xar 4 Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Witam potrzebuję porady odnośnie zainstalowania na nieco starszym Laptopie system Linux. - o co mi chodzi Generalnie chcę skorzystać z pendrive albo dysku SSD, podłączonym do portu USB. Potrzebuję zainstalować system na innym dysku niż zamontowany HDD w Laptopie. Przed instalacją, przed jakąkolwiek próbą muszę być pewny czy tak da się zrobić, ( nie mam aktualnie fizycznie tego sprzętu, nie planuję rozkręcać ) I tu mam parę pytań -1.Czy taki sprzęt da radę bootować z urządzeń USB ( pendrive/dyskSSD_na_usb )? 2.Czy zainstalowany system przy takich opcjach będzie szybciej się uruchamiał od zwykłego HDD? Laptop DELL, jaka wersja - nie wiem Może ktoś z Was robił coś takiego Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 Wybierasz jako pierwsze USB w kolejce bootowania i gra. Takie rzeczy na laptopach sprzed kilkunastu lat już były możliwe. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 27 minut temu, wodego napisał: Takie rzeczy na laptopach sprzed kilkunastu lat już były możliwe. I tak i nie. Niektóre sprzęty ponad 15-letnie obecnie nie bootują z USB. 9 godzin temu, xar napisał: Potrzebuję zainstalować system na innym dysku niż zamontowany HDD w Laptopie. Czyli na jakim? 9 godzin temu, xar napisał: 2.Czy zainstalowany system przy takich opcjach będzie szybciej się uruchamiał od zwykłego HDD? 9 godzin temu, xar napisał: Laptop DELL, jaka wersja - nie wiem Za dużo niewiadomych trochę. Ogólnie polecałbym Lubuntu, prosty w obsłudze, lekki, troszkę podobny do WinXP. Jaką konkretnie wersję to nie powiem bo nie wiemy z czym mamy dokładnie do czynienia. Na starych jednordzeniowych sprzętach też całkiem fajnie AntiX chodzi, 256MB RAM mu w zupełności wystarcza. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 3 minuty temu, zbiku90 napisał: I tak i nie. Niektóre sprzęty ponad 15-letnie obecnie nie bootują z USB. Mój stary Asus bootował. Miał Intel Core Duo. Z 2006 roku chyba. Inny dysk niż zainstalowany w laptopie, to dysk zewnętrzny lub pendrive. Trzeba sprawdzić w biosie czy jest ustawianie kolejności bootowania z USB. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 12 Maja 2023 Udostępnij Napisano 12 Maja 2023 11 minut temu, wodego napisał: Miał Intel Core Duo No ja widziałem kiedyś HP z Core Duo który nie miał opcji bootowania z USB, rocznik podobny 2005-2006. Lepiej przygotować się na najgorsze i się pozytywnie zaskoczyć 13 minut temu, wodego napisał: Inny dysk niż zainstalowany w laptopie, to dysk zewnętrzny lub pendrive Tutaj rodzi się naturalne pytanie, po co? Takiego Win 10/11 można sobie zainstalować na jednym dysku i żonglować pomiędzy komputerami, przeważnie da sobie ze wszystkim (w miarę nowym i wspieranym oczywiście) radę, lepiej lub gorzej. Wystarczy podpiąć internet przez kabel. W linuxie czasem trzeba ręcznie szukać i instalować sterowniki np. do wifi bo akurat nie znajdzie lub pobierze nie te co trzeba. Po drugie system na USB, zwłaszcza 2.0 i starszym, będzie raczej powolny. SSD nawet na SATA I robi różnicę jeśli tylko procesor i ram nadążają. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts