tylkospytam 1 Napisano 6 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Cześć! To mój pierwszy post tutaj więc chciałem się z Wami przywitać! Zrobiłem konto ponieważ chciałem spytać czy powinienem się obawiać pliku, który przypadkowo dzisiaj zauważyłem. Plik nazywał się Default.rdp, był w folderze "Dokumenty" i był to ukryty plik. Według właściwości ważył 0B i został stworzony w grudniu 2022 roku. Wyłączyłem internet. Chciałem zobaczyć co jest w środku więc otworzyłem go z pomocą notepada- był pusty. Plik od razu usunąłem. Windowsa mam oryginalnego, nie mniej rozważam opcję, że zdarzyło mi się kiedyś wejść na różne szemrane stronki. Miałem zdalne studia stąd zdarzyło mi się też udostępniać ekran. Trochę się obawiam, że mogę mieć jakiegoś syfa. Mogę jakoś sprawdzić czy nie mam w tle jakiegoś udostępniania ekranu? Z góry dzięki za pomoc! Edytowane 6 Lipca 2023 przez tylkospytam Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 6 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 7 godzin temu, tylkospytam napisał: Plik nazywał się Default.rdp, był w folderze "Dokumenty" To go usuń! 7 godzin temu, tylkospytam napisał: Mogę jakoś sprawdzić czy nie mam w tle jakiegoś udostępniania ekranu? Jaka wersja Windowsa? Użyj systemowego antywira i zrób pełne skanowanie i takie z ponownym uruchomieniem. Na koniec kliknij Win + R i wpisz mrt i kliknij Enter i przeskanuj cały komp. 7 godzin temu, tylkospytam napisał: Trochę się obawiam, że mogę mieć jakiegoś syfa. Jak masz zaśmiecony / zasyfiony Windows możesz go zreinstalować. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xardas228 288 Napisano 6 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Przeskanować nie zaszkodzi, ale generalnie jest to plik który się utworzy za każdym razem jak odpalisz aplikację "Podłączanie pulpitu zdalnego" Możesz to sprawdzić usuwając go i włączając właśnie tą aplikację. 2 1 Cytuj Link to post Share on other sites
tylkospytam 1 Napisano 6 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 (edytowane) Godzinę temu, Chomik Tomek napisał: To go usuń! Usunąłem już wcześniej, pisząc pierwszego posta Godzinę temu, Chomik Tomek napisał: Jaka wersja Windowsa 10tka Education. Puściłem już pełne skanowanie Defenderem- nic nie znalazł. Teraz jeszcze leci mrt- zobaczymy co z tego wyjdzie. Edytowane 6 Lipca 2023 przez tylkospytam 1 Cytuj Link to post Share on other sites
40rozbojnik 658 Napisano 7 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2023 Jak pisał kolega xardas, Default.rdp jest tworzony automatycznie przez program podłączania pulpitu zdalnego. Za zadanie ma zapamiętanie ostatnich ustawień połączenia (jakość, adres połączenia itp), nie jest to żaden wirus ani nic strasznego. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts