Skocz do zawartości

Istnieją jakieś niedrogie i przyzwoite słuchawki nauszne do grania - bezprzewodowe z BEZPRZEWODOWYM ANC?

Recommended Posts

Witam!

Obecnie mam HyperX Alpha i ponieważ żaden ze mnie audiofil to w kwestii jakości dźwięku pasują mi znakomicie. Posypały mi się pady ale sensowne nowe z pałąkiem to połowa nowych słuchawek wiec rozglądam się za opcją bezprzewodową. Wymogiem jest aktywna redukcja szumów. Wydawało mi się, że już znalazłem co pragnę (SoundCore Life Q30), ale odpadają bo ANC jest po kablu.

Polecicie coś co nie kosztuje aż półtora klocka? :D

Z ANC jest chyba tylko steelseries i o ile mają dużo interfejsów i funkcji, to raz, że bateria to tragedia bo krótko trzyma i dwa, ziemniak testował (nie przepadam za nim) i rozleciały mu się w rękach.

Reszta sprzętu ANC niestety nie ma lub nie znam. Słuchawki BT do windowsa to nie najlepszy pomysł z wielu powodów.

Wymogiem jest aktywna redukcja szumów. Wydawało mi się, że już znalazłem co pragnę (SoundCore Life Q30), ale odpadają bo ANC jest po kablu.

ANC po kablu? Przecież tam ANC działa bezprzewodowo.

Przy Q30 większym problemem będzie opóźnienie dźwięku po BT.

W dniu 7.04.2023 o 00:29, FeX napisał:

ANC po kablu? Przecież tam ANC działa bezprzewodowo.

Musiałem coś źle zrozumieć...

W dniu 7.04.2023 o 00:29, FeX napisał:

Przy Q30 większym problemem będzie opóźnienie dźwięku po BT.

O jakim opóźnieniu mowa? Ja tylko go gier SP i trochę muzyczki. ;)

Poczytaj sobie o opóźnieniach przy połączeniach BT - tzw. latency. W zależności od wersji BT i kodeka może to być od kilkudziesięciu do kilkuset ms opóźnienia dźwięku względem obrazu. Z tego względu słuchawki typowo "gamingowe" mają dongla/adapter USB, z którym słuchawki się łączą i zapewnia to znikome opóźnienia.

• Dzięki 1
W dniu 8.04.2023 o 22:06, FeX napisał:

Poczytaj sobie o opóźnieniach przy połączeniach BT - tzw. latency. W zależności od wersji BT i kodeka może to być od kilkudziesięciu do kilkuset ms opóźnienia dźwięku względem obrazu. Z tego względu słuchawki typowo "gamingowe" mają dongla/adapter USB, z którym słuchawki się łączą i zapewnia to znikome opóźnienia.

Te dongle to chyba powodują mniejszy czas na baterii, hmm?

W dniu 8.04.2023 o 22:06, FeX napisał:

Z tego względu słuchawki typowo "gamingowe" mają dongla/adapter USB, z którym słuchawki się łączą i zapewnia to znikome opóźnienia.

zależy które, steelseries ma prawie takie samo jak na BT, a np. hyperx ma 1-3ms wg. rtings z tego co pamiętam.

Godzinę temu, bonuz napisał:

Te dongle to chyba powodują mniejszy czas na baterii, hmm?

hyperx ma 300h, to nie wiem czy to istotne

2 godziny temu, grzech1991 napisał:

hyperx ma 300h, to nie wiem czy to istotne

Tylko ANC jest tam niedostępne. Poza tym te 300h to realnie pewnie 150 w graniu na połowie głośności. Ale wciąż niezły wynik.

Na razie kupiłem te chińskie Q30. Jak przyjdą to przekonam się czy opóźnienie mi przeszkadza i dam znać.

Jak na połowie głośności wytrzymają powiedzmy 10h to będę zadowolony. xD

300h jest niemożliwe, nie wiem skąd takie dane. Jest to 10x mniej.

Według rtings tylko SteelSeries Arctis 7 2019 Edition Wireless mają opóźnienia na poziomie 170ms, co właściwie jest nieakceptowalne, bo taka wartość jest już mocno zauważalna. Reszta od 12ms do 40ms, więc juz bezproblemowo.

Pomijając takie wyjątki to dongiel w słuchawkach jest raczej nieodzowny, żeby opóźnienia miały niskie wartości. Przy BT ważne jaki mamy BT w pececie/laptopie, jakie kodeki obsługuje, jakie mamy słuchawki z jakim BT i jakie one obsługują kodeki itd. Istnieją kodeki z niskim opóźnieniem, ale nadal są rzadkością.

• Dzięki 1
W dniu 10.04.2023 o 15:22, FeX napisał:

300h jest niemożliwe, nie wiem skąd takie dane. Jest to 10x mniej.

Według rtings tylko SteelSeries Arctis 7 2019 Edition Wireless mają opóźnienia na poziomie 170ms, co właściwie jest nieakceptowalne, bo taka wartość jest już mocno zauważalna. Reszta od 12ms do 40ms, więc juz bezproblemowo.

Pomijając takie wyjątki to dongiel w słuchawkach jest raczej nieodzowny, żeby opóźnienia miały niskie wartości. Przy BT ważne jaki mamy BT w pececie/laptopie, jakie kodeki obsługuje, jakie mamy słuchawki z jakim BT i jakie one obsługują kodeki itd. Istnieją kodeki z niskim opóźnieniem, ale nadal są rzadkością.

wg. rtings 346h, masz rację pomyliłem się.

hyperx ma 21ms na własnym protokole

Ja nie promuję w żaden sposób słuchawek SteelSteries, ogólnie uważam, że to szrocik :) Chodziło mi tylko o poprawne wartości opóźnienia jakie posiadają, bo większość słuchawek na donglu będzie mieć podobne, więc to nie czyni ich lepszymi.

• Lubię to 1

Dźwięk lepszy po ANC, bo bas tak nie wali. Do tego można jeszcze EQ się pobawić i jak na słuchawki, które można dorwać w promce za 250/260zł jest baja.

Co do opóźnień daj znać, bo mi nie chciało się nigdy ich sprawdzać do gier.

W grze strzelałem i mniej więcej oceniałem czas od kliknięcia to wystrzału i nie za specjalnie odczuwam różnicę między poprzednimi HyperX na przewodzie a tymi Q30, ale jak wspomniałem na początku tematu - żaden ze mnie audiofil. Oczywiście nigdy nie bawię się żadnymi equalizerami, więc ocena fabrycznych nastawień.

Dźwięk w chinolach jest dla mnie "ostrzejszy", bas "bardziej miękki". Lepsiejsze som nomarnie. Tego. :)

Jedyny minus jaki w ogóle mają to lekki szum w trybie ANC, ale domyślam się, że jest to związane z tą technologią i tą ceną?

Ja osobiście testowałem kilka par nausznych BT w cenie do 300zł. Wykonaniem i dźwiękiem Q30 u mnie zwyczajnie wygrały choćby z TAPH805BK. Warunkiem jest odpalenie ANC, bo bez niego one są mega basowe. Zostawiłem je sobie, bo warto, ale ich właściwie nie używam, będą w razie "w" xD

Bas mają bardziej miękki, bo one V-kowe są tj. podbity bas (midbasu sporo) i góra, która nadaje tej ostrości, może się to podobać. Ja bym z nimi na co dzień nie dał rady, bo męczącą są w dłuższym czasie, no i ja bez welurowych/alkantarowych nausznic żyć nie mogę :D 

Szum z ANC to niestety bolączka wielu słuchawek BT, jedne mają większy szum inne mniejszy, on niestety w Q30 jest słyszalny.

Takie sprawdzanie opóźnień byś musiał robić bezpośrednio pewnie tj. jedne słuchawki po drugich sprawdzane od razu, a i tutaj może być to dość ciężkie do wyłapania w grze. Są specjalne filmiki dzięki którym można to sobie pomierzyć opóźnienie.

• Dzięki 1