krzychu12001 0 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Witam, poszukuję pomocy w postaci informacji, około 2 lata temu zakupiłem dysku z tytułu czyli Samsung T5 o pojemności 1Tb. Został on użyty myślę że dwukrotnie przy czym nigdy nie był zapełniony nawet w 1/10. Ostatni raz jego użytku co mi świta w pamięci to gdy pożyczyłem go koledze bodajże do stworzenia dysku bootowalnego aby naprawić komputer od tamtej pory leżał w pudełku. Dziś chcąc go użyć okazuje się że dysk ma zaledwie 32Gb pamięci, próbując go formatować z poziomu szarego użytkownika czyli PPM na dysk i formatuj pokazuje się taka sama wartość 32Gb, proszę podpowiedzieć co mogło zajść że pamięć tak drastycznie spadła oraz czy są jakieś sposoby aby ten dysk odratować, nie ukrywam że jestem załamany tym faktem ponieważ akurat dziś potrzebowałem 250Gb a tutaj nie miłe zaskoczenie, zapraszam do dyskusji i pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
marchello 1 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Brzmi jak w Chińskiej podróbce. Mi tak się zdarzało z kartami SD. Dlatego lepiej kupować w autoryzowanym sklepie. Zawsze jest 2 lata gwarancji i rękojmia. Moim zdaniem do wyrzucenia. Chyba że masz paragonWysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka Cytuj Link to post Share on other sites
krzychu12001 0 Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Dysk był zakupiony w Media Markt paragon posiadam więc oczywiście mogę się udać na gwarancję ale na początek chciałem zasięgnąć języka u bardziej doświadczonych czy da się coś poradzić w warunkach domowych. Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 (edytowane) @krzychu12001 najpierw weź głęboki oddech Kolega utworzył sobie partycję 32GB i tyle, reszta wisi jako nieprzydzielona. kliknij start i wpisz diskmgmt.msc albo znaczek windows + r -> diskmgmt.msc Znajdź swój dysk, tam pewnie będziesz miał przy tym dysku 1 widoczną partycję 32GB a pozostałe to będzie miejsce nieprzydzielone. Usuń wszystko - ale TYLKO przy TYM dysku, stwórz nową partycję w systemie plików NTFS i gotowe. Najlepiej usunąć wszystko bo nie wiadomo ile tam partycji jest natworzonych. A jak nie jesteś pewien co zrobić, zrób screena win+shift+s i wybierz wycinek ekranu i wklej tutaj do posta. Edytowane 13 Czerwca 2023 przez wid3l3c 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2023 Dysk jak najbardziej sprawny, niektóre programy do bootowalnych nośników tworzą kilka partycji. Są programy do przywracania oryginalnych wielkość. Cytuj Link to post Share on other sites
krzychu12001 0 Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 @wid3l3c Oczywiście pomogło, dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts