AntonioFacaldo 1 Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Z tego co się orientuję to wydajność raczej jest na podobnych poziomach więc chciałem się skupić na kulturze pracy tak żeby karta zbytnio nie hałasowała i się nie grzała, poleci ktoś która wersja ma się w tym aspekcie najlepiej a która najgorzej? Szukałem w necie ale nie mogę znaleźć żadnego zestawienia. Póki co patrzę na coś w okolicach 4000zł czyli XFX lub Sapphire nitro, Powercolor odrzuciłem z miejsca bo cena jest podejrzanie niska, czy może się mylę i to tylko kwestia mniej znanej firmy? Cytuj Link to post Share on other sites
Mirinda 1435 Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Powercolor w wersji Red Devil to fana karta, XFX lub Sapphire Nitro to też udane modele. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 18 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 Red Devil niestety sporo droższy. Nie ma jakiegoś porównania jakie temperatury osiągają te karty? Jest też Sapphire Pulse, ciekawi mnie czym się różni od takiego Nitro? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 18 Maja 2023 Udostępnij Napisano 18 Maja 2023 W Radkach 6000 rozstrzał pomiędzy Pulse a Nitro jest całkiem spory, 7000 obydwu modeli jeszcze nie macałem. Jeśli chodzi o 6000 to moja subiektywna lista wygląda tak: najlepsze: Nitro, Red Devil, Merc, Qick dobre: Strix, MSI Gaming X, Phantom, Hellhound, Red Dragon, Aorus przyzwoite: Challenger, Fighter, Pulse, referenty, Swift, GB Gaming, TUF unikać: Mech, Biostar, Asus Dual, Eagle, Sapphire Gaming Raczej dużo się nie powinno zmienić. Odnośnie poszczególnych modeli oczywiście najlepiej poszukać recenzji w sieci przed zakupem. Przydatne linki: https://videocardz.com/144834/amd-radeon-rx-7900-xtx-xt-review-roundup https://www.techpowerup.com/reviewdb/Graphics-Cards/AMD/RX-7900-XT/ Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 no właśnie w tym problem że model modelowi nierówny, np. w red devil 7900XTX jakieś tam problemy z chłodzeniem się pojawiły przez źle nałożoną pastę. Także dlatego pytam konkretnie no modele 7900XT bo może się okazać tam gdzie był dobry model w 6000 to na 7000 już tak dobry nie jest 10 godzin temu, zbiku90 napisał: najlepsze: Nitro, Red Devil, Merc, Qick Czyli nieprzypadkiem zapewne te droższe. Mnie tylko interesuje czy wyższa cena wynika z lepszej kultury pracy czy też z lepszej kultury pracy + możliwości OC, to się poniekąd równa wiadomo bo im lepsze chłodzenie tym lepszy OC, niemniej mi głównie zależy żeby karta nie była zbyt ciepła i hałasująca, to też nie musi być w ogóle bezgłośna bo i tak mam chłodzenie powietrzem na procku. Ciekawią mnie po prostu różnice temperatur pomiędzy najtańszymi takimi od powercolor a tymi droższymi od sapphire/XFX. Swoją drogą XFX też miał jakąś wpadkę z komorami parowymi? Albo coś pomyliłem, tak czy siak model poprzedniej generacji nie musi oznaczać dobrego produktu najnowszej generacji. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Godzinę temu, AntonioFacaldo napisał: Swoją drogą XFX też miał jakąś wpadkę z komorami parowymi? Albo coś pomyliłem, tak czy siak model poprzedniej generacji nie musi oznaczać dobrego produktu najnowszej generacji. Dobrze pamiętasz, XFX 5700 XT THICK miał bodajże 3 albo nawet 4 rewizje, gdzie oststecznie karta i tak była dosyć ciepła. Najtańszą bardzo przyzwoitą wersją 7900 XT jest Pulse od Szafira, do tego TUF od Asusa wyszedł bardzo ok ale zazwyczaj jest za drogi. https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-7900-xt-pulse/35.html Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 38 minut temu, Rebelmind napisał: https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-7900-xt-pulse/35.html Merc jak się zepsuł Może i cieplejszy od referenta, ale za to głośniejszy Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 19 Maja 2023 Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 Z Xfx jest taka prawidłowość: kiedy trzeba ogarnąć chłodzenie na karty z wysokim TDP to idzie im średnio - ale jak generacyjnie architektura nie jest wyżyłowana do grabic możliwości (Patrz RDNA2) to potrafią zrobić zajefajne coolery. Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 19 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Maja 2023 No tutaj XFX wypada znacznie lepiej od Sapphire Pulse. Przydałby się takie zestawienie na wszystkie modele no i ciekawi mnie czy w tych MERC oraz PULSE już nie ma tych komór parowych? A te źle nałożone pasty to właśnie chyba asusa dotyczyły, tak czy siak asusa to nie chce, mam złe wspomnienia z wieloma ich sprzętami. Także Merc, Pulse lub coś w ten deseń bym brał. Inne modele to chyba znacznie droższe, ale takie 56-62 stopnie to chyba nie powinno być zbytniego hałasu. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Maja 2023 Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 Źle nałożona pasta była kiedyś u Asusa (RX 5700 XT), a ostatnio u PowerColor (Red Devil 6900 XT rękawiczka przyklejona była, w 7900 XTX krzywo pasta). Cytuj Link to post Share on other sites
keczu 476 Napisano 20 Maja 2023 Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 Red devil też jest do d.... mam kartę i sytuacja jak w video, właśnie pozbawiłem się gwarancji, ale po wymianie pasty wszystko wróciło do normy. Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 20 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 No to faktycznie lipa z tymi pastami bo to już kolejny (powercolor) producent który daje ciała, ciekawe czy to odosobnione przypadki czy w zasadzie wszędzie tak po macoszemu traktują tymi pastami. To samo z tymi komorami parowymi, czy one są w XFX Merc i Sapphire Pulse? Na te modele patrzę ale jak będą tam te komory albo tym bardziej jak się cyrki z pastami pojawią no to już nie wiem które modele miałbym brać pod uwagę... Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 20 Maja 2023 Udostępnij Napisano 20 Maja 2023 1 godzinę temu, keczu napisał: właśnie pozbawiłem się gwarancj Da się kupić na Ali plomby do PowerColor więc imho przy takiej fuszerce możesz pobawić się w Januszerkę. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 21 Maja 2023 Udostępnij Napisano 21 Maja 2023 Wadliwe komory parowe były tylko w referentach XTX. Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Ale... wadliwe komory czy ogólnie komory były tylko tam? Jakoś mnie te komory nie przekonują, wolałbym zwykłe chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 24 Maja 2023 Udostępnij Napisano 24 Maja 2023 Komory parowe stosuje kilku producentów; referent 7900 XTX miał fabrycznie wadliwe Komory (za mało czynnika w środku), modele autorskie takich problemów nie miały. Tego typu chłodzenia stosowane są już od kilku lat i praktycznie zawsze dawało to lepsze efekty niż zwykły heatpipe + radiator. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 No dobrze to które modele mają tą komorę parową? Pulse, Nitro lub XFX Merc ma któraś z nich? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 25 Maja 2023 Udostępnij Napisano 25 Maja 2023 Nitro i Merc mają, co do Pulse nie jestem pewien ale WYDAJE MI SIĘ, że tj ten sam schemat co wcześniej: tj dokładnie to samo chłodzenie co w Nitro tylko 1-2 heatpipy mniej Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 14 godzin temu, Rebelmind napisał: Nitro i Merc mają, co do Pulse nie jestem pewien ale WYDAJE MI SIĘ, że tj ten sam schemat co wcześniej: tj dokładnie to samo chłodzenie co w Nitro tylko 1-2 heatpipy mniej Pulse chyba nie ma, oglądałem parę dni temu jedną recenzję i jak rozkręcano kartę i chyba był tam zwykły copperplate. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Jest recka tego pulsa z analiza bebechów:https://www.techpowerup.com/review/sapphire-radeon-rx-7900-xt-pulse/ Cytuj Link to post Share on other sites
Revenant 1170 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Wygląda jak zwykły copper plate Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Wg mnie nie ma co dopłacać do innych, ma sztandarowe 6 rurek:) Żadnych komór gazowych;) Tu referent i całkiem inna konstrukccja: Sama komora zero rurek Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 26 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Skoro mówią że komory lepsze ¯\_(ツ)_/¯ pytanie tylko ile lepsze, gdzieś widziałem ale nie mogę teraz znaleźć ale temperatura pomiędzy pulse a nitro wynosiła chyba 5 stopni, przy czym nitro był zapewne OC, więc można liczyć nawet 10 stopni różnicy, to by było sporo. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Maja 2023 Udostępnij Napisano 26 Maja 2023 Dużo nowych flagowych smartfonów i laptopów też jest z komorami. Rozwiązanie bardzo wydajne i jak widać powyżej mało miejsca zajmuje w porównaniu z tradycyjnymi radiatorami. Cytuj Link to post Share on other sites
AntonioFacaldo 1 Napisano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Maja 2023 Miejscem w obudowie to się raczej nie przejmuje, mam tą normalną ATX chyba więc jest tam z 5 wolnych slotów. Także interesuje mnie tylko czy komora parowa vs radiator jest spora różnica i warto się tym zainteresować czy po prostu iść w zwykły radiator. Raczej nie będę robił żadnych OC, ten pulse przykładowo osiąga chyba 60 stopni, to jest raczej w porządku wartość pomimo radiatora. Jak na tym samym modelu zastosować komorę parową i dałoby to 50-55 stopni to raczej gra nie jest warta świeczki, a jakoś ciężko mi sobie wyobrazić żeby ta komora jeszcze bardziej dawała radę obniżyć temperatury bo to już by podchodziło pod walkę z chłodzeniem wodnym. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts