Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Witam mam problem. Komputer przestał się uruchamiać. Przed wyjazdem wszystko działało. Wczoraj wróciłem chciałem odpalic i nic nie reaguje. Dioda na płycie głównej normalnie świeci na czerwono. Dodam że listwe zostawiłem włączoną i ktoś ją wyłączył jakby to miało jakieś znaczeniea Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Podaj specyfikację swojego kompa wraz z marką i mocą zasilacza. Czy istniało prawdopodobieństwo, że nie było prądu u Ciebie w domu, komp się zrestartował, a ktoś inny nie wiedząc, że on jest włączony wyłączył listwę? Robiłeś reset BIOSu (zworką albo wyjmując bateryjkę na ok 20 min)? Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 19 minut temu, BlackCoffe napisał: Podaj specyfikację swojego kompa wraz z marką i mocą zasilacza. Czy istniało prawdopodobieństwo, że nie było prądu u Ciebie w domu, komp się zrestartował, a ktoś inny nie wiedząc, że on jest włączony wyłączył listwę? Robiłeś reset BIOSu (zworką albo wyjmując bateryjkę na ok 20 min)? Procesor i7 4770k Płyta główna Asus b85 pro gamer Pamięć HyperX HyperX, DDR3, 2x4 GB, 1600MHz, CL10 i Pamięć ram g.skill aegis F3-1600C11D-16GIS 2X8GB Karta graficzna gigabyte radeon rx6700xt 12gb zasilacz be quiet power zone z1 750w Komputer wyłączyłem jak wyjeżdzałem jedynie listwa była włączona więc nie miał prawa się sam włączyć a przynajmniej nigdy tak nie robił. Prawdą jest że nie raz prąd mi wywalało podczas korzystania z komputera ale tym razem nic takiego nie miało miejsca. Nie robiłem resetu biosu Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 To zrób reset BIOS. Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 1 minutę temu, BlackCoffe napisał: To zrób reset BIOS. czyli wyjąć tą bateryjke na 20 minut ? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Tak, wyjąć bateryjkę na ok 20 min. Możesz też sprawdzić w instrukcji płyty głównej jak zrobić reset za pomocą zworki. Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) 23 minuty temu, BlackCoffe napisał: Tak, wyjąć bateryjkę na ok 20 min. Możesz też sprawdzić w instrukcji płyty głównej jak zrobić reset za pomocą zworki. Komputer już działa po tym resecie ale mam jeszcze inny problem a dokładnie z monitorem. Przed wyjazdem monitor też działał a teraz nie ważne czy jest podpięty do komputera czy nie to przy włączeniu zalewa się. Ten monitor od nowości mam z wadą fabryczną bo przy zmianie częstotliwości odświeżania powyżej 80 były zielone artefakty a teraz się chyba całkiem zepsuł. Mam go jakieś 2 lata Edytowane 1 Lipca 2023 przez Patrzyk Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Wygląda na to, że monitor całkowicie odmówił współpracy. Będziesz musiał niestety kupić nowy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 1 minutę temu, BlackCoffe napisał: Wygląda na to, że monitor całkowicie odmówił współpracy. Będziesz musiał niestety kupić nowy. Chyba tak. Polecasz jakiś dobry monitor do 600zł? Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 W tym temacie pomogą Ci bardziej moi koledzy, oni się lepiej znają na monitorach Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 8 minut temu, BlackCoffe napisał: Wygląda na to, że monitor całkowicie odmówił współpracy. Będziesz musiał niestety kupić nowy. jeszcze jedna sprawa bo zauważyłem że przycisk reset nie działa i jak podłączam myszke lub klawiature do odpalonego pc to ani myszka ani klawiatura nie reagują a jak podłącze do laptopa to normalnie działa Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Na płycie głównej jak się świecą diody? Czy w czasie twojej nieobecności komp mógł zostać uderzony albo przemieszczony? Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) 12 minut temu, BlackCoffe napisał: Na płycie głównej jak się świecą diody? Czy w czasie twojej nieobecności komp mógł zostać uderzony albo przemieszczony? nie ma takiej możliwości żeby został uderzony lub przemieszczony a diody świecą się dwie od dram led i sb_pwr a jak nacisne przycisk reset na obudowie to gasnie na sekunde dioda dram led i odpala dioda cpu led tez na sekunde podłączyłem kabel usb od ładowarki i podłączyłem pod ten kabel telefon i ładuje więc chyba porty działają to nie wiem dlaczego mysz i klawiatura nie reagują Edytowane 1 Lipca 2023 przez Patrzyk Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Jeszcze jest taka możliwość, że jak komp był długo nieużywany i wyłączona listwa mogła się rozładować bateryjka BIOSu. Masz możliwość by wsadzić inną? Jest jeszcze opcja, że płyta główna uległa uszkodzeniu po włączeniu po dłuższej przerwie w używaniu, zwłaszcza, że jest już stara. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) 5 minut temu, BlackCoffe napisał: Jeszcze jest taka możliwość, że jak komp był długo nieużywany i wyłączona listwa mogła się rozładować bateryjka BIOSu. Masz możliwość by wsadzić inną? Jest jeszcze opcja, że płyta główna uległa uszkodzeniu po włączeniu po dłuższej przerwie w używaniu, zwłaszcza, że jest już stara. Nie było mnie raptem 5 dni w domu. Niestety nie mam innej bateryjki. Płyta główna ma 9 lat ale nigdy nie sprawiała problemów Może pójde kupić bateryjke i sprawdze Edytowane 1 Lipca 2023 przez Patrzyk Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 To wygląda na to, że postanowiła zmienić zdanie. Taką bateryjkę można kupić w każdym sklepie. Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 1 minutę temu, BlackCoffe napisał: To wygląda na to, że postanowiła zmienić zdanie. Taką bateryjkę można kupić w każdym sklepie. dobra to ide kupić nową i napisze czy działa Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Ok, to czekam Cytuj Link to post Share on other sites
Patrzyk 0 Napisano 1 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 (edytowane) 22 minuty temu, BlackCoffe napisał: Ok, to czekam wsadziłem nową bateryjke i w dalszym ciągu nie kontaktuje ani mysz ani klawiatura. Monitor z resztą też bo pisze brak sygnału Edytowane 1 Lipca 2023 przez Patrzyk Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Optymistyczna wersja niestety nie sprawdziła się. Podejrzewam, że uszkodzeniu uległa płyta główna. Została chyba jedynie wizyta w serwisie by ją sprawdzili. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 Wywal z obiegu GPU i zresetuj bios ,później to samo z ram Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 1 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2023 1 godzinę temu, BlackCoffe napisał: jak komp był długo nieużywany i wyłączona listwa mogła się rozładować bateryjka BIOSu Czyli listwa (prąd) ładuje tą nieładowalną bateryjkę? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts