stevciok 2 Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Witam, posiadam następujący zestaw: Pamięć Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 32 GB, 3600MHz, CL18 Dysk SSD Crucial BX500 960 GB 2.5" SATA III Dysk Seagate Seagate BarraCuda 1TB 6Gb/s SATA Obudowa SilentiumPC SilentiumPC Gladius GD6 TG ARGB Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2 Dysk SSD Crucial BX500 240GB 2.5" SATA III Płyta główna Gigabyte B450M DS3H Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W AMD Ryzen 5 5600X 6-Core Processor 3.70 GHz Karta graficzna MSI GeForce RTX 3060 Ti Ventus 3X OC 8GB GDDR6X I monitor asusa jakiś 4k Od pewnego czasu, czuje w grach, ze cos nie daje rady, wolne renderowania i czasem lagi. A jak robilem upgrade grafiki i procka to mówili o zmianie wlasnie plyty glownej. Myślę nad zmianą obudowy na większą tak, aby weszła większa płyta głowna, wydaje mi się, że tą co mam to jest juz mało wydajna. Co prawda w tej obudowie mam zainstalowane 2 dodatkowe wentylatory, czyli razem 6. W związku z tym co byscie polecili? Obudowa tez jakaś fajna oszklona RGB. No chyba ze jeszcze cos trzeba zmienic, aby pasowalo do zestawu. Moze chlodzenie wodne procka? Bo teraz przestal mi wiatraczek dzialac na coolerze... A od zawsze mialem wrazenie, ze te chlodzenie jest srednie. Rozwaze kazda opinie Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Crucial BX500, to taka dyskowa padaka. Zobacz jaka jest różnica w stosunku do normalnych SSD przy okazji innego wątku. Cytuj Link to post Share on other sites
stevciok 2 Napisano 17 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 No faktycznie...ktos mi polecił, a tu lipa widze... No to moze jakies pomysly jaka płyta+dysk cena jakas rozsadna, ale bardziej chciałbym aby to ładnie wspolgralo.+ Moze jakies chlodzenie, jak ktos widzi przeszkodę w tym co mam. I jakiej szukac obudowy? Bo rozumiem, ze wieksza plyta nie wejdzie to tej odbudowy raczej Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 Masz ryzen 5600 i 3060ti wiec w odpowiednich detalach powinieneś grac Sprawdz 3dmarkiem time spy czy w normie oraz cpu load na pulpicie i prawidłowość oiadzena duall chanell ram 1 Cytuj Link to post Share on other sites
stevciok 2 Napisano 17 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2023 (edytowane) Też tak jak wyzej pisalem, chlodzenie CPU mi nie dziala, moze moglo to jakos wplynac na wynik testu Sory, dysk z systemem i wazniejszymi grami mam: KIOXIA 1TB M.2 PCIe NVMe EXCERIA PLUS G2 te Cruciale sa na zdjecia i takie tam Edytowane 17 Czerwca 2023 przez stevciok Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 @stevciok Fortis 3 jest absolutnie wystarczający na Ryzena 5600. Prędzej błąd przy montażu, a już na pewno uwalony wentylator koniecznie do wymiany, albo pucha to piekarnik i całe powietrze stoi i się wszystko gotuje. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 18 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2023 Jak ci nie działa to napraw 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts