resh39 0 Napisano 26 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Witam, z góry mówię że nie znam się na sieciach więc mogę pisać w prosty lub błędny sposób. Posiadam internet od spółdzielni, i w pakiecie dostałem modem/router który dostaje internet kablem koncentrycznym z wifi 5. Troche czytałem na ten temat, i raczej tego routera nie można zmienić, a że nie mogę mieć podłączonego kabla rj45 z routera do komputera to pomyślałem że kupie router z wifi 6 bo taki standard mam również w karcie sieciowej. I teraz mam problem bo nie wiem czy coś takiego zadziała, a jak tak to mam kupić router czy modem i jak to połączyć, czy połączyć oba urządzenia portami wan? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Najlepsze rozwiązanie - dostawca przestawia aktualne urządzenie w tryb bridge (dzęki temu masz "czysty" modem) a ty stawiasz swój router i pod jego WAN podłączasz modem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
resh39 0 Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 2 godziny temu, cooger napisał: Najlepsze rozwiązanie - dostawca przestawia aktualne urządzenie w tryb bridge (dzęki temu masz "czysty" modem) a ty stawiasz swój router i pod jego WAN podłączasz modem. Ok, czyli ja sam nie mogę zmienić routera na bridge Cytuj Link to post Share on other sites
ArteK86 527 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 To zależy od dostawcy usług, ale większość blokuje taką możliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3658 Napisano 3 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Można też w drugą stronę. Modemu nie ruszać, a własny router ustawić w bridge. Brak możliwości zarządzania, ale chociaż ma się własne AP a o to chyba autorowi chodziło. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts