zdoneko 0 Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Witam, mam problem ponieważ w mojej okolicy nie ma światłowodu i jestem skazany na internet mobilny dlatego chciałbym się zapytać czy ten router który otrzymuje od operatora nadaje się czy lepiej kupić inny i do tego z anteną zewnętrzną dodam że mieszkam na wsi jakieś 4-5km od najbliższego nadajnika Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Ciężko określić to czy jest "zły czy dobry" bo nie wiemy co otrzymasz od operatora. Cytuj Link to post Share on other sites
zdoneko 0 Napisano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 U mnie w okolicy z plusa router H135-380 5g Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Ten DBG CPE3 to klon Huaweia. Plusem jest to że można wymuszać pasma za pomocą HuaCtrl ale... Nie jestem w sanie wskazać czy to będzie sprzęt dla Ciebie.... Mieszkasz gdzieś (nie podałeś), masz 4-5km do jakiegoś BTS-a i tyle wiemy. Znajdź swoją lokalizację na mapiehttp://beta.btsearch.pl/ Sprawdź jakie BTS-y są w pobliżu. Jakie obsługują częstotliwości. Na tej podstawie kup startery wybranych operatorów i testuj na swoim telefonie. Rano o 8, popołudniu mniej więcej o 16-17, wieczorem 20-21 a później 1 w nocy. To ci da jakiś pogląd na to jakiego operatora wybrać i czy konieczna będzie antena zewnętrzna. Jednym z ciekawszych zewnętrznych rozwiązań jest: Mikrotik LHG LTE18 kit Cytuj Link to post Share on other sites
zdoneko 0 Napisano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Mieszkam w Suchoczasach, niedaleko Zduńskiej Woli najbliżej mam nadajniki T-Mobile, Orange, Play i plus z czego t-mobile odpada bo rodzice mają abonamenty w tej sieci i internet w ogóle nie chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Kup sobie Huawei B818 na Allegro nawet używany, a do tego jakikolwiek router lub AP z lepszym Wi-Fi. Wydaje mi się, że obecnie nie ma nic lepszego od tego Huaweia. Ewentualnie taki, ma też Cat 18 LTE, ale jak to działa nie wiem bo nie mam potrzeby testowac (Szczęśliwy posiadacz światłowodu od 2 lat) https://www.x-kom.pl/p/1110338-router-cudy-lt18-wi-fi-1800mb-s-a-b-g-n-ac-ax-lte-cat18.html Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 @zdoneko wsadź to 7 godzin temu, eustachy napisał: Ewentualnie taki, ma też Cat 18 LTE, ale jak to działa nie wiem bo nie mam potrzeby testowac (Szczęśliwy posiadacz światłowodu od 2 lat) https://www.x-kom.pl/p/1110338-router-cudy-lt18-wi-fi-1800mb-s-a-b-g-n-ac-ax-lte-cat18.html między bajki Jedno w poście powyżej jest prawdą, to że b818 jest dobry, Natomiast jego zakup w Twoim przypadku to bezsens. Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 11 minut temu, 8gwiazdek napisał: Jedno w poście powyżej jest prawdą, to że b818 jest dobry, Natomiast jego zakup w Twoim przypadku to bezsens. Dlaczego bezsens? Ten co wezmie od operatora dzisiaj nie bedzie za darmo, za złotówkę czyz a dyche tylko na raty, więc jaki bezsens? Uzasadnij bo, że coś bezsensu jest to każdy jeden potrafi napisać. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 1. nie wiesz który operrator będzie dawał satysfakcjonujące wyniki w rozbiciu dobowym 2. ten co może dostać do umowy to całkiem niezły model który modemem przebija B818, z reszta nie wiesz za ile może go otrzymać Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 1 minutę temu, 8gwiazdek napisał: z reszta nie wiesz za ile może go otrzymać Wszyscy operatorzy obecnie działają na tej samej zasadzie czy daje router mobilny, czy smartfona to na raty, nie ważne czy bierzesz abonament za 20 zł czy 120 zł Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Nie zgodzę się Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 7 minut temu, 8gwiazdek napisał: Nie zgodzę się Tak to pokaż mi ofertę operatora na PW gdzie dostanę smartfona za jedną cenę i potem tylko abonament bez dodatkowej raty za smartfon, nie ważne w jakiej cenie abonament. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 Nie rozumiem co do mnie piszesz. Cytuj Link to post Share on other sites
eustachy 8 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 1 minutę temu, 8gwiazdek napisał: Nie rozumiem co do mnie piszesz. No po polsku napisałęm. Ja rozumiem co pisze bo czytam zanim kliknę wyślij. Nie wiem w czym masz ty problem. Cytuj Link to post Share on other sites
8gwiazdek 255 Napisano 10 Marca 2023 Udostępnij Napisano 10 Marca 2023 W takim razie przyjmijmy wersję że jestem za głupi żeby zrozumieć to o czym piszesz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts