Skocz do zawartości

Czarny ekran bez możliwości wejścia do BIOSu

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez reni442,

Recommended Posts

Laptop Asus R510LB-XO141V-8

płyta X550LB

procesor i5-4200U

16GB RAM

Bios AMI UEFI X550LB.403

karta graficzna GeForce 740M

system win7

Witam. Zlikwidowałam napęd dvd i na jego miejsce włożyłam dysk ssd gdyż systemowy był hdd. Zainstalowałam na nim system a hdd sformatowałam. Poszło bez problemów. Laptop uruchamiałam kilka razy. Coś mnie podkusiło i w Biosie przestawiłam DVMI Pre-Allocated z domyślnych 64M na 512M. zapisałam zmiany.

Efekt jest taki, że po wciśnięciu Power załącza się wiatrak, dysk ale ekran pozostaje czarny. Nie ma żadnych sygnałów dźwiękowych. Nie pojawia się nawet ekran Post. Nie mogę nic zmienić, bo nic nie widzę.

Podłączałam laptopa pod monitor - też nie ma obrazu. Wyciągałam baterię Biosu na godzinę - bez zmian. Próbowałam F2, Esc, Del. po ponownym włączeniu Power - nic się nie zmienia. Zworek od pamięci Bios na płycie nie widzę. Nie mam już pomysłów jak rozwiązać problem.

Edytowane przez reni442
  • Że co, proszę? 1

Tam jest 1 kość włożona w uchwycie na ram. wyjęłam, odpaliłam i nic,mrugają tylko diody na obudowie. Włożyłam ram ponownie i bez zmian > czarno i dwie pierwsze diody świecą jakby działał normalnie.

Tak, sprawdzałam. Słyszę jak włącza się wentylator i dysk hdd, świecą się pierwsze 2 diody po lewej i nic.. Już się bałam że wyrobią mi się śrubki, bo rozkręcałam go z 10 razy. Zaniosłam laptop do znajomego, może jemu się uda coś wymyślić. Napiszę jak coś będę wiedziała.

Obawiam się, że mógł się spełnić najgorszy scenariusz - uszkodził się sam BIOS albo zmiana ustawienia, o którym wspomniałaś w 1 wpisie (z 64M na 512M) go rozwaliła.

W takim wypadku trzeba przeprogramować BIOS programatorem (takim jak np. SVOD), jak tego programatora nie masz, pozostaje serwis :( i zasugerowanie, że najprawdopodobniej uszkodził się BIOS.

PS. Jak czegoś nie wiesz lub nie masz 100% pewności (zwłaszcza jak nie wiemy czy grzebanie przy czymś takim może coś spieprzyć) to się tego nie tykaj, tym bardziej jak działa dobrze.

• Lubię to 1

Zwiększenie rozmiaru dedykowanej pamięci dla GPU to raczej standardowa procedura, nic nie powinno się zepsuć. Sam to robiłem nieraz w laptopie i działało normalnie. Tym bardziej że reset biosu nic nie daje, wygląda to na fizyczne uszkodzenie czegoś, ja obstawiam RAM.

• Lubię to 1
  • Popieram 1
  • 4 tygodnie później...

Witam po dłuuugiej przerwie. Dziś znajomy przyniósł mi wreszcie laptopa.

Dzięki podpowiedzi Chomika Tomka przeprogramował bios i laptop zaczął pokazywać obraz.

Powstały tylko 3 problemy :

1. Menager urządzeń nie pokazuje touchpada i nie działa on fizycznie mimo zainstalowania sterownika

2. Nie ma wizualnego wskaźnika pokazującego zmianę głośności czy przyciemniania

3. Z klawiszy funkcyjnych działa tylko włączanie i wyłączaniem wyświetlacza, nie można zmienić jasności wyświetlacza i głośności.

• Lubię to 1
  • Dzięki 1
4 minuty temu, reni442 napisał:

1. Menager urządzeń nie pokazuje touchpada i nie działa on fizycznie mimo zainstalowania sterownika

Może niepodpięty, znajomy pewnie rozbierał. Niestety ciężki dostęp jest z tego co kojarzę, nie da się podnieść samej klawiatury.

6 minut temu, reni442 napisał:

2. Nie ma wizualnego wskaźnika pokazującego zmianę głośności czy przyciemniania

3. Z klawiszy funkcyjnych działa tylko włączanie i wyłączaniem wyświetlacza, nie można zmienić jasności wyświetlacza i głośności.

Pobierz i zainstaluj sterownik ATK, powinno pomóc ;)

https://www.asus.com/pl/supportonly/r510lb/helpdesk_download/

Z tego linku co podałeś nie można pobrać dla win7

Znalazłam na innej stronie i zainstalowałam. Odblokowała się opcja zmiany głośności klawiszami funkcyjnymi i nawet widać grafikę pokazującą zmianę.

Nadal nie mogę zmienić jasności podświetlenia i nie działa touchpad.

Edytowane przez reni442

Laptop był kupowany nowy z zainstalowanym na nim Win7 i wszystko na nim działało, touchpad i klawisze funkcyjne również. Co oznacza, każdy podzespół laptopa miał sterowniki pod windows 7, żadnych błędów w menadżerze urządzeń również nie było. To, że system win7 nie ma już wsparcia nie ma żadnego znaczenia. Znaczenie ma to, że był naprawiany bios i już podczas instalacji systemu touchpad nie działał. Czy możliwe jest, że jakimś sposobem touchpad był wyłączony w biosie? Dlaczego niektóre klawisze funkcyjne działają a inne nie?

8 godzin temu, reni442 napisał:

Dlaczego niektóre klawisze funkcyjne działają a inne nie?

Dobór odpowiednich sterowników. Touchpad powinien działać bez sterowników, może fizycznie nie podłączony? Linuksem live można sprawdzić.

• Popieram 1

Z klawiszami funkcyjnymi najprawdopodobniej sterowniki / konfiguracja systemu, może klawiatura nie do końca podpięta (w Acerze ze stopki miałem tak, że po wyczyszczeniu nie działał co drugi klawisz :rotfl:, zobaczyłem, że jest niedopięta klawiatura, po podłączeniu taśmy do końca wszystko śmigało ok).

A touchpad pewnie źle podłączony i nie ma styku.

Klawisze fn i touchpad można sprawdzić poprzez Linux live, zalecam MX Linux Xfce, bo jest w pełni funkcjonalny po polsku bez instalacji.

• 2 tygodnie później...
Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...