Skocz do zawartości

Komputer nie uruchamia się

Recommended Posts

Witam mam problem. Komputer przestał się uruchamiać. Przed wyjazdem wszystko działało. Wczoraj wróciłem chciałem odpalic i nic nie reaguje. Dioda na płycie głównej normalnie świeci na czerwono.  Dodam że listwe zostawiłem włączoną i ktoś ją wyłączył jakby to miało jakieś znaczeniea

Podaj specyfikację swojego kompa wraz z marką i mocą zasilacza. Czy istniało prawdopodobieństwo, że nie było prądu u Ciebie w domu, komp się zrestartował, a ktoś inny nie wiedząc, że on jest włączony wyłączył listwę? Robiłeś reset BIOSu (zworką albo wyjmując bateryjkę na ok 20 min)?

19 minut temu, BlackCoffe napisał:

Podaj specyfikację swojego kompa wraz z marką i mocą zasilacza. Czy istniało prawdopodobieństwo, że nie było prądu u Ciebie w domu, komp się zrestartował, a ktoś inny nie wiedząc, że on jest włączony wyłączył listwę? Robiłeś reset BIOSu (zworką albo wyjmując bateryjkę na ok 20 min)?

Procesor i7 4770k

Płyta główna Asus b85 pro gamer

Pamięć HyperX HyperX, DDR3, 2x4 GB, 1600MHz, CL10  i Pamięć ram g.skill aegis F3-1600C11D-16GIS 2X8GB

Karta graficzna  gigabyte radeon rx6700xt 12gb

zasilacz be quiet power zone z1 750w

Komputer wyłączyłem jak wyjeżdzałem jedynie listwa była włączona więc nie miał prawa się sam włączyć a przynajmniej nigdy tak nie robił. Prawdą jest że nie raz prąd mi wywalało podczas korzystania z komputera ale tym razem nic takiego nie miało miejsca. Nie robiłem resetu biosu

23 minuty temu, BlackCoffe napisał:

Tak, wyjąć bateryjkę na ok 20 min. Możesz też sprawdzić w instrukcji płyty głównej jak zrobić reset za pomocą zworki.

Komputer już działa po tym resecie ale mam jeszcze inny problem a dokładnie z monitorem. Przed wyjazdem monitor też działał a teraz nie ważne czy jest podpięty do komputera czy nie to przy włączeniu zalewa się. Ten monitor od nowości mam z wadą fabryczną bo przy zmianie częstotliwości odświeżania powyżej 80 były zielone artefakty a teraz się chyba całkiem zepsuł. Mam go jakieś 2 lata

355044583_1886745028367327_1083754575780698433_n.jpg

Edytowane przez Patrzyk
8 minut temu, BlackCoffe napisał:

Wygląda na to, że monitor całkowicie odmówił współpracy. Będziesz musiał niestety kupić nowy.

jeszcze jedna sprawa bo zauważyłem że przycisk reset nie działa i jak podłączam myszke lub klawiature do odpalonego pc to ani myszka ani klawiatura nie reagują a jak podłącze do laptopa to normalnie działa

12 minut temu, BlackCoffe napisał:

Na płycie głównej jak się świecą diody? Czy w czasie twojej nieobecności komp mógł zostać uderzony albo przemieszczony?

nie ma takiej możliwości żeby został uderzony lub przemieszczony a diody świecą się dwie od dram led i sb_pwr a jak nacisne przycisk reset na obudowie to gasnie na sekunde dioda dram led i odpala dioda cpu led tez na sekunde

podłączyłem kabel usb od ładowarki i podłączyłem pod ten kabel telefon i ładuje więc chyba porty działają to nie wiem dlaczego mysz i klawiatura nie reagują

Edytowane przez Patrzyk

Jeszcze jest taka możliwość, że jak komp był długo nieużywany i wyłączona listwa mogła się rozładować bateryjka BIOSu. Masz możliwość by wsadzić inną? Jest jeszcze opcja, że płyta główna uległa uszkodzeniu po włączeniu po dłuższej przerwie w używaniu, zwłaszcza, że jest już stara.

• Lubię to 1
5 minut temu, BlackCoffe napisał:

Jeszcze jest taka możliwość, że jak komp był długo nieużywany i wyłączona listwa mogła się rozładować bateryjka BIOSu. Masz możliwość by wsadzić inną? Jest jeszcze opcja, że płyta główna uległa uszkodzeniu po włączeniu po dłuższej przerwie w używaniu, zwłaszcza, że jest już stara.

Nie było mnie raptem 5 dni w domu. Niestety nie mam innej bateryjki. Płyta główna ma 9 lat ale nigdy nie sprawiała problemów

Może pójde kupić bateryjke i sprawdze 

Edytowane przez Patrzyk