Skocz do zawartości

Prosze o doradzenie, dziwny problem

Recommended Posts

Pod koniec zeszłego miesiąca ktoś znalazł w plikach od najnowszej aktualizacji Geforce Experience profile z plikami o nazwie 'csgo2' i 'cs2'; następnie znany dziennikarz eSportowy powiedział, że Velve już od jakiegoś czasu testuje Source 2, zaprosili nawet zawodowych graczy a pracę są do tego stopnia zaawansowane, że w tym lub przyszłym miesiącu ruszy beta. Na koniec ostatnio ktoś wypatrzył pliki związane z niezapowiedzianym DLC, co zazwyczaj wiązało się z nową operacją, ale tym razem plików jest o wiele więcej (w tym całe nowe repo dla warsztatu) oraz brakuje typowych dla operacji plików z mapami.... 

Jestem w szoku, ze wkoncu source 2 wyjdzie. Nie siedzialem od 2 lat w swiecie csa, zupelnie  sie od tego odcialem, a tu taka niespodzianka. No to jezeli mam celowac w valorant to wybrac 5800x3d? Lepsze bedzie mial 0.1%low i 1%low niz 13600k w valorancie? Nigdzie nie moge znalezc sensownych testow frametime z tej gry miedzy tymi prockami.. 

Jak myslisz, ktory procek bedzie lepszy pod wzgledem 0.1 i 1%low w csie na source2? 5800x3d czy 13600k

@Rebelmind

Edytowane przez Sebaszewa93
1 godzinę temu, Sebaszewa93 napisał:

Jak myslisz, ktory procek bedzie lepszy pod wzgledem 0.1 i 1%low w csie na source2? 5800x3d czy 13600k

Wkleił Ci @adivxv wykres dla 5800x vs 5800X3D, gdzie w Docie2 kesz daje +33.6% i jest to jedyny bezpośredni test porównawczy gry opartej na Source 2.0 oraz procesora z warstwowym cache jaki widziałem.

Reszta tj wróżenie z fusów, bo:

JEŚLI faktycznie do csgo w końcu wyjdzie patch z Source 2.0 oraz 

JEŚLI to faktycznie nie zmieni kompletnie gry (~nie pogorszy jej) oraz JEŚLI w tej implementacji nowego silnika faktycznie cache zacznie dawać kopa to WTEDY warto pomyśleć o CPU z tą technologią, może nawet 7800X3D - ale o konkrety to proś @wróżbita_maciej. 

Jestem zagorzałym fanem csgo, pod którego głównie składam sobie sprzet i w tym tytule, do tej pory, cache dawał tyle co nic. 

• Popieram 1

Podsumuwujac ;D biore chyba tego 5800x3d i b550 aourus elite v2.. dobry wybor? jesli mainuje valorant? czy jednak plynniej i "szybciej" i troche bardziej responsywnie moze byc na 13600k mimo mniejszych fps? Wypowie sie ktos? Rebelminda nie mecze juz, bardzo duzo mi pomogl, a on widzialem, ze nie gra w valo..

4 godziny temu, Mizuro napisał:

Csa juz chyba nie uratuje żaden silnik. Niebawem bedziemy go wspominac jak prl

Dlaczego takie głupoty wypisujesz?

https://cybersport.pl/338378/csgo-bije-rekordy-gra-popularna-jak-nigdy

https://steamcharts.com/app/730

3 godziny temu, Sebaszewa93 napisał:

Podsumuwujac ;D biore chyba tego 5800x3d i b550 aourus elite v2.. dobry wybor?

Bardzo dobry wybór i całkiem fajnie grający kodek dźwiękowy.

Counter-Strike-Global-Offensive.jpg

https://tech4gamers.com/ryzen-5800x3d-vs-i5-13600k/

fps maksymalny lepszy na i5, średni też ale 1 czy 0.1% na 3D. Jeśli zaktualizują Source 2 to myślę będzie dodatkowy kop wydajności i tym samym może się okazać po całości lepszym procesorem ale to trochę jeszcze wróżenie z fusów. Nie wiadomo też czy ten problem jest globalny czy tylko cześć użytkowników narzeka.

Edytowane przez adivxv
  • Popieram 1

Raczej nie, przecieki odnośnie CS GO na Source 2 już były w 2018 roku. Z tego co pamiętam chodziło o poprawę fizyki,czy poprawy wszelakich hitboxów. Wielkich zmian chyba raczej nie będzie. Ot, odświeżona wersja.Bardziej liczę na serwery 128tic.

Wszyscy liczymy na to, żeby w końcu CSGo zaczął w pełni wykorzystywać CPU, a nie jeden silny wątek + VAC i bigDATA na pozostałych. Mnie też do pełni szczęścia brakuje teraz praktycznie tylko tickrate'a na oficjalnych serwerach wyższego, bo feeling ze strzelania jest zupełni inny 64 vs 128 oraz właśnie poprawy fizyki może. Chciałbym, żeby np model zniszczeń był bardziej realny. 

Co zaś się tyczy screena z Tech4gamers: nie dam sobie ręki uciąć, ale przewaga Ryzena wynika z 8 rdzeni, które mają równy i wysoki wskaźnik IPC, czyli jakbyś zrobił w tym samym miejscu zestawienie 5800x vs 5800X3D to by 1%/0.1% low były PRAWDOPODOBNIE identyko. 

Ty @adivxvcoś klikasz może w CSGo swoją drogą? Co zaś się tyczy kodeka w płycie: nie wyobrażam sobie powrotu do iAudio w csgo; dedyk + dobre sluchawy tj to samo (jak nie więcej) co 144+ Hz vs 60/75.

Ej, bo tak paczę to ten Elite V2 jakiś taki mega opłacalny to nie jest, jak B550 Strix z SupremeFX S1220A 7.1 jest w ~takich samych pieniądzach? 

https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-b550-a-gaming-7348610

• Popieram 1

Ja tam w CS nie gram już od jakiegoś czasu, a ostatnie kilka lat tyle co nic, ale wydaje mi się że testy tego typu można o kant du*y potłuc.
Sieciówki są ciężkie do testowania ze względu na zmienne warunki i dużą ilość czynników wpływających na wynik, odpalenie jakiegoś dema to nie jest wydajność grze, szczególnie ciężko przetestować procesor który przecież w każdym meczu liczy w innych warunkach.

To że tam dropnęło na 13600K nie znaczy że dropić będzie zawsze, moim zdaniem nie ma kompletnie sensu sugerować się takimi testami.

• Popieram 1
11 godzin temu, Rebelmind napisał:

Ty @adivxvcoś klikasz może w CSGo swoją drogą? Co zaś się tyczy kodeka w płycie: nie wyobrażam sobie powrotu do iAudio w csgo; dedyk + dobre sluchawy tj to samo (jak nie więcej) co 144+ Hz vs 60/75.

Kiedyś się grało (od premiery) nie @coco01? A teraz to tylko czasami w DM. Teraz to wolę sam biegać po lesie w DayZ. :rotfl: 

Dobre słuchawki, z dobrym DACkiem robią robotę. Tylko szkoda, ze wciąż dużo ludzi daje się ogłupiać marketingiem na niektóre sprzęty audio.

• Lubię to 1

A, bo miliony idą na reklamę. Streamer z 'autorytetem' powie Ci, że TE są zajefajne i w ogóle to będziesz miał +100 do skilla bo akurat Steelseries albo inny Razer sypnął chojnie z kapelusza groszem. 

No to może razem z kokiem wrócicie na S2.0?

12 godzin temu, Rebelmind napisał:

No to może razem z kokiem wrócicie na S2.0?

No, to jest ciekawa idea. :)

Myślę, że autor tak czy siak co nie wybierze będzie bardzo ale i to bardzo zadowolony. 300-500fps w tej grze, to naprawdę już bardzo komfortowe warunki. Bardziej się liczy niski inputlag/dobry net. Jak te 1000fps.

Edytowane przez adivxv
  • Popieram 2

Input lag chodziło mi o monitor LCD. Warto by mieć taki, który generuje klatkę z opóźnieniem nie większym jak te 15ms.

17 godzin temu, Sebaszewa93 napisał:

Czy raczej roznic miedzy tymi prockami w tej kwesti nie zauwaze?

Nie zauważysz, nie ma szans, jeśli chodzi o responsywność.Co innego średnia wydajność czy dropy. Ja sam gram teraz na Ryzen 5600 ,a w CS od 2008. Także trochę sprzętu na nim ograłem, razem z rożnymi  monitorami.

• Lubię to 2

Moja (=subiektywna!) opinia z przymiarek do kilkunastu monitorów pod csgo: z racji tego, że rynek odszedł od około-kwadratowych proporcji (4:3) do tych bardziej podłużnych (16:9, 21:9, 32:9) to jednak mnie się wciąż o wiele lepiej gra w "customowych", rozciąganiętych rozdzielczościach bliższych 4:3 niż natywnych. 

W związku z tym: na monitorze 2560x1440 odpalenie 1920x1440 'stretched full-screen' daje pełny feeling klasycznego 4:3 (bo też i takie proporcje ma taki ekran wtedy) a masz obraz bardziej szczegółowy niż w 1920x1080. 

Kompletne miodzio zaś widziałem na downscale'owanym 4K, czyli 2880x2160 144Hz (LG 27GN950-B), bo nie ma jeszcze odpowiednio szybkiego monitora 4K na rynku (240Hz IPS lub Ultra-VA od Samsunga); jeśli 2K 27" komuś wystarczy to LG 27GR95QE-B jest złotym Graalem, ale nie widziałem go osobiście :/

No te benchmarki to sa jakies oszukane albo nie wiem.. widziales jak mu skakaly te 1%low, okolo 350-300 przez 5 sekund i nagle bam 70 albo 150 na pol sekundy i znow powrot do 350-400 i tak duzo razy w kolko( ogolnie to jak trampolina mu skakaly), no i problem jest taki, ze takich benchmarkow nie ma wcale na yt z valo, zeby w w miare czasie rzeczywistym zobaczyc jak sie zachowuja te 1%low podczasu rankeda, znalazlem 3 kanaly, gdzie ktos to sprawdzal i u kazdego z nich sa strasznie slabe te 1%low, to jest az nie mozliwe, co to jedna osoba  3 kanaly prowadzi? bo w sumie malo subow. Powiedz mi aby jedno, czy wg. ciebie bede mial tak samo stabilne 1%low w valorant jak na intelach? nie chodzi mi juz i ilosc ale o stabilnosc tych klatek 1%low..jestem juz ostro zdezorientowany, na  screenach z benchmarkow wszedzie wygrywa w valorancie 5800x3d, a na tych filmikach jest zupelnie co innego.. a nie chce mi sie skladac kompa i pozniej rozbierac, tracic nerwy odsylac, bo kazda czesc bedzie raczej gdzie indziej kupiona :)  @Rebelmind

No zobacz, dla przykladu kolejny kanal i kolejny benchmark z komosu? przeciez te wartosci 1%low sa jakies chore, nie wspomne o innych..