Stykus666 0 Napisano 20 Marca 2023 Udostępnij Napisano 20 Marca 2023 Cześć, Od kilku dni przeglądam rynek (po 10 letniej przerwie, kiedy to ostatnio byłem na bieżąco) i próbuję skompletować sobie nowego PC (przesiadka z i7 3770k i gtx 760), który już ledwo zipie podczas edycji filmów, a i renderowanie zajmuje mu bardzo dużo czasu. Problem w tym, że im więcej czytam tym mniej wiem. A i "może" zdarzy się, że w związku z nowym sprzętem znajdę czas i zagarm w coś z biblioteki gier, dodawanych np w Epic "Na wszelki wypadek" - kusi mnie np. Death Stranding. Rozważam dwa scenariusze: z DDR5 - 32GB, w ciągu ostatnich lat tylko ten element wymieniałem w swoim PC, staram się myśleć przyszłościowo, bo 32GB na długo nie wystarczy: https://www.x-kom.pl/lista/bqvq5ahhz z DDR4 - 64GB, oglądałem testy i póki co to teoretycznie lepsza opcja, jednak chciałbym przez dłuższy czas nie wymieniać płyty, a musiałbym żeby się przesiąść na DDR5: tu akurat płyta z Z690, myślę, że w razie czego dałbym radę z update BIOSU z USB, ale już nie ogarniam czy ten model daje taką możliwość czy potrzebowałbym 12 gen: https://www.x-kom.pl/lista/6xm9mstbg Obydwa zakładają: I5 13600K - ze względu na wyższe taktowanie i iGPU, bo z tego co wyczytałem może się przydać do obróbki Jakiegoś Radeona RX 6700XT - bo to była częsta rekomendacja jeśli chodzi o cene/jakość Jak widać cena to ok. 6500 PLN... bo: Mam obudowę SilentiumPC Gladius M40, którą chciałbym wykorzystać, wg producenta maksymalna wysokość chłodzenia to niby 157mm, ale gdzieś wyczytałem, że "przecież ma przetłoczenie to przyjmie trochę większy", jak np. SilentiumPC Fortis 5 na mojej liście Mam zasilacz corsair VS650, który teoretycznie ma wystarczającą moc, jednak nie mam pojęcia, czy nie jest zbyt zmęczony życiem oraz czy posiada odpowiednie złącza/wtyczki. Jeśli uważacie, ze obudowa i zasilacz do wymiany to proszę najpierw wykorzystać te zapasowe 500 zł, w razie czego poszukam zaskórniaków. Obudowa musi być jak najprostsza, bez szyb, bez RGB itp, nie jara mnie to :) Ważne, żeby było w miarę cicho. Proszę o ocenę, poradę, czy to będzie działać, czy się zmieści i wszelkie sugestie, chciałbym zamknąć setki zakładek w przeglądarce, zamówić części i mieć spokój :) X-kom to tylko przykład, mogę kupić gdzie indziej. Nie musi być Intel/Radeon, rozważę inne propozycje Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 8 godzin temu, Stykus666 napisał: z DDR5 - 32GB Wyższe taktowania nic Ci nie da dadzą. Progoramy do wideo nie są czułe na taktowania pamięci ram 8 godzin temu, Stykus666 napisał: Jakiegoś Radeona RX 6700XT - bo to była częsta rekomendacja jeśli chodzi o cene/jakość Dramat wybór jeżeli chodzi o Resolve gdzie masz NVENC i grzechem jest nie brać tutaj GPU od NV. Używasz darmowej czy płatnej wersji Resolve? Karty AMD mają sens tylko do Vegasa. Za 7000 zł masz całość: https://proline.pl/koszyk/4040922e z budą, zasilaczem oraz AiO 240 Ale możesz też to zrobić znacznie taniej, dając CPU z nieco niższymi taktowaniami (też 14/20) + tańsze chłodzenie I już za całość masz 6400 zł https://proline.pl/koszyk/59c9bc73 Dopłata do 3070 pod "amatorkę" nie ma sensu, to jakieś 2-3% lepsza wydajność niż 3060 Ti więc można sobie darować. Złożenie masz taniej z kodem PROPRO o 149 zł - w 5 dni za 1 zł Dodatkowo płyta B760 Gaming X w promocji o 50 zł taniej https://proline.pl/?n=tydzien-mega-promocji-gigabyte Cytuj Link to post Share on other sites
Stykus666 0 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 Dziękuję, w takim razie będę polował na któregoś z tych RTX i odpuszczę DDR5 Póki co używam darmowej wersji Resolve, przesiadłem się niedawno z ShotCuta i nie wykluczam, że będę próbował też innych programów do edycji. Widzę, że polecasz zasilacz który też ma 650W jak mój corsair vs650, czy to bardziej ze względu na to, że bezpieczniej dać świeży czy wtyczki mogą nie pasować? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 21 Marca 2023 Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 6 godzin temu, Stykus666 napisał: Póki co używam darmowej wersji Resolve, przesiadłem się niedawno z ShotCuta i nie wykluczam, że będę próbował też innych programów do edycji. Darmowa wersja nie wspiera form akceleracji qsv oraz o ile mnie pamięć nie myli, nawet NVEC więc warto pomyśleć nad uzywanym softem. 6 godzin temu, Stykus666 napisał: Widzę, że polecasz zasilacz który też ma 650W jak mój corsair vs650, czy to bardziej ze względu na to, że bezpieczniej dać świeży czy wtyczki mogą nie pasować? Raczej dla świętego spokoju - po prostu nowy Cytuj Link to post Share on other sites
Stykus666 0 Napisano 21 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2023 4 godziny temu, kajtek. napisał: Darmowa wersja nie wspiera form akceleracji qsv oraz o ile mnie pamięć nie myli, nawet NVEC więc warto pomyśleć nad uzywanym softem. Raczej dla świętego spokoju - po prostu nowy Dziękuję, bardzo mi pomogłeś! Pomyślę nad używanym softem, ale może najpierw "przetestuje" płatną wersje i porównam z darmową. Zamówiłem ten zestaw (dołozyłem jednak do obudowy be quiet! Pure Base 500), ALE W trakcie zakupu sklep pokazywał brak dostępności tego RTXa: https://proline.pl/msi-geforce-rtx-3060-ti-ventus-2x-oc-8gb-gddr6x-p8116894#dosteplnosc-w-salonach - więc usunąłem go z koszyka, aby uniknąć opóźnień w wysyłce, choć teraz niby znowu jest "na wyczerpaniu". Mimo wszystko postanowiłem zamówić gdzie indziej i moją uwagę przykuła przepustowość pamięci 448 GB/s teoretycznie tego samego modelu, bo też GDDR6X w: https://www.x-kom.pl/p/1110987-karta-graficzna-nvidia-msi-geforce-rtx-3060-ti-ventus-2x-oc-8gb-gddr6x.html Nie wiem czy to błąd na stronie, ale teraz boję się teraz, że przez nie uwagę mogę kupić starszą wersję. Dlatego rozważam też Zotac: https://www.x-kom.pl/p/1101308-karta-graficzna-nvidia-zotac-geforce-rtx-3060-ti-gaming-twin-edge-white-8gb-gddr6x.html który wg specyfikacji w sklepie ma te 608 GB/s co jest poprawną wartością dla GDDR6X wg tego artykulu https://www.benchmark.pl/aktualnosci/karta-geforce-rtx-3060-ti-wycofana-z-produkcji-zastapi-ja-lepszy.html . No i jest w promocji. Tylko czy warto? Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 (edytowane) 17 godzin temu, kajtek. napisał: Darmowa wersja nie wspiera form akceleracji qsv oraz o ile mnie pamięć nie myli, nawet NVEC więc warto pomyśleć nad uzywanym softem. Jakoś ostatnio wersja darmowa zaczęla wspierać jedno GPU. Komercyjna obsługuje kilka kart. Czegoś tam jeszcze darmowa wersja nie wspiera ale nie pamiętam co dokładnie - trzeba doczytać. Chyba chodzi o HDR. W każdym bądź razie nie jest źle z darmową wersją. Na rynku mamy darmowe soty typu KDenlive, ShotCut, HitFilm potem długo długo nic i potem Davinci Free, Premiere i Davinci Studio . Davinci Free bynajmniej nie zalicza się do tych narzędzi z pierwszej grupy. Edytowane 22 Marca 2023 przez bob Cytuj Link to post Share on other sites
Stykus666 0 Napisano 22 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Mam nadzieję, że temat do zamknięcia. Przez to, że brakło na stanie tego MSI RTX 3060Ti zmieniłem trochę strategię i postanowiłem zakupić kartę na raty 0% Przeglądając dostępne oferty i kwotę raty pozwoliłem sobie na "małe" szaleństwo i ostatecznie zamówiłem RTX 4070Ti od MSI VENTUS 3X 12GB OC GDDR6X W moim zamówieniu (które już w drodze) od proline będzie zasilacz 650W, niby wg MSI rekomendowany jest 700W, ale z tego co czytałem gdzieś tu na forum 650W też sobie poradzi - myślicie, że warto go zwrócić i dopłacić do np 750W ? Cytuj Link to post Share on other sites
polish95 80 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Chłodzenie ventus to kosiara, ale co kto lubi Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 W dniu 22.03.2023 o 09:26, bob napisał: Jakoś ostatnio wersja darmowa zaczęla wspierać jedno GPU Tylko kwestia czy wspiera NVENC dokładnie Cytuj Link to post Share on other sites
bob 68 Napisano 24 Marca 2023 Udostępnij Napisano 24 Marca 2023 Niby wspiera does davinci free support NVENC - Szukaj w Google BTW w porównaniu z programami KDenlive, ShotCut to jest kosmos. Cena komercyjnej wersji też wcale nie jest taka znowu wysoka. Podobnie niż roczne pakiet CC. Tak, wiem ,tam jest pierdylion programów w pakiecie. Ale to jak z pralką. Też jest pierdylion programów, ale używasz jeden czy dwa w praktyce. nie jestem pewien ale na youtube AnitaWu też chyba darmową wersją montuje swoje filmy. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 25 Marca 2023 Udostępnij Napisano 25 Marca 2023 Does DaVinci Free Version have Nvidia and AMD Encoders? For Windows and Linux, DaVinci Resolve free version doesn’t support Nvidia and AMD encoders. But the paid version (Studio) does support them. For Mac, the DaVinci Resolve free version does support Nvidia and AMD encoders. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts