xvxM4STERxvx 0 Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Witam Chciałbym sobie ulepszyć swój komputer w podzespoły takie jak: CPU - AMD Ryzen 7 5700X GPU - MSI GeForce RTX 3060 Ti VENTUS 2X OC 8GB GDDR6X Płyta główna - ASUS PRIME B450-PLUS Ram- 2x 8gb ddr4 Pytanie brzmi czy mój stary zasilacz z firmy Corsair 550w wystarczy na takie podzespoły jak wyżej napisałem? Jeśli macie jakieś uwagi czy porady to z chęcią przeczytam Cytuj Link to post Share on other sites
Mizuro 43 Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Wystarczy. Komp bedzie w teorii ściągał poniżej 400w pod obciążeniem Cytuj Link to post Share on other sites
xvxM4STERxvx 0 Napisano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Dodam też że zasilacz ma +/- 8 lat co prawda był ze mną od początku i nie było z nim problemów jedynie to jakieś 2 lata temu został wymieniony w nim wentylator ponieważ zaczął hałasować Cytuj Link to post Share on other sites
Han44 659 Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Sprawdź na kalkulatorze (wiem zaraz będzie że zawyża)https://proline.pl/?n=kalkulator-mocy-zasilaczy-od-be-quiet, ale wpisz wszystko, wentylatory dyski czy oc będzie itd.. , lepiej jak zasilacz nie pracuje na pełnych obrotach wentylatora i power-u. Cytuj Link to post Share on other sites
xvxM4STERxvx 0 Napisano 26 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Co kalkulator to inna miara raz wychodzi poniżej 550 a raz powyżej 550 Niby płyta główna którą wybrałem obsługuje usb 3.2 i to mi dużo zabiera mocy ale tego ale nie będę z tej funkcji korzystał Przeliczyłem w tym kalkulatorze i wyszło że starczy ale jak zaznaczyłem opcje z usb 3.2 to juz lekko ponad 550w Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1023 Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Wystarczy na pewno. Zestawy z 3080 biorą w okolicach 500w. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 O moc się nie martw, jak ma swoje lata, zdecydowanie mógłbyś go przeczyścić. Nic mu to nie zaszkodzi, a może i pomóc. Jak kasy za dużo to wiadomo też możesz nowy kupić o podobnej mocy lecz jak ten działa jak należy osobiście bym nie zmieniał bo skrzata "full mocny 550W" nie masz tylko Corsaira co prawda nie podałeś modelu ale raczej szrotem nie powinien być. Cytuj Link to post Share on other sites
xvxM4STERxvx 0 Napisano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Już podaje model Corsair VS550 550W 80PLUS BOX W razie czego to mam na oku Seasonic G12 GC 650W (80 Plus Gold) I jeszcze jedno pytanie które narodziło mi się niedawno czy do takich podzespołów starczy obudowa Midi Tower ATX AKY313BR (planuje w niej zrobić więcej miejsca żeby kable od dysków nie gryzły się z kartą graficzną) i będzie luz około 3cm jeśli chodzi o kartę graficzną a tą obudową. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Ja bym go zostawiał jak wszystko gra tylko przeczyścił bo mu się należy po tylu latach służby. Z obudową jak na moje jak wszystko dobrze się mieści i temepratury nie są nadmierne to też zostawił bo po co w koszty się ładować jeśli nie są one potrzebne? Cytuj Link to post Share on other sites
xvxM4STERxvx 0 Napisano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 No dobrze dzięki za rady A co do CPU to lepiej AMD Ryzen 7 5700X czy Ryzen 5 5600 bo kilka osób radziło mi że bardziej się opłaca tego wersji 5 niby dużo nie odstaje a cena niższa o 230zł. Sam już nie wiem. Bo jeśli faktycznie nie trzeba by zmieniać zasilacza to wolałbym dopłacić do tego ryzena wersji 7. Też jak masz jakieś propozycje co do całego kompa to z góry dzięki za porady i odpisanie Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Między tymi CPU największą różnicą jest 2 rdzenie więcej w przypadku droższego modelu. Napisz konkretnie do czego używasz komputera bo bardzo możliwe że nie ma też sensu kupować tego droższego. Cytuj Link to post Share on other sites
xvxM4STERxvx 0 Napisano 27 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Komputera oprócz do codziennego użytkowania, oglądania filmów, przeglądania neta itp To służy mi on głównie najbardziej do grania w nowsze tytuły. Też czasami zdarza mi się coś w photoshopie porobić hobbystycznie ale to rzadko jak do tej pory. Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jak tak to wątpie abyś duże benefity dostał dopłacająć do tej "7" o ile jakiekolwiek benefity będą. Z tymi nowszymi tytułami musiałbyś szybko zerknąc na youtube czy są jakieś w stanie rzeczywiście wykorzystać 8 rdzeni., obstawiam że nie. Cytuj Link to post Share on other sites
xvxM4STERxvx 0 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Jak patrzyłem to raz 5 miała więcej fps niż 7 raz tyle samo a jeszcze innym razem 7. Zależy jaka gra Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts