marcinz8 4 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Witam W końcu zawitała do mnie cywilizacja i w przyszłym tygodniu instalują u mnie w domu światłowód. Wszystko jest pięknie ładnie ale chciałbym wykorzystać jej pełen potencjał. Na start będę miał dostęp do prędkości 1 Gbps a od nowego roku 10 Gbps. I tu pojawia się problem. Moja płyta główna Asus Rog Strix B550 Gaming F ma gniazdo 2,5 Gbps. Oba gniazda nmve mam zajęte przez dyski i teraz jeżeli bym chciał dodać kartę PCIe LAN 10 Gbps to czy nie będzie problemu z komunikacją? Kandydat do instalacji to ASUS XG-C100F SFP+. Chyba, że macie jakiś inny sposób na uzyskanie pełnej prędkości złącza. WiFi pewnie odpada gdyż może nie ogarnąć takiej prędkości. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Zostaje Ci karta ew. spinanie LAGa ale to problemów z liniami nie rozwiąże. Co do samych linii to kłania się instrukcja i ich rozkład. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinz8 4 Napisano 11 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Jedyne co znalazłem w instrukcji to taka informacja: • PCIEX16_2 shares bandwidth with PCIEX1_1, PCIEX1_2, and PCIEX1_3. When PCIEX16_2 runs x4 mode, PCIEX1_1, PCIEX1_2, and PCIEX1_3 will be disabled. PCIEX16_2 will run x1 mode when PCIEX1_1, PCIEX1_2, or PCIEX1_3 is occupied. • When M.2_2 slot is populated, SATA6G_56 will be disabled. Czyli z tego co zrozumiałem to drugi dysk M2 ma znaczenie tylko do linii SATA a jeżeli chodzi o dodatkową kartę PCIe 10Gbps to po jej zainstalowaniu ograniczone będzie tylko gdniazdo PCIex16 z numerem 2 z prędkości x4 na x1 a gniazdo nr 1 zostaje nieograniczone. Czyli spokojnie mogę instalować kartę PCIe 10Gbps. Teraz tylko zostaje wybór karty. Czy ten model Asusa który podałem będzie ok? Wykorzystanie czysto domowe/gamingowe bez większej spiny. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Co to będzie za łącze? Co je będzie terminować po Twojej stronie, podłączysz tam wyłącznie komputer? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts