reni442 9 Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 (edytowane) Laptop Asus R510LB-XO141V-8 płyta X550LB procesor i5-4200U 16GB RAM Bios AMI UEFI X550LB.403 karta graficzna GeForce 740M system win7 Witam. Zlikwidowałam napęd dvd i na jego miejsce włożyłam dysk ssd gdyż systemowy był hdd. Zainstalowałam na nim system a hdd sformatowałam. Poszło bez problemów. Laptop uruchamiałam kilka razy. Coś mnie podkusiło i w Biosie przestawiłam DVMI Pre-Allocated z domyślnych 64M na 512M. zapisałam zmiany. Efekt jest taki, że po wciśnięciu Power załącza się wiatrak, dysk ale ekran pozostaje czarny. Nie ma żadnych sygnałów dźwiękowych. Nie pojawia się nawet ekran Post. Nie mogę nic zmienić, bo nic nie widzę. Podłączałam laptopa pod monitor - też nie ma obrazu. Wyciągałam baterię Biosu na godzinę - bez zmian. Próbowałam F2, Esc, Del. po ponownym włączeniu Power - nic się nie zmienia. Zworek od pamięci Bios na płycie nie widzę. Nie mam już pomysłów jak rozwiązać problem. Edytowane 7 Lipca 2023 przez reni442 1 Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 10 godzin temu, reni442 napisał: Wyciągałam baterię Biosu na godzinę - bez zmian. Nie wspomniales czy odlaczyles baterie laptopowa bo jesli nie to reset CMOS nie zadzialal 1 Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 mam nadzieję że nikomu nie przyszło by do głowy dotykanie elektroniki pod napięciem czy to z baterii czy gniazdka elektrycznego. 1 Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Tam jest jeden slot RAMu i 8GB wlutowane? Spróbuj wyjąć dodatkowy RAM i odpalić bez niego. 1 Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 7 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Tam jest 1 kość włożona w uchwycie na ram. wyjęłam, odpaliłam i nic,mrugają tylko diody na obudowie. Włożyłam ram ponownie i bez zmian > czarno i dwie pierwsze diody świecą jakby działał normalnie. Link to post Share on other sites
jozek23 3088 Napisano 8 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Czy próbowałaś coś przełączyć klawiszami funkcyjnymi ? Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 8 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Tak, sprawdzałam. Słyszę jak włącza się wentylator i dysk hdd, świecą się pierwsze 2 diody po lewej i nic.. Już się bałam że wyrobią mi się śrubki, bo rozkręcałam go z 10 razy. Zaniosłam laptop do znajomego, może jemu się uda coś wymyślić. Napiszę jak coś będę wiedziała. Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 8 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Obawiam się, że mógł się spełnić najgorszy scenariusz - uszkodził się sam BIOS albo zmiana ustawienia, o którym wspomniałaś w 1 wpisie (z 64M na 512M) go rozwaliła. W takim wypadku trzeba przeprogramować BIOS programatorem (takim jak np. SVOD), jak tego programatora nie masz, pozostaje serwis i zasugerowanie, że najprawdopodobniej uszkodził się BIOS. PS. Jak czegoś nie wiesz lub nie masz 100% pewności (zwłaszcza jak nie wiemy czy grzebanie przy czymś takim może coś spieprzyć) to się tego nie tykaj, tym bardziej jak działa dobrze. 1 Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 8 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2023 Zwiększenie rozmiaru dedykowanej pamięci dla GPU to raczej standardowa procedura, nic nie powinno się zepsuć. Sam to robiłem nieraz w laptopie i działało normalnie. Tym bardziej że reset biosu nic nie daje, wygląda to na fizyczne uszkodzenie czegoś, ja obstawiam RAM. 1 1 Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Witam po dłuuugiej przerwie. Dziś znajomy przyniósł mi wreszcie laptopa. Dzięki podpowiedzi Chomika Tomka przeprogramował bios i laptop zaczął pokazywać obraz. Powstały tylko 3 problemy : 1. Menager urządzeń nie pokazuje touchpada i nie działa on fizycznie mimo zainstalowania sterownika 2. Nie ma wizualnego wskaźnika pokazującego zmianę głośności czy przyciemniania 3. Z klawiszy funkcyjnych działa tylko włączanie i wyłączaniem wyświetlacza, nie można zmienić jasności wyświetlacza i głośności. 1 1 Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 4 minuty temu, reni442 napisał: 1. Menager urządzeń nie pokazuje touchpada i nie działa on fizycznie mimo zainstalowania sterownika Może niepodpięty, znajomy pewnie rozbierał. Niestety ciężki dostęp jest z tego co kojarzę, nie da się podnieść samej klawiatury. 6 minut temu, reni442 napisał: 2. Nie ma wizualnego wskaźnika pokazującego zmianę głośności czy przyciemniania 3. Z klawiszy funkcyjnych działa tylko włączanie i wyłączaniem wyświetlacza, nie można zmienić jasności wyświetlacza i głośności. Pobierz i zainstaluj sterownik ATK, powinno pomóc https://www.asus.com/pl/supportonly/r510lb/helpdesk_download/ Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Z tego linku co podałeś nie można pobrać dla win7 Znalazłam na innej stronie i zainstalowałam. Odblokowała się opcja zmiany głośności klawiszami funkcyjnymi i nawet widać grafikę pokazującą zmianę. Nadal nie mogę zmienić jasności podświetlenia i nie działa touchpad. Edytowane 31 Lipca 2023 przez reni442 Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Jak się instaluje system bez oficjalnego wsparcia to problemy są nieuniknione. Ja bym spróbował wersję z Win8 zainstalować w trybie zgodności, możliwe że zadziała. Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 (edytowane) Touchpad Synaptics: https://www.techspot.com/drivers/driver/file/information/14988/ Tu cały zestaw: https://www.nodevice.com/drivers/laptop/asus/r510lb# Edytowane 31 Lipca 2023 przez wodego Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 31 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Laptop był kupowany nowy z zainstalowanym na nim Win7 i wszystko na nim działało, touchpad i klawisze funkcyjne również. Co oznacza, każdy podzespół laptopa miał sterowniki pod windows 7, żadnych błędów w menadżerze urządzeń również nie było. To, że system win7 nie ma już wsparcia nie ma żadnego znaczenia. Znaczenie ma to, że był naprawiany bios i już podczas instalacji systemu touchpad nie działał. Czy możliwe jest, że jakimś sposobem touchpad był wyłączony w biosie? Dlaczego niektóre klawisze funkcyjne działają a inne nie? Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 8 godzin temu, reni442 napisał: Dlaczego niektóre klawisze funkcyjne działają a inne nie? Dobór odpowiednich sterowników. Touchpad powinien działać bez sterowników, może fizycznie nie podłączony? Linuksem live można sprawdzić. 1 Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 Z klawiszami funkcyjnymi najprawdopodobniej sterowniki / konfiguracja systemu, może klawiatura nie do końca podpięta (w Acerze ze stopki miałem tak, że po wyczyszczeniu nie działał co drugi klawisz , zobaczyłem, że jest niedopięta klawiatura, po podłączeniu taśmy do końca wszystko śmigało ok). A touchpad pewnie źle podłączony i nie ma styku. Klawisze fn i touchpad można sprawdzić poprzez Linux live, zalecam MX Linux Xfce, bo jest w pełni funkcjonalny po polsku bez instalacji. Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 2 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2023 (edytowane) Zainstaluj 10ke. 2200 pkt w passmarku powinno starczyć Edytowane 2 Sierpnia 2023 przez janek20 Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 3 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Znajomy zabrał lapka i ma sprawdzić czy nie zapomniał podpiąć touchpada. Jak coś będę widzieć to napiszę. Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Ja bym na kompie z procem 2R 4W 2,6 GHz nie instalował Win10, komp bardzo straci na wydajności. Pod taką specyfikację Win7 najlepszy. Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 3 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 Zdecydowanie zgadzam się z powyższym Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 7 godzin temu, Chomik Tomek napisał: Ja bym na kompie z procem 2R 4W 2,6 GHz nie instalował Win10, komp bardzo straci na wydajności. Powiedz to mojemu laptopowi z i5-4300M, bo chyba o tym nie wie Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 3 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2023 19 minut temu, zbiku90 napisał: Powiedz to mojemu laptopowi z i5-4300M, bo chyba o tym nie wie 2,6 GHz, a 3,3 GHz to trochę różnicy. Kolejna rzecz, strata na wydajności jest względem Win7. Link to post Share on other sites
reni442 9 Napisano 7 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2023 Znajomy przetestował touchpad na innym laptopie i okazało się że jest uszkodzona listwa od podłączenia touchpada i dlatego nie działa. Jak zrobi to dam znać czy rzeczywiście to wina listwy. Link to post Share on other sites
Rozwiązanie reni442 9 Napisano 17 Sierpnia 2023 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2023 Laptop wreszcie do mnie wrócił i po wymianie listew działa. Dzięki Chomik Tomek za poradę w kwestii przeprogramowania biosu, bo była trafna. Wszystkim dziękuję. Zamykam temat. 1 Link to post Share on other sites
Recommended Posts