Skocz do zawartości

Upgrade komputera do kodowania (gry na dalszy plan)

Recommended Posts

Witam, chciałbym zaktualizować nieco swojego PC pod kątem wydajności głównie w programach użytkowych, kodowaniu. Gry traktuję bardziej jako bonus, sprawa trzeciorzędna.

Budżet ok. 1000 zł (dość elastyczny). Myślałem nad zmianą: AMD 1600AF > 5 5500 (440 zł), RAM: Kingston FURY 32GB (2x16GB) 3200MHz CL16 i dołożeniem SSD M.2 Lexar 1TB PCIe Gen4 NVMe NM710 pozostawiając obecny.

Karta 1660 Super myślę, że jeszcze śmiało może mi posłużyć z 2 lata, szkoda mi się jej pozbywać jeśli głównym celem nie są gry.

* procek 5600 kosztuje już ~200 zł. więcej od 5500.

* ram wspierany przez B450 PRO4 to 3200+ (OC), czy mam zapomnieć o kościach z bazowym taktowaniem 3600?

* czy dokładając SSD na M.2 mogę zostawić obecny Crucial MX500 na SATA3 jako drugi zastępczy dysk?

* czy zasilacz 550W będzie wystarczający na powyższe zmiany?

* czy chłodzenie jest odpowiednie, czy zmienić obecną Ferę 3?

• ASRock B450 PRO4
  • Gigabyte GeForce GTX 1660 SUPER OC 6GB GDDR6
  • AMD Ryzen 5 1600 AF
  • Crucial 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ballistix
  • Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 v2
  • SSD Crucial MX500 500GB 2,5" SATA3
  • Zasilacz SilentiumPC Supremo L2 V2 550W
  • SilentiumPC Regnum RG6V TG
Edytowane przez plilla

Upgrade procka z R5 1600AF na R5 5500 ma sens tylko w grach. Poza nimi niespecjalnie odczujesz różnicę. Pytanie tylko w czym kodujesz? Jeżeli mówimy o np cpp, to samo budowanie kodu przy przeskoku na ten procek to zdecydowanie za mało da Ci da, by realnie wpłynąć na komfort pracy. Dopiero przejście na coś Zen3 i 8 rdzeni da się odczuć. Dlatego wydaje mi się że kupno czegoś pokroju Ryzena 7 5700X ma sens większy, mimo że sam procek już zdecydowanie droższy. Ryzen 9 3900X też da niezłego kopa.

9 godzin temu, plilla napisał:

ram wspierany przez B450 PRO4 to 3200+ (OC), czy mam zapomnieć o kościach z bazowym taktowaniem 3600?

Po upgrade biosu pewnie będzie wspierał szybsze: 

image.thumb.png.d538f5142d387c212de5aadf96032348.png

czy dokładając SSD na M.2 mogę zostawić obecny Crucial MX500 na SATA3 jako drugi zastępczy dysk?

Nie ma problemu, może tylko się okazać, że będziesz musiał go podłączyć do innego gniazda sata - sprawdź instrukcję.

czy zasilacz 550W będzie wystarczający na powyższe zmiany?

Do r5 5500 wystarczy, do R9 3900 też, te procki nie ciągną wcale tak wiele prądu.

czy chłodzenie jest odpowiednie, czy zmienić obecną Ferę 3?

To chłodzenie takiego 5500 / 5600 spokojnie udźwignie, przy 3900 to już jednak coś mocniejszego potrzebne. 

image.png

12 godzin temu, Adames napisał:

sens tylko w grach. Poza nimi niespecjalnie odczujesz różnicę.

No niekoniecznie bo w kodowaniu często duże znaczenie ma szybkość 1 rdzenia:

5500 będzie ~30% lepszy,

Wielowątkowo też 5500 będzie ~25% lepszy -  tu pytanie czy kompilujesz duży kod/projekty i czas ma znaczenie - wtedy jednak już warto zainwestować minimum 8 rdzeni -  5700x

W wielu miejscach na forach, czy reddicie czytam, że z AMD 5 1600 AF i B450 PRO4 maksymalna wartość to 3200. Sam próbowałem w biosie podkręcić obecny ram do 3400 mhz przy cl16 i otrzymywałem blue screeny. Skąd taka wiedza, że zadziała przy 3600?

*BLS8G4D32AESBK.8FE  - 3200 MHz. 

Screen pochodzi z strony:

https://www.asrock.com/mb/AMD/B450 Pro4/index.pl.asp#MemoryVM

ASrock B450 -> wsparcie -> lista obsługiwanych pamięci Veemer.

1 godzinę temu, plilla napisał:

Sam próbowałem w biosie podkręcić obecny ram do 3400 mhz przy cl16 i otrzymywałem blue screeny.

Wsparcie dla szybszych pamięci nie oznacza, że uda Ci się podkręcić swoje pamięci do oczekiwanych rezultatów. Nawet nie oznacza, że z Twoim procesorem uda Ci się załadować profil XMP, chodź to najczęściej się akurat udaje. Przy ręcznym podkręcaniu pamięci wiele rzeczy może sprawić że dostaniesz blue screena, kontroler w procku, sam ram, stabilność zasilania, itd ... .

Wsparcie dla pamięci oznacza mniej więcej tyle, że jak będziesz miał tego procka (veemer) i ten ram, to będziesz mógł ustawić jego oczekiwane parametry pracy. Najczęściej też będzie to działało bez zarzutu, ale dla pamięci szybszych niż przewiduje to producent procka i JEDEC, to gwarancji nie ma.

image.thumb.png.3293b07b507d6891a203849cc299d84c.png

Edytowane przez Adames