Skocz do zawartości

Kicz początku wieku (XXI)

Recommended Posts

Wątek zabawowy. Na początku XXIw. rodził się komercyjny modding. Niektóre pomysły producentów były jednak kuriozalne a inne wręcz kiczowate. Wrzucajcie ciekawostki z okresu do 2005.

Na dobry początek buda która posiadam (niestety nie w tym kolorze):

1108142670-rademax_titan901_01s.jpg

Może kiedyś da się w niej złożyć jakiś kuriozalnie głupi build? Co byście w niej widzieli? Buda 2004-2005.

• Haha 1
Godzinę temu, cooger napisał:

Może kiedyś da się w niej złożyć jakiś kuriozalnie głupi build? Co byście w niej widzieli? Buda 2004-2005.

No build musi być równie głupi: "Szypki" Prescott + i925 + PCX5900 lub PCX5950. :D 

Mnie jakiś czas temu rzuciły się w oczy budy GMC R-2 i R-3, ale teraz widzę, że są z okolic 2007-8, więc nie spełniają założeń.

Ale design, kolory i pomysł na umieszczenie napędu to bzdura^2. :D 

Spoiler

3 godziny temu, cooger napisał:

Wątek zabawowy. Na początku XXIw. rodził się komercyjny modding. Niektóre pomysły producentów były jednak kuriozalne a inne wręcz kiczowate. Wrzucajcie ciekawostki z okresu do 2005.

Na dobry początek buda która posiadam (niestety nie w tym kolorze):

1108142670-rademax_titan901_01s.jpg

taka podróbka Alienware Aurora 7500

2 godziny temu, Genghis Khan napisał:

Jaki kicz wtedy to kazdy marzyl o takiej :)

dokładnie , w tamtym czasie na naszym rynku królowały "uśmiech Kluski"

6628f41040f8b6592ed5609ed5a0.jpg

A ja chorowałem na taką:

6pti.jpg.17941be457a2baf8b0bd78341a3ac341.jpg

Wielkie to, staroć okrutny, a mi się po dziś dzień podoba. ;)
...i gdybym znalazł w cenie złomu, to z chęcią bym kupił. I przystosował do obecnych standardów. ;)

Edytowane przez zaroowka
Żle dodałem zdjęcie.
  • Popieram 2
8 minut temu, cooger napisał:

Nie no, zarówno gorące usta jak i Colani to wynalazki wcześniejsze. W czasach socket A były już srebrne budy z oknami i zimnymi katodami.

co Ty opowiadasz , od 1997 roku pracowałem na serwisie Optimusa , uśmiech Kluski wszedł koło 2000 roku i był klepany przez parę lat , u nas dopiero koło '97 na dobre wc hodził format ATX , sam niby miałem "lepsze obudowy" nie pamiętam producenta ale jakościowo nie były do porównania z niczym na rynku  , dokładnie taką jak na dołączonej fotce nawet pamiętam jakie mobasy siedziały w tych zestawach Intel Anchorage i Intel Endeavour , tego samego producenta budy miału kompy z JTT (Adax) tylko inny model.

ef3f18034c20bb260e09fbb1076d.jpg

Optimus zawsze był opóźniony z designem (za to pierwszego ATX miałem w ręce właśnie z Optimusa, w Young czy Harvardzie - Pentium 133 bodajże na VX, tylko taki problem, że 'zapomnieli' wlutować slotu DIMM :D). Gorące usta to IMO okolice 1998 - czasy Celeronów Slot 1. Później wszedł już Codegen 6013 i pozamiatał, chyba z 90% kompów w 2000 (Duron 600 wtedy wszedł) składaliśmy w tych budach. W 2003 masowo szły 6063, okno z boku i zimna katoda. W miarę gustowne i powiew prszyszłości, szczególnie w porównaniu do Tracer TRO-585 FOCUS.

2 minuty temu, cooger napisał:

Później wszedł już Codegen 6013 i pozamiatał, chyba z 90% kompów w 2000 (Duron 600 wtedy wszedł) składaliśmy w tych budach.

A potem przyszedł Biostar, 2N, pocięte łapy i wkurw przy składaniu i pierdylion % zwrotów, bo zasilacze wybuchały :rotfl:

Teraz, buszi napisał:

A potem przyszedł Biostar, 2N, pocięte łapy i wkurw przy składaniu i pierdylion % zwrotów, bo zasilacze wybuchały :rotfl:

Z tego co pamiętam to w 2N płyta nie miała backplate tylko była montowana bezpośrednio na bocznej ściance (nie zdejmowalnej). Płyty często odpadały w transporcie :D

49 minut temu, cooger napisał:

W 2003 masowo szły 6063

O, właśnie mam taką budę - ma ciekawe blachy; właściwie dostałem kompletny komputer, ale bez kabli frontpanelu %-). Srebrna farba panelu się starła i jest tam czarny plastik, i się zastanawiam czy nie przemalować tego na czerń. Ten zestaw też po "upgradzie", bo widniała naklejka "MSI K7 Mainboard", a w środku płyta OEM od MaxData z P4 2.8 GHz.

15 minut temu, buszi napisał:

Dokładnie tak, do tego blachy wtedy najcieńsze na rynku więc często przez nieuwagę mogłeś się pociąć jak cholera. No i te zasilacze, tam wiele już na starcie nie chciało działać :D

Bo to było 150W label 300W :D

20 godzin temu, cyna76 napisał:

uśmiech Kluski

dobre, nie znałem XD

@cooger osobiście zacząłbym od zimnych katod. Przynajmniej jak już się pojawiają to kosztują jakieś grosze.

A mój faworyt, który wywala mi żenadometr poza skalę, to to:

fc-ze1-large.jpg

a konkretnie ten napis (bo poza stylówą, to buda jak na swoje czasy genialnie się prezntuje)

zzzuucmh.jpg

• Lubię to 1
18 godzin temu, dulu1 napisał:

od zimnych katod

chyba mam gdzieś taką jedną niebieską :)

12 godzin temu, Marcin2k5 napisał:

"obudowa z jajeczkiem"

Oj miałem identyczną ze zwodowanym Duronem 800.

W dniu 22.02.2023 o 18:48, zaroowka napisał:

A ja chorowałem na taką:

6pti.jpg.17941be457a2baf8b0bd78341a3ac341.jpg

Miałem ją , poszła na złom. Ta szuflada na HDD miała inny układ styków niż modele do kupienia w sklepie i uwaliłem dysk .

oVupfon.jpg

Ta była większa

P1000511.jpg

Edytowane przez jozek23
  • Lubię to 1
  • Popieram 1