geforc 2 Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 (edytowane) Witam, albo ja mam pecha albo taki sprzęt robią albo nie posiadam odpowiedniej wiedzy... Od początku odkąd składam komputer coś nie tak: najpierw przyszła PG od MSi, okazała się uszkodzona, przyjęli zwrot > oddali kasę pamięć ram miała być nowa > przyszła z outletu z porysowanymi ścieżkami > oddali kasę wczoraj GPU miało być nowe, przyszła używka uszkodzona > przyjęli zwrot To wszystko się jakoś załatwiło, złożyłem komputer tydzień temu bez GPU, działa na integrze: - nie grzeje się w idle, max 30 stopni (na obciążeniu nie sprawdzałem bo nie mam gpu jeszcze) - działa szybko Ale jest ten cholerny problem w losowych momentach z włączaniem, np po nocy teraz włączyłem go test tymi ledami na PG przeszedł poprawnie i nic, komputer działa a na ekranie NO SIGNAL. Po resecie odpalił od razu i działa normalnie. O co tu chodzi? czytałem różne teorie, że za mocny zasilacz (mam MSI A850G), że to wina integry bo są takie "kapryśne" i że ja zamontuje dedykowane GPU to będzie już ok. Czy takie właśnie problemy z odpalaniem widać z podglądzie zdarzeń ? bo w zdarzeniach administracyjnych mam właśnie parę błędów ale nie jestem pewien czy to było w tym dokładnie czasie ale raczej tak bo poprzedni raport jest z wczoraj... Wczoraj jeszcze była taka sytuacja, nie wiem czy to powiązane z tym czy czysty przypadek: wszedłem na stronę ze streamingiem sportowym, chciałem dać na full ekran i monitor się zrobił czarny i NO SIGNAL, pomogło wyłączenie i włączenie monitora... Moja nieszczęsna konfiguracja to: i5 13500 Asus TUF B760 D4 Kingston Fury Renegade 2x16 CL16 3600mhz MSI A850G Edytowane 27 Maja 2023 przez geforc Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 27 Maja 2023 Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Zacząłbym od najprostszej rzeczy czyli podmiany kabla. Oczywiście żadnych przejściówek do monitora nie używasz? Cytuj Link to post Share on other sites
geforc 2 Napisano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 nie, nie używam Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 8 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 W dniu 27.05.2023 o 09:32, geforc napisał: monitor się zrobił czarny i NO SIGNAL, pomogło wyłączenie i włączenie monitora... Cos mi mowi, ze uzywasz kabla HDMI. Jesli tak jest to gdy wystepuje opisany problem sprobuj odlaczyc i podlaczyc ten kabel i napisz czy obraz powrocil. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts