videocs6 3 Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 Cześć. Posiadam komputer stacjonarny. Obudowa to Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Zasilacz Corsair HX Professional Series 750W. Niestety przestał działać wentylator. Nie wiem od kiedy i jak długo. Były ostatnio wyłączenia prądu na ulicy. Jakie mogę wykonać pierwsze 3 podstawowe czynności, aby sprawdzić przyczynę i przywrócić go do działania? Cytuj Link to post Share on other sites
raiders 2746 Napisano 9 Marca 2023 Udostępnij Napisano 9 Marca 2023 1. Kupić nowy wentylator2. Odłączyć stary wentylator3. Podłączyć nowy wentylator 1 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cyna76 91 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 4 godziny temu, raiders napisał: 1. Kupić nowy wentylator 2. Odłączyć stary wentylator 3. Podłączyć nowy wentylator no i w tym jest logika 1 Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 10 godzin temu, videocs6 napisał: Niestety przestał działać wentylator Wentylator od obudowy czy od chłodzenia CPU? Masz inne złącza do podłączenia wentylatora na płycie? CPU fan, SYS fan itp.? Przełącz i sprawdź. Cytuj Link to post Share on other sites
videocs6 3 Napisano 10 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 2 godziny temu, olo163 napisał: Wentylator od obudowy czy od chłodzenia CPU? Masz inne złącza do podłączenia wentylatora na płycie? CPU fan, SYS fan itp.? Przełącz i sprawdź. Wentylator od obudowy. Płyta główna to: MSI X79A-GD65 (8D) Intel X79 LGA2011 (PCIE/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3) Czy jest na niej takie złącze? Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Godzinę temu, videocs6 napisał: Czy jest na niej takie złącze? Jest w kilku miejscach. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie videocs6 3 Napisano 30 Marca 2023 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 30 Marca 2023 Rozwiązałem problem. Przewody od wentylatorów nie biegły do płyty głównej tylko złącza przymocowanego do przedniej części obudowy. Zdejmowanej części w której są filtry powietrza, często trzeba je ściągać i myć. Przy wyciąganiu filtra odrobinę odczepia się przód obudowy i to jest moment kiedy przewód od wentylatora do obudowy może się odpiąć. Podłączyłem z powrotem i teraz dwa wentylatory działają! Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts