Criston 2 Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Cześć, tak jak napisałem w tytule tematu chcę rozbudować swoje stanowisko o zdecydowanie lepsze głośniki/monitory. Aktualnie posiadam leciwe Logitech'y LS21, oprócz nich głównie korzystam ze słuchawek DT990 PRO podłączonych do iFi ZEN DAC V2, jednak od jakiegoś czasu doskwiera mi brak możliwości "wyrzucenia lepszego dźwięku" poza moje słuchawki. DAC jest używany tylko i wyłącznie do komputera stacjonarnego, poniżej zamieszczam, krótką instrukcję użytkownika: Spoiler 1. Czy na podstawie tego DAC'a można wykreować fajny system audio z przyzwoitymi głośnikami/monitorami? 2. Czy nie będzie do tego wymagany zakup jakiegoś amplituner'a? 3. Czy w przypadku powyższych nie będę musiał również zainwestować w oryginalny zasilacz od iFi (aktualnie urządzenie zasilane jest tylko przez port USB z komputera)? Z chęcią wysłucham wszelkich pomysłów, co można by zrobić w moim przypadku Określnie budżetu jest ciężkie, chciałbym żeby był to rozsądny zakup, audiofilem jeszcze nie jestem i na pewno nie będę chciał wydać worka pieniędzy Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Wtrącę się bez konkretu, ale wydaje mi się. że jak określisz przybliżoną sumę na modyfikację, to będzie trochę łatwiej innym coś Ci poradzić... Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 1. Tak 2. To zależy od ciebie czy pójdziesz w głośniki pasywne czy "aktywne". I ampli nie koniecznie, wzmacniacz wystarczy. 3. Nie Cytuj Link to post Share on other sites
Criston 2 Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 2 minuty temu, jarrino napisał: Wtrącę się bez konkretu, ale wydaje mi się. że jak określisz przybliżoną sumę na modyfikację, to będzie trochę łatwiej innym coś Ci poradzić... Okej, "wstępny budżet liczbowy" określiłbym na 800zł i pozostawię go jako "budżet dynamiczny" w obie strony 3 minuty temu, cooger napisał: 1. Tak 2. To zależy od ciebie czy pójdziesz w głośniki pasywne czy "aktywne". I ampli nie koniecznie, wzmacniacz wystarczy. 3. Nie Odnośnie mojego drugiego pytania, czy w wyżej określonym budżecie da się zaproponować jakieś sensowne rozwiązanie aktywne, lub pasywne? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Pasywne na pewno nie, chyba, że vintage, ale to już ruletka. Ewentualnie coś na małych chińczykach klasy D i kolumny też leciwe. Natomiast w 800 znajdziesz pewnie coś od Edfiera i to zapewne maks co z tego może być. Jeśli chodzi o monitory w tej cenie to maluszki 3,5" - licz się z brakiem niższego basu. Cytuj Link to post Share on other sites
Criston 2 Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 2 godziny temu, cooger napisał: Pasywne na pewno nie, chyba, że vintage, ale to już ruletka. Ewentualnie coś na małych chińczykach klasy D i kolumny też leciwe. Natomiast w 800 znajdziesz pewnie coś od Edfiera i to zapewne maks co z tego może być. Jeśli chodzi o monitory w tej cenie to maluszki 3,5" - licz się z brakiem niższego basu. Czyli celować w coś pokroju Edifier R1855DB lub Edifier R2750DB BT? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Trójdrożne głośniki w tym budżecie to pomyłka. Cytuj Link to post Share on other sites
Criston 2 Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 14 godzin temu, cooger napisał: Trójdrożne głośniki w tym budżecie to pomyłka. To może pójść w coś pokroju DM-40D-BT od Pioneer'a? W takowych może wystąpić to o czym wspomniałeś czyli brak niskiego basu? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Odsłuchaj i porównaj co wolisz. Monitory do miksowania powinny mieć płaską charakterystykę dźwięku więc nie wiem czy to Ci będzie odpowiadać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts