "a bo może nie zadziałać, najlepiej czystą instalkę". Nie wiem jak ja to robię, ale u mnie działa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 9 minut temu, wodego napisał: Zaraz się odezwą głosy "a bo może nie zadziałać, najlepiej czystą instalkę". Nie wiem jak ja to robię, ale u mnie działa. A bo może nie zadziałać, najlepiej czystą instalkę 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Nie zaprzeczę, też kiedyś się męczyłem, bo robiłem to u kogoś bez przygotowania, użyłem na początku innego programu i jeszcze presja czasowa. Z Acronisem poszło tak jak powinno. Samsung też ma bezproblemowe narzędzie, ale tylko z jego dyskami działa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 Ja mam dobre doświadczenia tylko ze stacjami takiego typu https://allegro.pl/oferta/unitek-y-3032-stacja-dokujaca-dual-hdd-usb-3-0-12988724352 Rozwiązania softowe zawsze kończyły się stratą czasu zamiast jego oszczędzeniem. Nie twierdzę że Acronis nie działa, ale roczna subskrypcja kosztuje prawie 2x więcej niż taka stacja, która podziała dopóki się nie zepsuje. NVMe oczywiście się do niej nie włoży swoją drogą. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hindivak 1 Napisano 19 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Dzięki w takim razie wszystkim za informacje. Podeślę Ojcu info o programie Acronis- jak sobie nie poradzi, to niech robi instalkę od nowa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts