Egzael 0 Napisano 7 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Dostałem w prezencie kompletną obudowę WD Element bez dysku 3.5". Niestety, dysk jaki posiadam nie pasuje do tej obudowy (obudowa posiada specjalne gumowe profilowane wytłoczki przystosowane zakładam pod konkretne modele dysków WD). Może ktoś z Was wie jaki model dysku będzie tam pasował? Z tego co widzę to pojemności są od 4 do nawet 22 TB. Celowałbym w 2 TB - taki dysk zewnętrzny do Maca Mini. Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez Egzael Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 8 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2023 chyba taniej wyjdzie kupić cały WD Element No nie przyszło by mi do głowy, dawać komuś obudowę jako prezent ( a mam taką luzem, bo wyciągałem 18 WD white ). Cytuj Link to post Share on other sites
Egzael 0 Napisano 9 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 "Dostać w prezencie" to taki skrót myślowy od "za darmo". Zobaczyłem, zapytałem, usłyszałem jasne, bierz. Fajna, zgrabna, dobrze prezentująca się na biureczku. Najwidoczniej nikomu nie dajesz niczego za darmo, mało bezinteresowny jesteś... Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 9 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2023 co innego za darmo, a co innego w prezencie, nie odwracaj teraz tego... Odniosłem się do prezentowania komuś czegoś, co samo w sobie nie ma wartości użytkowej (w tym wypadku wymaga HDD). No przecież nie kupię komuś obudowy USB do SSD M.2, bez SSD, kupię jedno i drugie, złożę, i dopiero dam w prezencie. Jaki dokładnie HDD posiadasz? Bo sama obudowa jest przystosowana do standardowego mocowania HDD 3.5" bocznie (czyli jeden z starszych systemów mocowania HDD). https://support.wdc.com/images/kb/2579-771970-A03.pdf Cytuj Link to post Share on other sites
Egzael 0 Napisano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 (edytowane) Przedstawiony przez Ciebie dokument ma się nijak do sposobu umieszczenia dysku w obudowie. Tam się nic nie przykręca - tak jak napisałem wcześniej, dysk utrzymywany jest w ramie obudowy za pomocą gumowych, wyprofilowanych klocków, których wycięcia są dostosowane do kształtu dysku (w uproszczeniu - żeby dysk wpasował się w profile musi mieć "ścięty" każdy róg). Mam 3 IronWolfy o różnej pojemności i każdy z nich jest, jak mi się wydawało, standardowej budowy - ot, zwykły prostokąt. Niestety, zwykły prostokąt nie pasuje do tych gumowych profili, przez co nie mieści się w ramce i obudowie. https://www.ifixit.com/Guide/How+to+Shuck+a+WD+Elements+External+Hard+Drive/137646 Edytowane 11 Kwietnia 2023 przez Egzael Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2023 ok, pierwszy raz widzę ten system mocowania. W tutorialu odnośnie WD Elements, oraz W moim WD book, mam zwykłe wypustki, do standardowego bocznego mocowania SATA 3.5". Tutaj widać, że użyli tego mocowania, do przykręcenia PCB z mostem USB. Co do pasowania, wygląda że każdy helowy HDD od WD / HGST / Toshiby będzie pasować. Przynajmniej nie kojarzę aby zmienili konstrukcję, ale chyba nie ma 2TB, czy nawet 4TB HelioSeal od WD (je się stosuje do HDD o dużej ilości talerzy ). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts